Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Geçen hafta ABD büyüme ve çekirdek PCE verileri takip edildi...
Geçen hafta ABD'de öncü büyüme ve çekirdek PCE verileri takip edildi. Ayrıca Fed üyelerinden gelen sözlü açıklamalar izlendi. ABD ekonomisi 2023 yılının dördüncü çeyreğinde öncü verilere göre %3,2 büyüdü. 4Ç23 ikinci büyüme tahminlerinde beklenti, ilk tahmine paralel olarak %3,3'te bulunuyordu. GSYH 3Ç23'te ise %4,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Aralık ayındaki toplantıda Fed 2023 yılı büyüme tahminini %2,1'den %2,6'ya, 2024 içinse %1,5'ten %1,4'e revize etmişti. ABD'de Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) ocakta %0,4 artışla yıllık bazda %2,9'dan %2,8'e gerileyerek beklentilere paralel gerçekleşti. Kişisel tüketim harcamaları ocakta aylık %0,3 artışla yıllık bazda %2,4 seviyesinde gerçekleşti. Ekonominin güçlü olduğunu belirten San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, hızlı faiz indirimine gerek olmadığını söyledi. Faizlerin oldukça kısıtlayıcı bir seviyede olduğunu belirten Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise, enflasyonda daha fazla düşüş olacağını ifade etti. New York Fed Başkanı Williams ise bankanın muhtemelen bu yılın sonlarında faiz indirimine gideceğini belirtti. ABD'de büyüme verilerinin beklentinin altında gelmesine rağmen bireysel tüketim harcamalarının güçlü olduğuna ilişkin sinyaller ile ABD borsalarında karışık seyir izlendi. Geçen hafta S&P 500 %0,93, Nasdaq %1,77 değer kazanırken; Dow Jones %0,14 değer kaybetti. Dolar endeksi geçtiğimiz hafta %0,08 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise haftayı %4,18 ile tamamladı. Geçen hafta Euro Bölgesi'nde TÜFE verileri takip edildi. Öncü verilere göre manşet TÜFE şubatta %0,6 artışla yıllık bazda %2,8'den %2,6'ya geriledi. Beklenti %2,5'te bulunuyordu. Beklentinin %2,9 olduğu çekirdek TÜFE ise yıllık bazda %3,3'ten %3,1'e geriledi. ECB üyesi Holzmann, bankanın haziran ayından önce faiz indirimini konuşmasının zor olduğunu söyledi.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta büyüme verileri ile PPK toplantı tutanakları öne çıkan veriler arasında yer aldı. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 2023 yılında %4.5, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde ise %4.0 büyüdü. Yılın ikinci yarısındaki parasal sıkılaştırma adımlarına rağmen iç tüketimin katkısı ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydedildi. Öte yandan 2023'teki büyüme oranı 2020'den bu yana en düşük büyüme olarak gerçekleşti. Açıklanan verilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iyileşen büyüme kompozisyonunun, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacağını söyledi.

Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de tarım dışı istihdam ile ECB'nin faiz kararı takip edilecek…
Küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de tarım dışı istihdam, Fed Başkanı Powell'ın konuşması, Euro Bölgesi'nde ECB faiz oranı kararı, Almanya'da ÜFE, Japonya'da TÜFE, İngiltere ve Çin'de PMI verileri, yurt içinde ise TÜFE ve Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek. Yurt içinde bu hafta ayrıca, AKSEN, AYGAZ, ENKAI, FROTO, TKFEN ve TUPRS'ın 4Ç23'e ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

ABD'de bu hafta faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından izlenecek işgücü istatistikleri açıklanacak. Özellikle işgücü piyasasının gevşemeye başladığına dair sinyaller, gelecek döneme ilişkin iyimserliğe katkıda bulunabilir. 8 Mart Cuma günü TSI 16:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdamda beklenti 190 binde bulunmaktadır. Ocakta istihdam 353 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Ortalama saatlik kazançların şubatta aylık %0,20 artış göstermesi, işsizlik oranının %3,70'te sabit kalması bekleniyor. Tarım dışı istihdam öncesi ise öncü veriler olması bakımından takip edilen İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı'nın (JOLTS) 8,895mn, ADP özel sektör istihdamının ise 145bin olması öngörülüyor. Tarım dışı öncesi açıklanacak olan veriler piyasalardaki volatilitenin artmasına yol açabilir.ABD'de bu hafta ayrıca Fed üyesi Harker, Barr, Daly, Mester ve Williams'ın konuşması, S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ISM hizmet PMI, Bej Kitap, ticaret dengesi takip edilecek. S&P Global bileşik PMI'da şubat ayı final verilerinde beklentiler bileşik PMI'da 52,0'dan 51,4'e; hizmet PMI'da ise 52,5'ten 51,3'e gerilemesi yönünde bulunuyor. ISM hizmet PMI'da beklentiler şubat ayında 53,4'ten 53,3'e gerilenmesi yönünde bulunuyor. Bej Kitap Raporu, Fed'in 12 bölge başkanı, ekonomistler ve iş insanlarının mevcut ekonomik görünüme ilişkin yorumlarını içermesinden dolayı piyasalarda yakından takip edilecek. Ticaret dengesinin ocak ayında 61,70mlr USD açık vermesi bekleniyor. Aralık ayında ticaret dengesi 62,20mlr USD açık vermişti.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.