Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD'nin tarım dışı istihdam verisi takip edilecek…

Piyasalarda bu hafta ABD'de işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi'nde güven endeksleri ve öncü TÜFE, Almanya'da işsizlik oranı ve enflasyon rakamları, Çin'de PMI verileri, Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar, yurt içinde ise dış ticaret istatistikleri ile yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.

ABD'de bu hafta Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği işgücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı) takip edilecek. 2 Haziran Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdamda beklenti 180binde bulunuyor. İstihdam nisanda 253bin artmıştı. Ortalama saatlik kazançların mayısta %0,40 artması, işsizlik oranının %3,40'tan %3,50'ye yükselmesi bekleniyor. Fed'in 14 Haziran'daki faiz kararı öncesi, beklentilerin üzerinde bir istihdam rakamı risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Verinin beklentilerin altında kalması halinde ise altın ve hisse senedi piyasasına etkisi pozitif olabilir. Piyasalarda Fed'in haziranda faizi sabit tutacağı olasılığı %36'ya gerilerken, 25 baz puan faiz artırımı %64 olarak fiyatlanıyor. Ülkede bu hafta ayrıca öncü veriler olması bakımından takip edilen iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) ile ADP özel sektör istihdamı açıklanacak. Şubatta uzun süre sonra ilk kez 10mn seviyesinin altına gerileyen JOLTS martta 9,590mn seviyesinde gerçekleşmişti. Verinin nisanda 9,775mn'a yükselmesi bekleniyor. ADP tarafından yayımlanan özel sektör istihdamı nisanda 296bin artmıştı. Borç limitine ilişkin belirsizliklerin hakim olduğu haftayı ABD'nin üç majör endeksi karışık seyirle tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %1,00 düşerken, S&P500 %0,32, Nasdaq %2,51 değer kazandı.

Euro Bölgesi'nde final güven endeksleri ve öncü TÜFE, Almanya'da işsizlik oranı ve enflasyon rakamları takip edilecek. Euro Bölgesi'nde artan faizler ve yüksek seviyelerde seyreden enflasyon rakamları ile tüketici güveni iyimserlikten uzak kalmaya devam ediyor. Endeksin mayısta -17,5 seviyesinde gerçekleşmesi, sanayi güveninin ise -2,6'dan 0,10 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bölgede 1 Haziran Perşembe günü TSI 12:00'da enflasyon rakamları açıklanacak. Öncü TÜFE'nin mayısta yıllık bazda %7,00 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Bölgede çekirdek TÜFE nisanda %1,0 artışla yıllık bazda %5,6 seviyesinde gerçekleşmişti. İngiltere'de bu hafta öne çıkan bir veri olmazken, Almanya'da işsizlik oranı ile enflasyon rakamları takip edilecek. Teknik resesyona giren Almanya'da tüketici enflasyonunun %0,60 artışla yıllık bazda %7,20'den %7,30'a yükselmesi bekleniyor. Ülkede işsizlik oranı ise nisanda %5,60'da gerçekleşmişti.

Asya Bölgesi'nde bu hafta; Çin'de PMI verileri, Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar açıklanacak. PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip ediliyor. Çin'de bileşik PMI nisanda 54,4, hizmet PMI 56,4 seviyesinde gerçekleşmişti. "50" kritik eşiğinin altında bulunan imalat PMI'ın ise mayısta 51,40 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Verinin 50 seviyesinin üzerinde gelmesi sektörde büyümeye, altında gelmesi ise daralmaya işaret etmektedir. Japonya'da martta %1,10 yükseliş kaydeden sanayi üretiminin nisanda %0,50, perakende satışların ise yıllık bazda %5,80 artması bekleniyor.

Yurt içinde dış ticaret istatistikleri ile yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları yakından takip edilecek. Mart ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %4,4 artarak 23,6mlr dolar, ithalat %3,4 artarak 31,9mlr dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 artarak 8,34mlr dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Mart ayında %73,2 iken, 2023 Mart ayında %73,9'a yükseldi. Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı %30,7 artarak 34,7mlr dolara yükseldi. 31 Mayıs Çarşamba günü saat 10:00'da yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklanacak. Foreks anketinde Türkiye ekonomisinin 1Ç23'te %3,90, BloombergHT anketinde ise %3,2 büyümesi bekleniyor. Her iki ankette yıllık GSYH beklentisi ise %3,00'da bulunmaktadır. Ülke ekonomisi 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,5, bir önceki çeyreğe göre %0,9 büyümüştü. GSYH 2022 yılının tamamında ise %5,6 büyüme kaydetti. Kişibaşı GSYH ABD doları cinsinden 10.655 olarak hesaplandı. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; en yüksek artış %21,8 ile finans ve sigorta faaliyetlerinde gerçekleşti. Diğer yandan son çeyrekte inşaat sektörü %8,4 daraldı. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları dördüncü çeyrekte %16,1, 2022 yılında %19,7 arttı.

ABD'de bu hafta Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği işgücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı) takip edilecek. 2 Haziran Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdamda beklenti 180binde bulunuyor. İstihdam nisanda 253bin artmıştı. Ortalama saatlik kazançların mayısta %0,40 artması, işsizlik oranının %3,40'tan %3,50'ye yükselmesi bekleniyor. Fed'in 14 Haziran'daki faiz kararı öncesi, beklentilerin üzerinde bir istihdam rakamı risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Verinin beklentilerin altında kalması halinde ise altın ve hisse senedi piyasasına etkisi pozitif olabilir.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.