Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik: Orta Doğu’daki gelişmeler
Ekonomik: BOJ, FED, BOE faiz kararları, ABD borçlanma takvimi, ABD istihdam veri seti, ABD şirket bilançoları
Ajanda yoğun. Makro veri trafiği, merkez bankaları trafiği dolu bir haftaya başlıyoruz. ‘Jeopolitik müsaade ettiği ölçüde ekonomik ajandaya odaklanabiliriz’ düşüncemizi koruyoruz.
FED, faizi kararını Çarşamba akşam açıklayacak (saat 21:00). Piyasa faizde değişiklik beklemiyor. Kaldı ki son faiz artışını Temmuz ayında yaptı ve sonra sabit tutmaya devam etti. Piyasa yılın geri kalanında da faiz artışı olmasını beklemiyor. Esas konu sözlü yönlendirme. Ekonomideki canlılık, artan petrol fiyatları, jeopolitik riskin yarattığı belirsizlik göz önüne alındığında FED’in şahin duruşu sürebilir. Hatta biraz artırması sürpriz olmayabilir.
Para birimdeki değer kaybı ve tahvil faizlerindeki yükseliş kritik seviyelere yakın seyrediyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Salı günü faiz değiştirmesi beklenmiyor. Ancak görece güvercin kalan bir BOJ, Yen’deki zayıflığın artmasına yol açabilir. Bu hafta piyasalar BOJ kaynaklı haber akışından hareketlilik yaşayabilir diye düşünüyoruz. FED manşete çıkıyor ama BOJ da dikkat çekebilir. İngiltere MB faiz kararı FED ve BOJ sonrası 3. sırada takip edilebilir, etki yaratabilir.
FED sıkılaşması son 22 yılın zirvesine ulaştı ancak ABD ekonomisi hala canlı. Birikimli etki daha fazla etki yapabilir diye bekleniyor. Ancak şu ana kadar açıklanan veriler yavaşlamadan uzak olunduğunu ortaya koyuyor. Enflasyon düşüş hattında koruyor. İstihdam gücünü koruyor. Cuma günü açıklanacak istihdam veri önem arz ediyor. Sonucun zayıf-güçlü gelmesi risk iştahını etkileyebilir.
ABD Hazinesi 1 Kasım’da borçlanma takvimini açıklayacak. Takvimin içeriği (borçlanma miktarı, vadeler) piyasalarda hareket yaratabilir. 17 Kasım’da ABD hükümetinin borç tavanı süresi doluyor. Tekrar uzatılması gerekiyor. Bu konuda gündemdeki yerini almaya başlayabilir.
Piyasalar bir yandan da ABD şirket bilançolarını takip ediyor, fiyatlıyor. Sonuçlar ara ara hareketlilik yaratsa da genel görünüm heyecan yaratmaktan uzak. Bu hafta Apple, ebay, Qualcomm bilançoları açıklanacak.
Yukarıdaki ekonomik ajanda jeopolitik ajandanın gölgesinde kalabilir. Eğer Orta Doğu’daki tansiyon artar ise risk iştahı azalabilir. Hafta başlarken piyasalarda kararsız bir fiyatlama söz konusu. İsrail’in kara harekatına 3. taraflardan-bölgeden askeri reaksiyon gelir mi sorusu yanıt arıyor. ABD biraz daha angaje oluyor. Diğer yandan bazı örgütler silahlı tepki veriyor. Tansiyonda artış olma riski masada kalmayı sürdürüyor. Tansiyonun mevcut seviyelerde kalması risk iştahına olumlu yansıyabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,5 bandında artı. Asya’da Hong Kong yüzde 0,3 civarı, Japonya yüzde 1,3 civarı, Çin yüzde 0,1 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,88, Dolar Endeksi 106,6, ons altın 2.000 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör olmaya devam ediyor. Orta Doğu odaklı haber akışına lokal piyasalarda hassasiyet devam ediyor.
Cuma günü Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa aylıkta 4% artış bekliyor; bu artış yıllık oranın62,3% seviyesine çıkması anlamına geliyor.
Perşembe günü TCMB 4. Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Enflasyon tahminler revize olabilir. Ekonomik güven, dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın diğer verileri. Hazine 3 aylık borçlanma takvimini açıklayacak.




Usd/TL:
FED, faiz kararını Çarşamba akşamı açıklayacak. Son dönemde petrol fiyatlarındaki artış enflasyon riski yaratıyordu bir de üzerinde Orta Doğu’daki çatışmanın yarattığı fiyat artışı eklendi. Diğer yandan güçlü giden bir ekonomi söz konusu. O yüzden FED şahinlikten uzaklaşmakta isteksiz olabilir. faiz artışı yapması beklenmiyor. Ancak şahinlik dozunu koruması büyük olasılık. Dolar Endeksi 106,6 civarında haftaya başlıyor. Hareketli bir hafta olabilir, zira ajanda yoğun.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetimi normalleşme yönündeki adımlarını atmaya devam ediyor. Bunu lokal varlıkların lehine yorumlamaya devam ediyoruz. Süreçte olumsuz taraf Orta Doğu kaynaklı haber akışı. Tansiyondaki artış Türk varlıklarına olan talebin baskılanmasına yol açıyor. Bir yandan da ekonomi yönetiminin çabalarını gölgeliyor. Bölgede tansiyonun azalması ile ekonomiye dair konular yeniden öne çıkabilir.
