Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Bu hafta ABD’de ÜFE ile Euro Bölgesinde GSYH ve TÜFE takip edilecek…

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Perakende Satışlar ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi, Euro Bölgesinde üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH ve enflasyon ile İngiltere’de Ekim ayına ilişkin TÜFE rakamı, yurt içerisinde Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Piyasa Katılımcıları Anketi ile Fitch Türkiye raporu öne çıkmaktadır.

Geçtiğimiz hafta ABD’de manşet ve çekirdek enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalması ardından, Fed’e ilişkin agresif beklentilerin zayıflaması ile küresel risk alma iştahı toparlandı. CME FedWatch’de Aralık ayında gerçekleşecek toplantıda 50 baz puan ihtimali %85,00 seviyelerine yükseliş kaydederken, veri öncesi bu oran %50,00’li seviyelerde bulunmaktaydı. TÜFE ardından, bu hafta gözler Fed üyelerinden gelecek olan mesajlar ile Üretici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar ve Fed İmalat Endeksine çevrildi. Hafta genelinde Fed üyelerinden faiz patikasına ilişkin iyimser mesajlar piyasaları destekleyebilirken, 14 Aralık öncesinde bir TÜFE ve bir Tarım Dışı İstihdam verisinin seyri piyasalarda yön konusunda belirleyici olabilir. Geçtiğimiz hafta TÜFE ardından, bu hafta gözler Ekim ayında ilişkin ÜFE'ye çevrildi. Ekim ayında ÜFE’nin aylık bazda %0,50 oranında artış ile %8,5’ten %8,3’e gerileme kaydetmesi beklenirken, beklentilerin altında artış görülmesi risk iştahını pozitif yönde etkileyebilir. Hafta içerisinde tüketici harcamalarına ilişkin sinyal veren ve büyüme açısından izlenen perakende satışlar öne çıkmaktadır. ABD’de son dönemde yüksek seyreden TÜFE ve Fed’in sıkılaştırıcı para politikasının tüketici harcamaları üzerine etkileri önem arz etmektedir. Tüketici harcamalarında yaşanan iyileşme büyümeye pozitif yansırken, resesyona ilişkin beklentileri zayıflatabilir. ABD’de Perakende Satışların Ekim ayında %0,9 oranında artış kaydetmesi ile son dört ayın en yüksek aylık gerçekleşme kaydetmesi beklenmektedir. Atlanta Fed’in 9 Kasım’da paylaştığı veri de ABD dördüncü çeyrek büyümesi %4,0 olarak gerçekleşirken, resesyona ilişkin beklentilerin zayıflaması açısından yakından takip edilmektedir. Küresel piyasalarda yüksek seyreden enerji maliyetleri ve Fed’in uygulamış olduğu sıkılaştırıcı para politikası imalat sektörüne ivme kaybını gündeme getirirken, yılın son çeyreğinde imalat sanayinin seyri büyüme açısından büyük önem sahip. Fed İmalat Endeksinin Kasım ayında -8,0 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. ABD borsaları geçtiğimiz haftayı TÜFE’nin beklentilerin altında artış kaydetmesi ardından, yükseliş ile tamamladı. Haftayı Dow Jones %4,14 S&P50 %5,90 ve Nasdaq %8,10 değer kazandı.

Euro Bölgesinde, bu hafta Ekim ayına ilişkin TÜFE ile üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi öne çıkmaktadır. Bölgede son dönemde yüksek seyreden enerji maliyetleri ve tedarik sıkıntıları ile öncü TÜFE tarihi zirveyi yenileyerek, %10,70’e yükseliş kaydetmişti. Bölgede nihai TÜFE 17 Kasım Perşembe TSI 13:00’de terminallere düşmesi beklenmektedir. TÜFE’nin aylık %0,50 oranında artış ile yıllık bazda %10,70’e yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Bölgede son dönemde yüksek seyreden hava sıcaklarının etkisiyle özellikle TTF GAS’ın (doğalgaz) 100€’ya doğru geri çekilmesinin önümüzdeki süreçte enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkisi görülebilir. Euro Bölgesinde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi ise 15 Kasım Salı günü açıklanacak. GSYH’nın çeyreksel bazda %0,20 oranında aratrak %2,10 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Avrupa bölgesinde PMI verilerinin eşik değer olan 50’nin altında ki seyri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uyguladığı sıkılaştırıcı para politikası bölgede resesyon risklerini yükseltmektedir.

Asya piyasalarına, bu hafta Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, Japonya’da üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH, Ekim ayına ilişkin TÜFE ile ticaret dengesi yakından takip edilecek. Çin’de Eylül ayında %4,50 olan beklentilerin üzerinde %6,30’a yükseliş kaydeden sanayi üretiminin Ekim ayında %5,20 oranında artış kaydetmesi beklenmektedir. Japonya’da ise çekirdek TÜFE’nin %3,00’ten %3,50’ye artış kaydetmesi bekleniyor. Ülkede uygulanan genişleyici para politikasının etkisi enflasyonda ve büyümede yukarı yönlü baskıları artırmaktadır. Japonya’da üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH’nın çeyreksel bazda %0,30 oranında artış kaydetmesi beklenmektedir.

Yurt içerisinde bu hafta Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Piyasa Katılımcıları Anketi, Konut Satışları ile Kredi Derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye raporu yakından takip edilecek. Eylül ayında Bütçe dengesi 78,6mlr TL açık vermişti. TCMB tarafından düzenlenen Piyasa Katılımcıları Anketi ise enflasyon ve Dolar/TL açından büyük önem arz etmektedir. Ekim ayında paylaşılan istatistiklerde katılımcılar yıl sonunda enflasyonun %67,78 seviyesinde gerçekleşeceğini beklerken, Dolar/TL’nin yıl sonunda 19,82 seviyesinde tamamlamasını beklemektedir. Yurt içerisinde haftanın en önemli gelişmesi olarak ise kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye raporu yakından izlenecek. Fitch’in Türkiye için kredi notu “negatif” ve görünümü “B” de bulunmaktadır. BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %5,66 değer kazanımıyla 4455,53 puandan pozitif görünüm ile tamamladı.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.