Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda merkez bankası kararları takip edildi...
Geçen hafta küresel piyasalarda ABD başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararları takip edildi. ABD merkez bankası Fed, beklentiler doğrultusunda faizleri %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Faizi 23 yılın zirvesinde tutan Fed böylelikle son beş toplantıda da faizleri değiştirmemiş oldu. Kararın yanı sıra Ekonomik Projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powel'ın basın toplantısı takip edildi. Fed projeksiyonlarında 2024 yılı için toplamda 75 puanlık 3 faiz indirim beklentisini korurken, 2025 yılı için medyan faiz beklentisi %3,6'dan %3,9'a yükseltildi. Enflasyonun hala yüksek seyrettiğini belirten Fed Başkanı Powell, bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini söyledi. Faizlerin aşırı düşük seviyelere dönmesini beklemediğini belirten Powell, yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılmasının uygun olacağını söyledi. Fed'in 2024 yılı için 3 faiz indirimi beklentisini koruması, küresel risk iştahını artırırken, ABD borsalarında haftalık rekor kapanışlar kaydedildi. Haftalık bazda S&P 500 %2,3 Nasdaq %2,9 Dow Jones %2,0 değer kazandı. Dolar endeksi geçtiğimiz haftayı %0,9 değer kazancıyla, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,20 seviyesinden tamamladı.

Japonya'da geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz oranını beklentiler doğrultusunda -0,10%'den 0-%0,1 seviyesine yükseltti. Böylelikle Japonya'da 17 yıl sonra ilk kez faiz artırımı gerçekleştirilerek, sekiz senelik negatif faiz oranı politikası sonlandırılmış oldu. BOJ aynı zamanda getiri eğrisi kontrol politikasını da kaldırarak politikada değişime gitti. USD/JPY paritesi haftayı %1,62 artış ile tarihi zirvesine yakın tamamladı.

Geçtiğimiz hafta yurt içinde TCMB'nin faiz oranı takip edildi. TCMB politika faizini %45'ten %50 seviyesine yükseltti. Beklentiler TCMB'nin faiz oranını %45'te sabit bırakması yönünde bulunuyordu. Merkez Bankası ayrıca operasyonel çerçevede değişikliğe giderken, karar sonrası yayımlanan metinde şahin tonda mesajlar ön plana çıktı. Metinde gerektiği durumda daha fazla sıkılaştırılmanın olabileceği ifadelerine yer verildi. Kararın ardından takip edilen yabancı kurum raporlarında TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı ve ciddi olduğu şeklinde yorumlandı. Goldman Sachs raporunda "TCMB'nin söz konusu faiz kararının, bankanın fiyat istikrarını sağlamaya dair kararlılığı ve geleneksel politikalara bütünüyle geçişe yönelik güvenilirliğini artırabileceğini düşünüyoruz. ifadelerine yer verirken, HSBC TCMB'nin sürpriz faiz artırım kararıyla ilgili, "Yaklaşan seçimlere rağmen para politikasının kararlılıkla sıkılaştırılması cesaret verici ve olumlu." değerlendirmesini yaptı. Deutsche Bank ise Türkiye'nin dezenflasyon hedeflerinin daha gerçekçi göründüğünü vurguladı.


Küresel piyasalarda bu hafta odak ABD büyüme ve çekirdek PCE verilerinde bulunuyor…
Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de GSYH ile çekirdek PCE, Euro Bölgesi'nde tüketici ve sanayi güveni, Almanya'da perakende satışlar, İngiltere'de GSYH, Japonya'da Tokyo TÜFE, yurt içinde TCMB PPK Toplantı Özeti öne çıkıyor. Yurt içinde bu hafta ayrıca; AGHOL, ASELS, PETKM, YUNSA'nın 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

