Haftalık bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 25 Mart 2024 Pazartesi ABD; İnşaat İzinleri (Şubat-Nihai), Yeni Konut Satışları (Şubat)
• 26 Mart 2024 Salı ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri (Şubat), S&P/CS 20 Kent KFE (Ocak), CB Tüketici Güven Endeksi (Mart)
• 27 Mart 2024 Çarşamba Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Mart)
• 28 Mart 2024 Perşembe Türkiye; TCMB PPK Toplantı Özeti, Ekonomik Güven Endeksi (Mart) İngiltere; GSYİH (4Ç23-Nihai) ABD; GSYİH (4Ç23-Nihai), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Mart-Öncü), Bekleyen Konut Satışları (Şubat)
• 29 Mart 2024 Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Şubat), Hizmet ÜFE (Şubat) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Şubat)

- Büyük ekonomilerin para politikası toplantıları ve enflasyon verilerinin ardından bu hafta piyasaları daha sakin bir takvim bekliyor. Hafta boyunca ABD’de PCE enflasyon, İngiltere ve ABD’de GSYİH rakamları takip edilecek.
ABD şubat PCE enflasyon verisi
Haftanın en önemli gelişmesi ABD’de cuma günü açıklanacak PCE Fiyat Endeksi olacak. Piyasanın tahmini PCE Fiyat Endeksi’nin şubatta aylık %0,4, yıllık %2,5 arttığı yönünde. Endeks ocakta aylık %0,3, yıllık %2,4 artmıştı. Haziran 2022’de %6,8 ile zirve görmesinin ardından istikrarlı bir düşüş eğilimine giren yıllık artış, Ocak 2024’te %2,4’e kadar geriledi. Piyasaların izlediği diğer önemli enflasyon verisi TÜFE, şubatta aylık %0,4, yıllık %3,2 arttı. Fed’in dikkate aldığı enflasyon verisi çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nde piyasanın şubat tahmini aylık %0,3, yıllık %2,8 artış olduğu yönünde. Çekirdek gösterge ocakta aylık %0,4, yıllık %2,8 artmıştı. Çekirdek göstergenin yıllık artışında da manşet rakama benzer bir aşağı yönü eğilim mevcut. Fed’in çekirdek göstergedeki yıllık artış hedefi %2 seviyesinde bulunuyor. Çekirdek TÜFE şubatta aylık %0,4, yıllık %3,8 ile piyasa tahmininin biraz üzerinde artmıştı. Şubatta kişisel gelirlerde aylık artışın %1,0’den %0,4’e gerilediği, kişisel harcamalardaki artışın ise aylık %0,2’den %0,4’e yükseldiği tahmin ediliyor. Cuma günü bayram tatili dolayısıyla ABD ve İngiltere ve Almanya piyasaları kapalı olacak. Şubat PCE rakamlarının piyasa tahminlerinin altında gelmesi durumunda hisse senedi piyasalarında risk iştahı artabilir. Geçen hafta, piyasanın güvercin karşıladığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, sözlü yönlendirme ve kritik önemdeki projeksiyonların ardından, PCE verilerinin beklenti dışı gelmesi halinde piyasalara etkisinin güçlü olması beklenebilir.
İngiltere ve ABD’de 4Ç23 GSYİH verileri
Perşembe günü İngiltere ve ABD’de 4Ç23 nihai GSYİH verileri açıklanacak. İngiltere’de 4Ç23 ilk tahmin GSYİH verileri ekonominin çeyreklik %0,3, yıllık %0,2 küçüldüğünü işaret etmişti. Piyasa beklentisi nihai tahminin ilk tahmine paralel gelmesi yönünde. İngiltere GSYİH rakamlarının beklenenden zayıf gelmesi halinde sterlin üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabilir ve faiz indirimi beklentileri öne çekilebilir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) geçen hafta perşembe günü gerçekleştirilen para politikası toplantısında politika faizi %5,25 seviyesinde sabit tutulurken önceki toplantıda faiz artışı yönünde oy kullanan iki şahin üye faizlerin sabit bırakılmasını desteklemişti.
ABD’de ocak sonunda yayımlanan ilk tahmin veri, dünyanın en büyük ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde %3,3 büyüdüğünü işaret ederken şubat sonundaki ikinci tahmin veri ile %3,2’ye revize edilmişti. Piyasa beklentisi son tahminin %3,2 ile ikinci tahmine paralel geleceği yönünde. ABD ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde %2,0, ikinci çeyrekte %2,1 ve üçüncü çeyrekte %4,9 büyümüştü. ABD GSYİH rakamlarının beklenenden güçlü gelmesi halinde tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı beklenebilir.
