Küresel piyasalarda Fed faiz kararı ve GSYH büyüme oranları öne çıkıyor…
Bu hafta ABD’de çarşamba günü Fed’in faiz kararı ve ertesi gün ABD ikinci çeyrek büyüme verileri piyasaların ana gündemini oluşturuyor. Piyasalar Fed’in politika faizi 75 baz puan artıracağını fiyatlıyor. Özellikle bir önceki hafta Fed’in şahin üyelerinden Bullard’ın temmuzda 75 baz puan artışın uygun olduğunu belirtmesi piyasalara destek vermişti. Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın mesajları yılın geri kalanındaki beklentilere dair önemli olacak. Ertesi gün ise ikinci çeyrek için ilk büyüme hesaplamaları yayımlanacak. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre %1,60 daralmıştı. Resesyon beklentilerinin arttığı dönemde piyasa beklentisi GSYH’nin çeyreksel bazda %0,40 artması yönünde bulunuyor. Beklenen büyümenin gerçekleşmesi halinde beklenen teknik resesyon bu dönemde gerçekleşmemiş olacak. Büyüme oranları haftanın geri kalanı için piyasalara destek verebilir. Bilanço döneminin devam ettiği Wall Street’te ise bu hafta önemli şirketlerin finansalları gelmeye devam edecek. Salı günü Cola Cola, General Electric, VISA, Microsoft ve Alphabet, çarşamba günü Ford ve Facebook (META) raporlarını yayımlayacak. Perşembe günü APPLE, Amazon, Pfizer, Mastercard, cuma günü ise Exxon Mobil ve P&G ikinci çeyrek finansal sonuçları takip edilecek. Euro bölgesinde de ECB’nin faiz kararının ardından büyüme ve enflasyon oranları öne çıkıyor. Öncü TÜFE’nin yıllık bazda %8,70 ile yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Yurt içinde ise perşembe günü TCMB üçüncü çeyrek için enflasyon raporu yayımlayacak. Haftanın son günü ise haziran ayı dış ticaret açığı ve turizm istatistikleri yayımlanacak. Borsa İstanbul’da bu hafta 2Ç22 dönemi finansal sonuçları bankalar ile açıklanmaya başlayacak. Salı günü YKBNK, ARCLK, TOASO, çarşamba günü AKBNK ve TAVHL, perşembe ise GARAN ve FROTO finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. BIST100’de bilançolara paralel sektörel hareketlerin öne çıkması beklenebilir. Son olarak cuma günü İstanbul’da Ukrayna ve Rusya yetkililerinin imzaladığı tahıl koridoru anlaşmasının ardından ertesi gün Rusya’nın Odesa limanına saldırmasının etkileri piyasaların gündeminde olacak.
ABD’de haftanın en önemli gündemini FOMC toplantısı ve ABD büyüme oranları oluşturuyor. Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararında piyasanın beklentisi 75 baz puan artış yönünde bulunuyor. Faiz kararının ardından TSI 21:30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında yılın geri kalanına dair beklentileri piyasalara yön verebilir. Perşembe günü ise ikinci çeyrek büyüme verilerine dair ilk hesaplamalar yayımlanacak. İlk çeyrekte bir önceki döneme göre ABD ekonomisinde -1,60% oranında daralma görülmüştü. 2Ç22’de önceki döneme göre %0,40 oranında büyüme olması bekleniyor. Büyüme oranları ABD ekonomisindeki resesyon beklentilerine yön vereceği için yakından takip edilecek. Çarşamba günü dayanıklı mal siparişlerinde aylık bazda %0,30 seviyesinde daralma bekleniyor. Askıdaki konut satışlarının haziranda %1,50 yavaşlaması bekleniyor. Haftanın son işlem gününde Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği kişisel tüketim harcamaları yayımlanacak. Çekirdek verinin yıllık bazda önceki aya paralel %4,70 olması bekleniyor. Kişisel giderlerin aylık bazda %0,90 artması öngörülüyor.
Euro Bölgesinde, geçtiğimiz haftaki yoğun gündemin ardından bu hafta GSYH büyüme oranları ve temmuz ayı öncü enflasyonu takip edilecek. Cuma günü yayımlanacak öncü TÜFE’nin temmuzda yıllık bazda 0,1 puan artışla %8,70’e yükselmesi bekleniyor. Perşembe günü yayımlanacak sanayi güveninin önceki ayın gerisinde kalması beklenirken, tüketici güveninin tarihi dip seviyelerinden sınırlı yükselmesi bekleniyor. Almanya’da temmuz ayı nihai TÜFE oranları yayımlanacak. Almanya’da TÜFE’nin aylık bazda %0,60 artması beklenirken, yıllık bazda 0,2 puan azalarak %7,40 olması bekleniyor.
Asya bölgesinde bu hafta veri gündeminin sakin geçmesi bekleniyor. Salı günü Japonya Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta olan toplantısının tutanakları yayımlanacak. Cuma günü Japonya’da yoğun veri akışı bulunuyor. Aynı saatlerde Tokyo TÜFE sanayi üretimi ve işsizlik oranları yayımlanacak. Tokyo’da tüketici enflasyonu haziran ayında aylık bazda %0,10 gerileme kaydetmişti. Japonya sanayi üretiminin haziranda bir önceki aydaki zayıf seyrin etkisiyle %3,70 yükselmesi bekleniyor. Önceki ay üretimde aylık bazda %7,50’lik daralma gerçekleşmişti. İşsizlik oranında 2,50%’ye doğru 0,1 puanlık bir iyileşme bekleniyor. Haziran ayı perakende satışlarında ise yıllık %2,80 oranında artış tahmin ediliyor.
Yurt içinde haftanın ilk günü temmuz ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı temmuz verileri yayımlanacak. Salı günü konut fiyat endeksi mayıs verileri takip edilecek. Bir önceki ayı konut fiyatları aylık bazda %10,2 oranında artış göstermişti. Perşembe günü temmuz ayı ekonomik güven endeksi ve TCMB’nin yılın üçüncü enflasyon raporu yayımlanacak TCMB Başkanı Kavcıoğlu Ankara’da enflasyon raporu sunumunu yapacak. Aynı gün haftalık yayımlanacak para, banka ve menkul kıymet istatistiklerinde yerlilerin döviz hareketleri ve yabancıların hisse senedi işlemleri öncelikli olarak izlenecek. Haftanın son işlem gününde haziran ayı dış ticaret dengesi ve turizm istatistikleri yayımlanacak. Bir önceki ayda dış ticaret açığı 8,61 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Borsa İstanbul’da ikinci çeyrek bilanço dönemi başlayacak. Salı günü ARCLK, TOASO ve YKBNK finansal sonuçlarını açıklayacak. Çarşamba günü TAVHL ve AKBNK ve perşembe günü FROTO, GARAN bilançolarını açıklaması bekleniyor
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.