Bu hafta makro veri trafiği, merkez bankalarından yapılacak açıklama trafiği yoğun. Veriler ve konuşmalar öncekilerden farklı gelirse hareket yaratabilirler. Mevcuttaki FED iyimserliğine destek olurlar ise piyasalardaki olumlu fiyatlama arzusu sürebilir.
Son günlerdeki kazanımlar sonrası bu hafta yatay seyir görebiliriz. Veriler, açıklamalar bunun boyutunu tayin edebilir. Ana resimde ise FED iyimserliği geçerliliğini koruyor.
Büyüme, perakende satışlar, TÜFE, öncü göstergeler, konut verileri, sanayi verileri hafta boyunca açıklanacak makro verileri oluşturuyor. ABD, AB, İngiltere, Almanya menşeili bu verilerin yanı sıra FED, ECB, BOE, Bundesbank yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek (Brainard, Kashkari, Waller; Lagarde, Centeno; Pill,Heskal; Nagel…). FED yetkilileri enflasyonla mücadelenin süreceği, faiz artışlarının yavaşlayacağı mesajını veriyorlar; bu hafta da benzer sözler sarf edebilirler. ECB ve BOE henüz enflasyon düşüşü olmadığı için şahin duruşlarını sürdürebilirler. İngiltere'de yeni başbakan Sunak'ın mali planının beklendiğini ekleyelim.
ABD ara seçimlerinde Demokratlar Senato'da çoğunluğu garantilediler. Henüz 2 eyalette netlik olmasa da şimdiden 50 koltuk almış durumdalar. Ana resimde ise Biden yönetimi bir miktar güç kaybı yaşamış durumda.
Cuma günü globalde yatırımcılar hisse, kıymetli maden, majör para birimlerini aldılar, tahvilleri biraz sattılar. ABD borsaları yüzde 0-2 değer kazandı. Avrupa borsaları ise karışık seyretti; Almanya, Fransa yüzde yarım primlendi, İngiltere benzer oranda düştü. Kıymetli madenlerde ise altın sınırlı primlendi, gümüş yatay kaldı. Tahviller ise sınırlı satıcılı seyretti. Dolar ise düştü.
Bu sabah… Global risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadeli borsaları hafif eksi. Asya ise karışık. Japonya yüzde 0,7 civarında eksi; Hong Kong yüzde 1, Çin yüzde 3 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,89%, Dolar Endeksi 106,8, ons altın 1.762 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde sınırlı düştü. TL Tahviller alıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları biraz arttı. TL ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Dış denge (cari açık) ve sanayi üretimi beklentilerden zayıf geldi.
Bu hafta, merkez bütçe dengesi, konut satışları açıklanacak.
Usd/TL: FED iyimserliği ile Usd globalde son günlerde hızlı ve belirgin güç kaybı yaşıyor. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verisinin beklentilerden düşük gelmesi ile piyasaların modu biraz daha iyimserleşti. Yeni hafta başlarken ise piyasaların ritmi biraz azalmış durumda. Ana resimde FED iyimserliği hakim olmakla birlikte bu hafta yatay bir piyasa görebiliriz. Usd için bunun karşılığı mevcut seviyelerin korunması olabilir.
Yeni haftada veri akışı yoğun. Aynı durum merkez bankalarının açıklamaları için de geçerli. Dolayısı ile öncekinden farklı veri, öncekinden farklı sözler hareket yaratabilir.
Lokal tarafta ise ajanda hem yoğun hem kritik değil.
Globalde Usd son günlerdeki kaybının sınır kısmı TL'ye yansımış durumda. Kur bu sabah 18,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,53 ve 18,49; yukarıda 18,59 ve 18,64 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: FED'in yavaşlayacağına dair beklenti ile FED endişeleri azalıyor. Globalde tahvil faizleri düşüş kaydediyor.
Lokal tarafta tek haneye yaklaşmış olan tahvil faizleri globaldeki düşüşe eşlik etmekte zorlanıyor. Zira iç düzenlemeler alıcıların iştahının yüksek olmasını sağlıyor. Düzenlemeler ile enflasyon ve tahvil faizleri arasındaki fark belirgin artmış durumda.
Son düzenlemeye göre KOBİ'lere verilen krediler ihracat ve yatırımlar için kullanılmaz ise bankalarda menkul kıymet tahsisine gidilecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 40 baz puan düşüşle %14,03 ve 35 baz puan düşüşle %12,07 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Cuma günü oluşan realizasyonun ilk önemli desteği 4,400 seviyesinde... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi, devam eden alım eğilimi kapsamında haftayı % 5.66 oranında değer artışıyla tamamlamayı başardı.
4,522 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan piyasada, cuma günü bu noktadan seans içi realizasyon eğiliminin ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş trendinin gücünü koruduğu piyasada, haftanın ilk işlem gününde 4,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Endeksin gün içi yükseliş potansiyelini sürdürebilmesi için 4,400 desteğini koruması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda yeniden 4,522 zirvesini aşmaya yönelik ataklar gündeme gelecektir.