ABD Hazine ihaleleri
Tahvil piyasaları açısından, ABD’de hafta boyunca Hazine tahvil ihaleleri takip edilecek. Pazartesi günü iki yıllık, salı beş yıllık, çarşamba günü ise yedi yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.
ABD konut piyasası verileri
Hafta boyunca ABD konut piyasasına ilişkin bir dizi veri açıklanacak. Pazartesi günü inşaat izinleri ve yeni konut satışları, salı günü ise S&P/Case Shiller 20 Kente Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. İnşaat izinleri tarafında öncü veri şubatta aylık %1,9 artışla 1,52 milyona yükselmişti. Pazartesi günü nihai veri açıklanacak. 1Ç22’de tepe noktasını görmesinin ardından 1Ç23’e kadar hızlı düşen inşaat izinlerinin 1Ç23’ten bu yana hafif bir artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Yeni konut satışları ocakta 661bin iken şubat ayında 673bine yükselmesi beklenmektedir. (Mevsim etkisinden arındırılmış) S&P/CS 20 Kent KFE’nin aylık artış hızı Mayıs 2023’ten beri yavaşlıyor. Endeks aralıkta %0,2 artmıştı.
ABD’de Consumer Board tüketici güveni
ABD’de salı günü Consumer Board mart ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Tüketici harcamalarına yönelik öncü gösterge olarak izlenen endeksin martta 106,7 ile şubat ayına paralel açıklanması beklenmektedir.

- Yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kritik önemdeki para politikası toplantısının ardından bu hafta piyasayı daha sakin bir takvim bekliyor.
TCMB PPK toplantı özeti
TCMB perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo faizini sürpriz bir şekilde 500bp faiz artırarak %50 seviyesine yükseltti. Banka, aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 3 puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Bu hafta perşembe günü yayımlanacak toplantı özeti piyasa tarafından yakından izlenecektir.
Şubat toplantı metninde, ocakta aylık enflasyonun ana eğiliminin enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükseldiği ifadesi yer alırken, mart toplantı metninde, şubatta aylık enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yüksek gerçekleştiği ve yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğü ifadeleri yer aldı. TCMB’nin sıkılaştırmacı adımları ve yönlendirmesi piyasa tarafından şahin karşılanmıştır.
Ekonomik Güven Endeksi
Perşembe günü, ayrıca, TÜİK mart ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıklayacak. Ekonomik Güven Endeksi’nin alt endeksleri tarafında; martta tüketici güveni, hizmet sektörü güveni ve mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güveni arttı. Perakende ticaret güveni ve inşaat sektörü güveni azaldı. Alt endeks ağırlıkları; tüketici güveni %20, reel kesim güveni %40, hizmet sektörü güveni %30, perakende ticaret güveni %5 ve inşaat sektörü güveni %5.
Ayrıca, perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.
Dış Ticaret Dengesi, Hizmet ÜFE
Haftanın son işlem günü yurt içinde TÜİK’in şubat ayına ilişkin nihai dış ticaret istatistikleri ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) izlenecek. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre şubat ayında dış ticaret açığı %42,3 azalarak 7,00mlr USD seviyesine, ocakşubat döneminde dış ticaret açığı %49,9 azalarak 13,23mlr USD’ye, 12 aylık dış ticaret açığı %20,9 azalarak 93,04mlr USD’ye geriledi. Cuma günü TÜİK’in nihai verileri açıklanacak. Hizmet ÜFE ocakta aylık %15,25, yıllık %80,68 artmıştı.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta pozitif bir görünüm ortaya koydu. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %2,63 ve Almanya’da DAX Endeksi %1,50 artış kaydetti. Fransa’da ise CAC 40 Endeksi yatay satıcılı fiyatlanarak bölgeden negatif ayrıştı. EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinden 1,08 seviyesine geriledi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 103,4 puandan 104,4 puana yükseldi. Hafta başında Eurostat, Euro Bölgesi’nin şubat (Nihai) TÜFE rakamlarını açıkladı. Manşet TÜFE aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %2,6 arttı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,7 ve yıllık %3,1 arttı. Böylece nihai TÜFE rakamları öncü verilerin işaret ettiği gibi gerçekleşerek piyasa beklentilerini karşıladı. Hafta ortasında ise İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) şubat ayı ÜFE-TÜFE rakamlarını açıkladı. ÜFE aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %2,7 düştü. TÜFE ise aylık %0,6 ve yıllık %3,4 artışla piyasa beklentisi altında kaldı. Böylece ülkede yıllık tüketici enflasyonu şubatta Eylül 2021’den beri görülen en düşük seviyesine