3 Kasım Cuma Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Beklenti aylık artışın 4%, yıllık oranın ise 62,3% olması yönünde.
2 Kasım’da TCMB Enflasyon Raporu açıklanacak. Enflasyon tahminleri revize edilebilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
2 yıllık gösterge tahvil 35%, 10 yıllık gösterge tahvil 28,5% civarına yükselmiş durumda. Mayıs ayında tek haneli seviyelerde idiler. Yeni Ekonomi Yönetiminin adımları tahvil faizlerinin normalleşmesini sağlamaya devam ediyor. Cari enflasyon ile beklenen enflasyon göz önüne alındığında tahvil faizlerinin ‘makul’ seviyelere yaklaştığını düşünüyoruz.
Cuma günü Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Aylıkta 4% artış bekleniyor. Yıllık oran ise 62,3% seviyesine çıkabilir. Yılın son aylarında enflasyon zirve yapabilir.
Globalde, ABD 10 yıllık faizlerinde güçlü duruş devam ediyor. Büyüme verisinin beklentilerden yüksek gelmesi ekonominin güçlü olduğu ve bunun enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı kuracağı yorumlarını da beraberinde getiriyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 111 baz puan artarak ve 82 baz puan azalarak, %34,63 ve %28,32 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,400 ana destek özelliğini koruyor... Cuma günü hafif alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %0,58'lik yükselişle 7,706 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, son dönemde jeopolitik risk algısı çerçevesinde gelişen haber akışının piyasadaki volatilite üzerinde belirgin bir artışa neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu paralelde yukarı yönde gelişebilecek tepki çabalarının kalıcı olabilmesi yönünde iki önemli direnç seviyesini takip etmeyi öneriyor ve bu seviyeler üzerinde kalıcı hareketler oluşmadıkça piyasadaki aşağı yönlü dalgalanmaların devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu kritik dirençlerden ilki, zirve bölgeden beri geçerli olan k.v alçalan trend direncinin bulunduğu 7,900 seviyesi, diğeri ise, son tepki hareketinin üst noktasını temsil eden 8,100 bölgesi...
Aşağı yönde baktığımızda ise, 7,400 bölgesini ana destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Belirtilen seviye altına doğru oluşabilecek kalıcı hareketlerde de, TL zirve 8,650 seviyesinden itibaren bozulmaya başlayan kısa vadeli teknik resmin artık daha geniş bir sürece yayılabilecek bir karaktere evrilme riskinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.



Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta ECB politika faizini değiştirmedi. Bu hafta BOJ, FED, BOE faiz kararlarını açıklayacak. Her üçünün de faizi değiştirmesi beklenmiyor.
Bu hafta gözler-başrol FED’de. Bankanın politika faizini bu ay değiştirmesi beklenmiyor. Hatta bu yılın kalan bölümünde de bir artış yapması beklenmiyor. Ancak artan jeopolitik riske, yükselen petrol fiyatlarına, güçlü ekonomik aktiviteye nasıl reaksiyon vereceği önemli. Sergileyeceği duruş, çizeceği patika piyasalar için daha kritik. Çarşamba akşam piyasaları rehavete sürüklemek istemeyen, risklere dikkat çeken şahin FED görebileceğimizi düşünüyoruz.
Bu hafta veri tarafı da yoğun. Cuma günü ABD istihdam veri seti dikkat çekiyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,056 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Perşembe günü İngiltere MB faiz kararını açıklayacak. Piyasa faizde değişiklik beklemiyor. Ekonomide ani duruşu önlemek için banka Ağustos’tan beri faizi sabit tutuyor.
Haftanın dikkat çeken 2 parametresi de ABD menşeili. Çarşamba FED faiz kararı, Cuma istihdam verisi açıklanacak. FED’in faizi sabit tutması bekleniyor. Şahin bir tutum sergileyebilir. İstihdam verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,212 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
3 haftalık sürede 200 Usd civarında fiyat artışı oldu. Ons altın 2.000 Usd eşiğinde işlem görüyor. Güçlenen Usd’ye, artan tahvil faizlerine rağmen kıymetli madenler güvenli liman talebi ile gözde yatırım aracı konumunda.
Bu hafta FED, BOJ, BOE faiz kararlarını karşılayacağız. FED’in faizi değiştirmesi beklenmiyor. Esas konu faizin yüksek seviyede ne kadar süre kalacağı. Ayrıca artan riskler nedeniyle FED şahin olmayı sürdürebilir.
Altın yükselişi 1.985 Usd üzerinde kapanışlarla hız kazanabilir görüşümüzü koruyoruz.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir. 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 2.000 Usd seviyesindeki ons altında 1.985 ve 1.975 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.011 ve 2.025 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, bu hafta gözler ABD merkez bankasında ve ABD istihdam verisinde. Güçlü ekonomik aktivite, artan jeopolitik risk FED’i şahin durmaya hatta bir daha şahinleşmeye itebilir diye düşünüyoruz. Çarşamba günü FED kararı sonrasında Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Veri setinin güçlü-zayıf gelmesi hareket yaratabilir.
Lokal tarafta, jeopolitik haber akışına hassasiyet devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler risk iştahını baskılayan ana unsur olarak karşımıza çıkıyor. Global tahvil faizlerinin yukarı gitmesi de Türkiye eurobondlarını baskılayan başka bir unsur.
CDS 413 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 13-14 cent; orta vadelilerde 11-25 cent; uzunlarda 15-24 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,63%, 9,03% ve 9,51% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.