4,400 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 4,250 ve 4,100 desteklerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd: ABD manşet ve çekirdek TÜFE verilerinin yarattığı iyimserlikle riskli varlıklara olan talep Cuma günü de sürdü. Usd talebi ise azalmaya devam etti. Bu ayın ilk günlerinde 112,9 civarında olan Dolar Endeksi bu sabah 106,65 civarında bulunuyor. Yaklaşık yüzde 6 civarında düşüş kaydetmiş oldu.
FED'den gelen açıklamalar, faiz artışının sürecinin bitmediği, artış hızının azalacağı, enflasyonla mücadelenin süreceği şeklinde olmaya devam ediyor.
Bu hafta veri akışı ve merkez bankası konuşmaları yoğun. Büyüme, TÜFE; perakende satışlar, konut verileri öne çıkanlar. FED, ECB, BOE, Bundesbank yetkililerinin konuşmaları hafta boyunca takip edilecek.
Yeni haftaya iyimserlik geçen haftaya göre zayıflamış olarak başlıyor. Fiyat hareketlerinin yataylaşması hatta bir miktar düzeltme kaydetmesi mümkün olabilir. Bu kapsamda Dolar Endeksi yükseliş çabası gösterebilir. Ana resimde 'FED iyimserliği' geçerliliğini koruyor.
Bu sabah 1,032 seviyesindeki paritede 1,03 ve 1,027 seviyeleri gün içi destek; 1,035 ve 1,038 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: Cuma günü açıklanan İngiltere sanayi ve imalat verileri beklentilerin belirgin altında kaldı. Hizmet sektörünün aylık değişimi de beklentileri karşılayamadı. İnşaat harcamaları ve dış ticaret olumlu sonuçlara işaret etti.
Veriler bu şeklide gelince Gbp, ABD TÜFE iyimserliğinden yararlanmada Eur'nun gerisinde kalıyor.
Bu hafta İngilere'de TÜFE, işsizlik oranı, perakende satışlar açıklanacak. Ayrıca hem ABD tarafında hem AB tarafında da yoğun veri akışı, konuşmalar olacak. O yüzden bu hafta haber akışı fiyatlara tesir edebilir. Tesir için mevcuttan farklı olmak gerekebilir, bu şekilde hareket yaratılabilir.
Makro veri trafiğinden ziyade başbakan Sunak'ın mali adımları kritik olacak.
Bu sabah 1,178 seviyesinde bulunan paritede 1,175 ve 1,172 seviyeleri gün içi destek; 1,181 ve 1,183 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Altın: Ayın ilk günlerinden bu yana ons altın yüzde 9, ons gümüş 13 civarında prim sağladı. Dolar karşısındaki bu harekette, FED iyimserliği öncü rol oynadı. Hem Usd zayıfladı hem riskli varlık talebi arttı.
Piyasalar yeni haftaya yatay başlangıç yapıyor. Geçtiğimiz günlerdeki kazanımlar sindirilebilir. Yatay, sınırlı geri çekilme görülebilir. Bunun boyutunu, süresini bu hafta açıklanacak makro veriler ve yapılacak konuşmalar belirleyebilir. FED, ECB, BOE konuşmaları takip edilecek. Ayrıca veri trafiğinin de yoğun olduğunu belirtelim. Ana resimde ise FED iyimserliği sürebilir.
Bu sabah 1.765 Usd seviyesindeki ons altında 1.760 ve 1.752 Usd seviyeleri gün içi destek 1.771 ve 1.779 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond: Enflasyon endişelerinin azalması, tahvil faizlerini aşağı çekiyor. ABD tahvilleri öncülüğündeki harekete gelişmişlerin yanı sıra gelişmekte olan ülke tahvilleri de katılıyor.
Piyasalar FED'in faiz artışında yeni bir faza geçtiğini düşünüyor. Bu fazda 'faiz artışları yavaşlayacak, bir süre sonra duracak' beklentisi söz konusu. Bu sürede ABD enflasyonu aşağı yönlü seyir izlerse mevcuttaki enflasyon zirve olarak kalabilir. Global için ideal senaryo olabilir.
Bu hafta veri akışı ve merkez bankası konuşmaları yoğun. Öncekinden farklı olan veri ve konuşma hareket yaratabilir.
Türkiye eurobondları son günlerde hızlı ve belirgin prim sağladılar. Uzun taraf biraz daha sınırlı kaldı. Yeni haftada iyimserlik azalabilir. Yatay seyir hatta bir miktar güç kaybı görülebilir.
Ülke risk primimiz 550 bölgesine geldi. Burası teknik açıdan kalabalık bir bölge. Bölgeyi aşağı geçmek için yeni bir tetikleyiciye ihtiyaç olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 556 ile günü tamamladı. Eurobondlar Cuma günü pozitif seyir izledi. Birim fiyatlar, kısalarda 30-87 cent; orta vadelilerde 57-77 cent; uzunlarda 16-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,00%, 8,74% ve 9,37% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından Yapı Kredi Bankası A.Ş.
Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve
dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına
uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın
hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir
olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır.
Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. Bu rapor yatırımcıların genel olarak
bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını
vermeleri beklenmekte olup işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir.
Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir
sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması
için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.