geriledi. Enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı gıda, restoran ve kafelerdeki fiyat değişimleri sağladı. Enflasyon rakamlarının ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere paralel şekilde %5,25’te sabit tuttu. Önceki toplantıda faiz artışı yönünde oy kullanan iki şahin üye geçen haftaki toplantıda faizlerin sabit bırakılmasını destekledi. Başkan Andrew Bailey yaptığı açıklamada, henüz faizleri indirecek noktada olmadıklarını belirtti. Ayrıca Banka, faizlerin mevcut seviyelerde ne kadar süre tutulacağına dair ‘değerlendirmenin sürdüğü’ yönlendirmesinde de değişiklik yapmadı. Salı günü Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek altı aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW ekonomik güven endeksinin mart ayı sonuçlarını açıkladı. Güven endeksi, Euro Bölgesi ve Almanya’da beklentileri aşarak sırasıyla 33,5-31,7 puana ulaştı. Katılımcıların büyük çoğunluğunun Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) gelecek altı ay içinde faiz indirimi beklemesi anket sonuçlarında etkili oldu. Bu durumun etkisiyle Almanya’da güven endeksi iki yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkmış oldu.
- ABD hisse endeksleri iki haftalık negatif fiyatlamaların ardından geçtiğimiz hafta pozitif bir görünüm sergiledi. Dow Jones Endeksi %1,97, S&P 500 Endeksi %2,29 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %2,85 arttı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 11,2bp düşüşle %4,20’ye geriledi. Haftanın en önemli gelişmesi Fed’in para politikası toplantısından çıkan kararlar oldu. Fed, mart ayı toplantısında oy birliği kararıyla politika faizini değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında tuttu. Böylece piyasa beklentisi yönünde karar alan Fed, temmuz ayından beri faizlerde değişiklik yapmamış oldu. Kararın ardından yapılan açıklamada faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğu belirtildi. Noktasal grafiklerde 2024’te 75bp faiz indirimi öngören Fed yetkilileri medyan politika faizi tahminini bu yıl için %4,6 olarak korudu. Öte yandan projeksiyonlarda büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. 2024 yılı büyüme tahmini %1,4’ten %2,1’e ve 2025 tahmini %1,8’den %2’ye yükseltildi. Başkan Jerome Powell kararın ardından yaptığı değerlendirmede enflasyonun önemli ölçüde gevşediğini ancak hâlâ yüksek olduğunu belirtti. Powell, yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılmasının uygun olacağını ve bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı, konut piyasasına ilişkin şubat ayı konut başlangıçları ve (öncü) inşaat izinleri verilerini yayımladı. Hem konut başlangıçları hem de gelecekteki konut talebine ilişkin gösterge olan inşaat izinleri beklentileri aşarak 1,52 milyon adet oldu. Konut piyasası Fed’in enflasyonla mücadele için gerçekleştirdiği faiz artışlarından ve konut kredi faizlerindeki yükselişten olumsuz etkilenmişti. Son yükseliş, sektörde toparlanma olduğu yönünde sinyal verdi.
- Kıymetli madenlerden ons altın geçen hafta 9USD değerlenerek 2.165USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 85USD’den işlem görmeye devam etti.
- BIST100 Endeksi geçen hafta 8.695-9.223 puan aralığında işlem gördü. Endeks bir önceki haftaya kıyasla 282 puan artarak 9.111 puandan kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi şubat ortasından bu yana olan düşüşüne ara vererek 499,09mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru sınırlı düşüşle 32,02 TL’ye gerilerken EUR/TRY kuru 34,98 TL’den 34,60 TL’ye indi. Gram altınsa 2.225 TL civarında yatay kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500bp artışla %50 seviyesine çıkardı. Banka aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 3 puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Karar metninde şubatta aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca metinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca geçen hafta TCMB mart ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 103,5 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA) da bir önceki aya göre 0,2 puan artarak %77,2 seviyesinde gerçekleşti. TCMB ve TÜİK iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, şubat ayında 79,3 iken mart ayında 79,4 oldu. TÜİK bu ayın sektörel güven endekslerini açıkladı. Güven endeksi geçen aya oranla hizmet sektöründe %1,5 artarken, perakende ticaret sektöründe %1 ve inşaat sektöründe %3,6 azaldı.

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/45563

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.