u hafta ABD’de büyüme verisi ve çekirdek PCE takip edilecek…
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda odak Jackson Hole Sempozyumu ve Fed başkanı Powell’ın sempozyumda yaptığı konuşmadaydı. Fed başkanı Powell konuşmasında, “Politikanın düzenlenme zamanı geldi. Koşullar biraz daha sıkılaşmış durumda, pandemi öncesi seviyelere geliyoruz. Enflasyon hedefimize çok yaklaşmış durumda, yüzde 2 hedefimize ulaşacağımıza yönelik inancımız güçlendi. İstihdam piyasasında daha büyük bir yavaşlama beklemiyoruz. Önümüzdeki veriler faiz indirimin hızını ve miktarını belirleyecek.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Fed Atlanta Başkanı Raphael Bostic düşen enflasyonu ve yavaşlayan işgücü piyasasını gösteren verilerin ardından görüşünü değiştirdi ve Fed’in yıl sonuna kadar birden fazla faiz indirimine ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. CME Group anketine göre Fed’in Eylül ayı toplantısında 25 baz puan indirimi %76,0, 50 baz puan faiz indirimi ise %24,0 olarak fiyatlanmaktadır. ABD’de ayrıca Ağustos ayı öncül PMI verilerinde bileşik PMI 54,1 puanda 53,5 puan beklentilerinin üzerinde, hizmet PMI 55,2 puanda 54,0 beklentilerinin üzerinde, imalat PMI ise 48,0 puanda 49,5 beklentilerinin altında kaydedildi.
Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %1,65 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,80’den gerçekleşti. Rekor seviyesini 2531 dolara taşıyan Ons altın haftalık bazda %0,19 yükselirken, brent petrol %1,08 değer kaybıyla haftayı tamamladı. ABD borsaları haftalık bazda S&P 500 %1,45, Dow Jones %1,27 ve Nasdaq %1,40 değer kazandı.
Küresel piyasalarda bu hafta; ABD’de öncü GSYH verileri ve kişisel tüketim harcamaları (PCE), Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE verileri, Almanya’da GSYH verileri, Japonya’da Tokyo TÜFE ve yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca DOAS, SAHOL, PETKM ve SISE’nin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
ABD’de bu hafta odak temmuz ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları(PCE) verilerinde olacak. Temmuz ayında Fed’in faiz indirimleri açısından yakından takip ettiği çekirdek PCE’de beklenti aylık %0,2 artış görüleceği yönündedir. Çekirdek PCE haziran ayında aylık %0,20, yıllık ise %2,60 artış göstermişti. ABD’de bu hafta ayrıca; 2Ç24’e ilişkin GSYH verileri ikinci tahmini, dayanıklı mal siparişleri, Dallas fed imalat endeksi, konut fiyat endeksi, Conference Board (CB) tüketici güveni, Richmond fed imalat endeksi, haftalık işsizlik başvuruları, çeyreklik bazda PCE verileri, öncü mal ticaret dengesi verileri, askıda konut satışları, Chicago PMI ve Michigan tüketici hissiyatı final verileri takip edilecek. 2Ç24 dönemine ilişkin büyüme verilerinin ikinci tahmininde ABD ekonomisinin çeyreklik bazda %2,80 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Bir önceki çeyrekte ekonomi %1,40 büyümüştü. GSYH fiyat endeksinde ise %2,30 artış beklenirken, 2Ç24’e ilişkin çekirdek PCE öncü verilerinde %2,90 artış beklenmektedir. Öte yandan temmuz ayına ilişkin dayanıklı mal siparişlerinde temmuz ayında %4 büyüme beklenmektedir, dayanıklı mal siparişlerinde Haziranda %6,70 düşüş izlenmişti. Çekirdek dayanıklı mal siparişlerinde ise aylık bazda değişim beklenmemektedir. Bununla birlikte, Ağustos ayı Richmond Fed imalat endeksinde beklentiler -14 puanda bulunmaktadır. Ayrıca Conference Board (CB) tüketici güveninde ağustos ayında 0,1 puan gerileme ile 100,2 puan olması öngörülüyor. Öte yandan Chicago PMI ağustos ayı 0,9 puan gerileyerek 44,4 puan açıklanması bekleniyor. Ayrıca ağustos ayı Michigan tüketici hissiyatında beklenti 67,8 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Bununla birlikte konut piyasasına ilişkin verilerde konut fiyat endeksinin haziran ayında aylık %0,2, artış göstermesi beklenirken, askıdaki konut satışlarında aylık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Son olarak temmuz ayı mal ticaret dengesinde beklenti 97,1mlr USD açık verileceği yönünde. Haziran ayında mal ticaret dengesi 96,56mlr USD açık vermişti. Son olarak haftalık bazda açıklanan işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Geçtiğimiz hafta işsizlik başvuruları 232bin artış ile beklentilere paralel gerçekleşmişti. Dört haftalık ortalama ise 236bin olmuştu.
Euro Bölgesi’nde bu hafta ağustos ayı öncü TÜFE verileri öne çıkıyor. Beklentiler TÜFE’de yıllık bazda %2,3 artış olacağı yönünde bulunurken, ECB’nin faiz indirimi kararlarında yakından takip ettiği çekirdek TÜFE’de beklenti yıllık %2,8 artış olacağı yönünde. Çekirdek TÜFE temmuz ayında aylık bazda %0,20 azalış, yıllık bazda ise %2,90 artış göstermişti. Euro Bölgesi’nde ayrıca sanayi güveni, tüketici güveni ve işsizlik oranı da takip edilecek veriler arasında bulunuyor. İşsizlik oranı haziran ayında %6,5 olarak açıklanmıştı; beklenti ağustos ayında da %6,5 ile sabit kalacağı yönünde. Ağustos ayı final verileri takip edilecek olan tüketici güveni öncül verilerinde -13,4 puanda -13,0 puan beklentilerinin altında kalmıştı. Sanayi güveninin ise ağustos ayında -10,6 puan olacağı öngörülüyor. Sanayi güveni temmuz ayında -10,5 puanda bulunuyordu. Almanya’da bu hafta öncül TÜFE verileri ve GSYH büyüme ikincil tahminleri öne çıkıyor. Alman ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde hem yıllık hem de çeyreklik bazda %0,1 küçülmesi beklenmektedir. Alman ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %0,2 küçülmüş, çeyreklik bazda ise %0,2 büyümüştü. Öte yandan ağustos ayı öncül TÜFE verilerinde aylık bazda değişim göstermemesi, yıllık bazda ise %2,10 artış görülmesi bekleniyor. Temmuz ayında 0,1 puan artış gösteren ve %6,0 olarak gerçekleşen işsizlik oranının, ağustosa ayında %6,0 seviyesinde sabit kalması beklenmektedir. Takip edilecek bir diğer veri olan İfo iş iklimi endeksinde beklenti 86,5 puandadır. Endeks temmuz ayında 87,0 puanda açıklanmıştı. Son olarak eylül ayı GfK tüketici güveninin -18,1 puan olması öngörülüyor. Ağustos ayında tüketici güveni -18,4 puanda kaydedilmişti.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.