Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Yeni haftada ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ile ECB Faiz Kararı takip edilecek...

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisi nihai büyüme verileri ve çekirdek PCE verileri takip edildi. ABD ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde ılımlı büyüme kaydetti. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek PCE verisi beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. New York Fed Başkanı Williams, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ancak ekonominin daha iyi dengelenmesiyle yılın ikinci yarısında fiyat baskılarının daha da azalmasını beklediğini belirtti. Dallas Fed Başkanı Logan, faiz oranlarını düşürmeyi düşünmek için henüz çok erken olduğunu, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faiz indiriminde acele etmek için bir nedeni olmadığını söyledi. Fed üyelerinden gelen şahin tonlu açıklamalar sonrası CME Group eylül ayı faiz indirim beklentisi %47,0 olarak bulunmaktadır.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,07 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri %4,64 seviyesini test etmesinin ardından haftayı %4,51 seviyesinden tamamladı. ONS altın haftalık bazda %0,38, brent petrol %0,68 değer kaybetti. Fed üyelerinden gelen şahin tonlu mesajların etkisi ile ABD borsalarında geçen hafta negatif bir seyir izledi. Haftalık bazda S&P 500 %0,5, Nasdaq %1,10, Dow Jones %1,0 düşüş kaydetti.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi'nde ECB faiz oranı kararı, Almanya'da sanayi üretimi, İngiltere, Çin ve Japonya'da PMI verileri, yurt içinde ise TÜFE öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca ALARK, SAHOL, GRSEL, AKENR'in finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. ABD'de bu hafta faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından izlenecek işgücü istatistikleri açıklanacak. Özellikle işgücü piyasasının gevşemeye başladığına dair sinyaller, gelecek döneme ilişkin iyimserliğe katkıda bulunabilir. 7 Haziran Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdamda beklenti 185binde bulunmaktadır. Nisanda istihdam 175bin kişi olarak gerçekleşmişti. Ortalama saatlik kazançların mayısta aylık %0,30 artış göstermesi, işsizlik oranının %3,90'da sabit kalması bekleniyor. Bu hafta ABD'de tarım dışı istihdam öncesi ise öncü veriler olması bakımından takip edilen İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı'nın (JOLTS) 8,400mn, ADP özel sektör istihdamının ise 175bin olması öngörülüyor. Tarım dışı öncesi açıklanacak olan veriler piyasalardaki volatilitenin artmasına yol açabilir. Bu hafta ABD'de ayrıca S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ISM hizmet PMI, fabrika siparişleri, ticaret dengesi takip edilecek. Mayıs ayı final verilerinde S&P Global imalat PMI'ın 50,0'dan 50,9'a ; ISM imalat PMI'ın 49,2'den 49,8 puana yükselmesi beklenmektedir. ISM hizmet PMI'ında beklentiler 49,4'ten 51,0 puana yükselmesi yönünde bulunuyor. Sanayi üretiminine ilişkin mesajlar vermesi yakından izlenen fabrika siparişlerinin nisan ayında %0,70 artış kaydetmesi bekleniyor. Mart ayında fabrika siparişleri %1,60 artmıştı.

Euro Bölgesi'nde Euro Bölgesi'nde bu hafta odak ECB'nin faiz oranı kararı ve büyüme verilerinde bulunuyor. Ayrıca Euro Bölgesi'nde bu hafta ÜFE, S&P Global bileşik ve hizmet PMI, perakende satışlar takip edilecek. ECB'nin haziran ayında faiz oranını 25 baz puan indirim ile %4,50'den %4,25'e indirmesi bekleniyor. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. ECB faiz artırımlarına başladığı Temmuz 2022'den Eylül 2023'e kadar faizleri 450 baz puan artırdı. Üretici fiyat endeksinde (ÜFE) nisan ayında %0,50 düşüş göstermesi bekleniyor. ÜFE martta aylık %0,40 yıllık %7,80 düşmüştü. Ekonomik aktiviteye ilişkin ipuçları sunması bakımından takip edilen perakende satışların nisan ayında %0,20 artması bekleniyor. Perakende satışlar mart ayında %0,80 artış gösterirken yıllık bazda %0,70 artmıştı. Bölge ekonomisinin 1Ç24'te çeyreklik %0,30, yıllık bazda %0,40 büyümesi beklenmektedir. Bir önceki çeyrekte Euro Bölgesi, yıllık %0,10 büyüme kaydetmişti. Almanya'da bu hafta öncü S&P Global bileşik hizmet ve imalat PMI, fabrika siparişleri, sanayi üretimi, ticaret dengesi, işsizlik oranı ve Bundesbank Başkanı Nagel'ın konuşması takip edilecek. S&P Global tarafından takip edilecek mayıs ayı final PMI verilerinde bileşik PMI'ın 50,6'dan 52,2'ye, hizmet PMI'ın 53,2'den 53,9'a imalat PMI'ın 42,5'ten 45,4'e yükselmesi beklenmektedir. Almanya'da fabrika siparişlerinin nisan ayında %0,60 artış göstermesi bekleniyor. Mart ayında fabrika siparişleri %0,40 düşüş göstermişti. Sanayi üretiminde ise beklentiler, nisanda %0,10'luk artış kaydedilmesi yönünde bulunuyor. Almanya'da işsizlik oranının %5,9'da sabit kalması bekleniyor. İngiltere'de bu hafta S&P Global PMI verileri takip edilecek. Mayıs ayı final verilerinde imalat PMI'ın 49,1'den 51,3'e yükselmesi, hizmet PMI'ın 55,0'dan 52,9'a ; bileşik PMI'ın 54,1'den 52,8'e gerilemesi beklenmektedir


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş