Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta Fed ve ECB'nin faiz kararları takip edilecek…
Piyasalarda bu hafta ABD'de enflasyon rakamları ile Fed'in faiz kararı, Euro Bölgesi'nde TÜFE ve ECB'nin faiz kararı, Almanya'da final TÜFE, İngiltere'de ortalama gelir endeksi + ikramiye ve aylık GSYH, Çin'de sanayi üretimi, Japonya'da ÜFE ve BoJ'un faiz kararı, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri, işsizlik oranı ve Moody's kredi notu değerlendirmesi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.

ABD'de bu hafta gözler enflasyon rakamları ile merkez bankasının (Fed) haziran ayı faiz kararında olacak. TÜFE, 13 Haziran Salı günü TSI 15:30'da açıklanacak. Nisanda tedarik zincirindeki problemlerin iyileşmeye devam etmesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamayla yıllık enflasyon %5,0'dan %4,9'a gerilemişti. Çekirdek enflasyon ise %5,5 ile yüksek seviyelerde kalmaya devam etmişti. Mayısta TÜFE'nin %0,30 artış göstermesi bekleniyor. Fed toplantısı öncesi tahminlerin üzerinde enflasyon rakamları ile faiz artırım beklentileri kuvvetlenebilir. Diğer yandan enflasyonda düşüş eğiliminin devam etmesi küresel risk iştahını destekleyebilir. TÜFE'nin ardından 14 Haziran Çarşamba günü TSI 15:30'da üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Nisan ayında ÜFE enerji fiyatlarındaki düşüş, tedarik zincirindeki bozulmaların hafiflemesi ve baz etkisiyle %0,2 artışla yıllık bazda %2,7'den %2,3'e gerilemişti. Mayısta üretici enflasyonunun %0,20 artışla %1,10 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede enflasyon rakamlarının ardından dikkatler Fed'in faiz kararına çevrilecek. Son açıklanan verilerin ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret etmesine rağmen işgücü piyasasının sıkı kalmaya devam etmesi piyasalarda belirsizlikleri artırmıştı. 14 Haziran Çarşamba TSI 21:00'da açıklanacak olan Fed faiz kararında sabit tutulma olasılığı %70 olarak fiyatlanıyor. Mart 2022'de ilk faiz artırımını gerçekleştiren Fed mayısta politika faizini %5,00-5,25 aralığına kadar yükseltmişti. Toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki döneme ilişkin mesajları takip edilecek. ABD'nin üç majör endeksi haftayı pozitif seyir ile tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %0,34, S&P500 %0,39, Nasdaq %0,14 değer kazandı.

Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamlarının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı takip edilecek. Bölgede yüksek enflasyonla mücadele için ECB faizleri mayısta 25 baz puan artışla %3,75 seviyesine çıkarmıştı. 15 Haziran Perşembe TSI 15:15'te gerçekleşecek olan toplantıda faizin 25 baz puan artışla %4,00 seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Faiz kararının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde'ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. Geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme rakamları sonrası teknik resesyona giren bölgede TÜFE 16 Haziran Cuma TSI 12:00'da açıklanacak. Mayısta tüketici enflasyonunun değişim göstermemesi, yıllık bazda ise %6,10 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Piyasalarda manşet enflasyonun yanı sıra çekirdek TÜFE'deki (enerji ve gıda hariç) seyir yakından takip edilecek. Nisanda %5,60 ile yüksek seviyelerde kalmaya devam eden çekirdek TÜFE'nin mayısta %0,20 artışla %5,30'a gerilemesi bekleniyor. Bu hafta Almanya'da final TÜFE, İngiltere'de ortalama gelir endeksi + ikramiye ve aylık GSYH takip edilecek. Almanya'da TÜFE'nin mayısta %0,10 düşüşle %7,20'den %6,10'a gerilemesi beklenmektedir. İngiltere'de merkez bankasının (BoE) faiz kararı öncesi ortalama gelir endeksi + ikramiye ile aylık GSYH rakamları açıklanacak. BoE'nin enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği ort. gelir endeksi + ikramiye martta %5,80 artış kaydetmişti. Endeksin nisanda %6,90'a yükselmesi bekleniyor. Ülkede ekonomik aktiviteye ilişkin veriler de yakından takip edilmeye devam ediyor. Yüksek enflasyon ve faiz artırımları ile ülke ekonomisinin bu yıl resesyona girmesi bekleniyor. Aylık olarak yayımlanan GSYH verilere de martta %0,30 düşüşle bu beklentilere destek vermişti. Nisanda GSYH'nin %0,30 artması bekleniyor.

Asya Bölgesi'nde bu hafta; Çin'de sanayi üretimi, Japonya'da ÜFE ve BoJ'un faiz kararı takip edilecek. Çin'de zayıf gelen PMI verileri sonrası resesyon endişeleri güç kazanmıştı. 15 Haziran Perşembe TSI 05:00 açıklanacak olan sanayi üretimi nisanda yıllık bazda %5,60 artış kaydetmişti. Üretimde zayıflamanın görülmesi durumunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde resesyon endişeleri yeniden güç kazanabilir. Japonya'da nisanda ÜFE %0,20 artışla %5,80 seviyesinde gerçekleşmişti. Mayısta ÜFE'nin %0,20 düşmesi yıllık bazda %5,50 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ultra gevşek para politikasını sürdüren Japonya Merkez Bankası mayısta faizi -0,10% seviyesinde sabit bırakmıştı.

Yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri, işsizlik oranı ve Moody's kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. Cari dengenin nisanda 4,5mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Cari denge martta 4,48mlr dolar açık vermişti. 12 aylık cari açık ise 54,2mlr dolar seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 1,03mlr dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 256mn ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 36mn ABD doları net alış yaptığı görülmektedir. Net hata ve noksanda 2,44mlr dolar çıkış gerçekleşirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6,3mlr dolar oldu. Resmi rezervlerde 264mn dolar net azalış gerçekleşti. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre işsizlik oranı martta değişim göstermeyerek %10,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise %48,2 oldu. 16 Haziran Cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini yayımlayacak. Moody's tarafından yapılan son açıklamada Türkiye'nin kredi notu "B2"den "B3"e düşürülürken, kredi notu görünümü "negatif"ten "durağan"a çevrilmişti. Bu hafta ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek banka genel müdürleri ile bir araya gelecek. Piyasalarda yeni ekonomi politikalarına ilişkin gelişmeler takip edilecek.

ABD'de bu hafta gözler enflasyon rakamları ile merkez bankasının (Fed) haziran ayı faiz kararında olacak. TÜFE, 13 Haziran Salı günü TSI 15:30'da açıklanacak. Nisanda tedarik zincirindeki problemlerin iyileşmeye devam etmesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamayla yıllık enflasyon %5,0'dan %4,9'a gerilemişti. Çekirdek enflasyon ise %5,5 ile yüksek seviyelerde kalmaya devam etmişti. Mayısta TÜFE'nin %0,30 artış göstermesi bekleniyor. Fed toplantısı öncesi tahminlerin üzerinde enflasyon rakamları ile faiz artırım beklentileri kuvvetlenebilir. Diğer yandan enflasyonda düşüş eğiliminin devam etmesi küresel risk iştahını destekleyebilir


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.