ABD'de bu hafta gözler büyüme verileri ile Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinde bulunuyor. ABD ekonomisinin bu hafta Perşembe günü TSİ 15:30'da açıklanacak 4Ç23 final büyüme verilerinde öncü verilere paralel olarak %3,20 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Bir önceki çeyrekte ABD ekonomisinde %4,90 seviyesinde güçlü büyüme kaydedilmesi ile faiz indirimi beklentileri haziran ayına ötelenmişti. Tahminlerin üzerinde bir büyüme rakamı, Fed'in sıkı para politikasını bir süre daha devam ettireceği beklentilerini güçlendirerek, piyasalarda risk iştahını azaltabilir. Büyüme verilerinin ardından Cuma günü TSİ 15:30'da takip edilecek kişisel tüketim harcamalarında ise beklentiler şubat ayında %0,40, çekirdek kişisel tüketim harcamalarında ise aylık %0,30 artış gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Kişisel tüketim harcamalarında beklentilerin üzerinde bir veri seti, piyasalardaki volatiliteyi yükseltebilir. Geçtiğimiz hafta Fed'in yayımladığı Ekonomik Projeksiyon raporunda 2024 yılı için; PCE enflasyon beklentisi 2,4'te sabit kalırken, çekirdek PCE beklentisi %2,4'ten %2,6'ya, 2024 yılı büyüme beklentisi %1,4'ten %2,1'e revize edildi.

ABD'de bu hafta ayrıca emlak sektörüne ilişkin veriler öne çıkıyor. Bu hafta takip edilecek veriler arasında inşaat izinleri, yeni konut satışları, konut fiyat endeksi, askıdaki konut satışları bulunuyor. İnşaat izinlerinin şubat ayında 1,518mn yeni konut satışlarının ise 675bin seviyesinden gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında inşaat izinleri 1,489mn iken yeni konut satışları 661bin'de bulunuyordu. Konut fiyat endeksinin ocak ayında %0,20 artış göstermesi bekleniyor. Askıdaki konut satışlarının ise şubat ayında %1,50 artması öngörülüyor. Askıdaki konut satışları ocak ayında %4,90 düşmüştü. ABD'de bu hafta Conference Board (CB) tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, Richmond Fed imalat endeksi, Michigan tüketici hissiyatı, ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması da takip edilecek diğer veriler arasında bulunuyor. Tüketicinin ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan CB tüketici güveninin martta 106,7'den 106,9'a yükselmesi tahmin ediliyor. Dayanıklı tüketim malları siparişlerinin Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşünü takiben Şubat ayında %1,2 oranında toparlanması bekleniyor.
Euro Bölgesi'nde bu hafta, tüketici ve sanayi güveni, tüketici enflasyon beklentisi izlenecek. Tüketici güveninin martta -15,5'ten -14,9'a sanayi güveninin ise -9,5'ten -9,0'a yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi tüketici enflasyon beklentisi geçtiğimiz şubat ayında 15,5 seviyesinde gerçekleşti.
Almanya'da GFK tüketici güveni, perakende satışlar, işsizlik oranı izlenecek. GFK tüketici güveninin -29,0'dan -27,8'e yükselmesi bekleniyor. Ekonomik aktiviteye ilişkin ipuçlarının takip edildiği perakende satışların şubat ayında %0,40 artışla yıllık bazda %0,90 düşmesi tahmin ediliyor. Almanya'da işsizlik oranının ise %5,90'da sabit kalması bekleniyor.
İngiltere'de bu hafta gözler; büyüme verilerinde bulunuyor. İngiltere'de bu hafta ayrıca cari denge takip edilecek. 2023 yılının son üç ayında gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) İngiltere'de beklentilerden daha kötü bir performans sergileyerek bir önceki döneme göre %0,3 geriledi. GSYH'nin üçüncü çeyrekte de yüzde 0,1 azalmış olması nedeniyle üst üste iki çeyrekte daralan İngiltere ekonomisi teknik resesyona girmiş oldu. Bu hafta takip edilecek final büyüme verileri, öncü verilere paralel şekilde 4Ç23'te çeyreklik %0,30 daralmaya işaret ediyor. Yıllık bazda ise İngiltere ekonomisinin 4Ç23'te %0,20 küçülmesi bekleniyor. İngiltere'de 2023 yılının 3. Çeyreğinde 17,2mlr GBP cari açık gerçekleşti.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.