Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Batılı ülkelerde Pazartesi imalat PMI, Çarşamba hizmet PMI,
Perşembe Avrupa faiz kararı,
Hafta boyunca her gün ABD verileri (ISM imalat, açık iş sayısı, özel sektör istihdam, ISM hizmet, tarım dışı istihdam veri seti).
Haftaya Çarşamba akşamı FED faiz kararını açıklayacak ve daha önemlisi faiz patikasını ortaya koyacak. Piyasa, faiz indirimi umutlarını sonbahara ertelemiş durumda (Eylül: 46% ihtimal). FED kararı öncesinde bu hafta yoğun veri akışına maruz kalacağız. Bugünden başlayarak her gün ABD verilerini takip edeceğiz. Haftanın kapanışını ise tarım dışı istihdam veri seti ile yapacağız.
Veriler FED’i nereye götürebilir… mevcut durumda FED üyeleri faiz indirimi için ikna olmuş değiller. Bu noktada bu haftanın verileri ikna edebilir mi? Bizce edemeyebilir. Yalnız şöyle bir parantez açalım, olur da işsizlik oranını beklenenden (3,9%) çok artar ise FED burada kırılmanın önüne geçmek isteyebilir ve ‘zaruri’ faiz artışı sinyali verebilir. Bunun haricinde diğer veriler ‘gönüllü’ faiz indirimi sağlamayabilir. FED’in ikna olması için lehte birkaç (bir çok ?) veri daha gerekebilir.
Avrupa’da ise merkez bankası ECB, ilk faiz indirimi kararına yakın. Perşembe günü 25 baz puan faiz indirim kararı alınması bekleniyor. Bankanın yönlendirmesi de bu yönde olduğu için indirim fiyatlanmış durumda. ECB cephesinde de önemli olan faiz patikası. İlk indirim cepte. Sonrakilere dair sinyaller önemli. Piyasa yıl toplamında 2 (belki 3) faiz indirimi bekliyor. Konsensüs yok ama 2. indirim için Temmuz ayını işaret eden yetkilerin olduğunu belirtelim. Özetle piyasa Perşembe günü faize değil patikaya (Lagarde 15:45’de konuşacak) bakar diye düşünüyoruz.
Globalde ayrıca… OPEC+ petrol arzında kesinti miktarını aynı tuttu. Arz eden ülkeler fiyatı yukarı tutmak için arzı kısıyor. Ekonomilerin yavaşlama beklenen bir resim fiyatların yönü konusunda aşağı ihtimali canlı tutuyor. Fiyatların yukarıda tutulmasının altı boşalıyor ve suni hale getiriyor. Üstelik suni yüksek fiyat ekonomik aktiviteyi vuran bir sebebe dönüşebiliyor. Paradoksal bir süreç söz konusu. Japonya yarın 10 yıl vadeli tahvil ihraç edecek. Tahvil faizleri yukarı giderken ihalenin sonucun (talep, faiz) nasıl olacağı önemli.
Pazartesi ve Çarşamba batı dünyasının ekonomik nabzını alacağız (imalat PMI ve hizmet PMI). Perşembe ECB faiz kararı netleşecek. Salı’dan başlayarak ABD istihdam sektörünün sonuçlarını karşılayacağız.
Piyasa iştahlı değil. Kararsızlık söz konusu. Cuma günü ABD PCE verisi beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel tüketim belirgin düştü. Yatırımcılar hafif bir rahatlama yaşadı. Yeni hafta kararsız başlıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50, Dolar Endeksi 104,6, ons altın 2.322 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, bugün Mayıs ayı enflasyonu açıklanacak (saat 10:00). Aylıkta 3% artış olması bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık oran 74,8% seviyesine çıkmış olacak. Seviye sürpriz değil. Piyasa beklentisi de bu yönde. Bundan sonraki aylarda enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor.
Hazine bu ay 151 milyar TL itfaya karşılık 254 milyar TL borçlanma yapacak ve fonlama ayın ilk yarısında tamamlanacak. Bu kapsamda bugün ve yarın 4 kıymetle fonlama sağlanacak. 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kıymetler bugün ihale edilecek.
İmalat PMI, reel efektif kur, nakit bütçe dengesi haftanın diğer verileri.





Usd/TL:
ABD veri trafiğinin tüm günlere yayıldığı ve Cuma günü istihdam veri setinin açıklanacağı haftaya başlıyoruz. Cuma günü kişisel tüketim harcamaları endeksi piyasayı rahatsız etmedi. Beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar ise belirgin şekilde düşük geldi. Veriler sonrası hava biraz yumuşadı. FED’in faiz indirimine dair beklentiler hafif olumlu etkilendi. Dolar sınırlı değer kaybetti.
Yeni haftaya bu dinamik ile başlıyoruz. Bugün imalat PMI verisinin dışında ISM imalat da hareket yaratabilir.
Verilere bağlı seyir sürüyor. Dolar Endeksi 104,6 civarında haftaya başlıyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Bugün Mayıs ayı TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti yıllık oranın 74,8% seviyesine yükseleceği ve zirvenin tayin edileceği yönünde.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
hazine 3 aylık borçlanma takvimini açıkladı (Haz, Tem, Ağu). Buna göre bu ay 151 milyar TL itfaya karşılık 254 milyar TL, Temmuz’da 118 milyar TL itfaya karşılık 199 milyar TL, Ağustos’ta 104 milyar TL itfaya karşılık 185 milyar TL borçlanma yapılacak. İtfa tutarının üzerinde borçlanma yapılmaya devam ediliyor.
Haziran ayı programı ayın ilk yarısında tamamlanacak. Bu kapsam bu hafta 4 kıymetle fonlamasa sağlanacak. 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kıymetler bugün ihale edilecek.
Mayıs enflasyonu bugün açıklanacak. Yıllık oranın 74,8% seviyesine çıkması bekleniyor. Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, Cuma günü gelen veriler tahvil faizlerinde sınırlı gevşeme sağladı. ABD 10 yıllık tahvili 4,5% seviyelerinde işlem görüyor. Bu hafta ajanda nispeten dolu. Cuma istihdam veri seti öne öne çıkıyor. Veri bağımlı seyir devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 17 baz puan düşüş ile %41,61 ve 44 baz puan düşüş ile 27,62% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Devam eden düzeltme hareketinde 10,000 seviyesi ana destek konumunda ...
11,088 zirve seviyesinden başladığı düzeltme hareketini sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta devam eden aşağı hareketin cuma günü ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 10,400 seviyesini korumaya çalıştığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta -% 2.59 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,400 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerinde 10,400 destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli hareket kapsamında önemli olacağını düşünüyoruz. 10,400 desteğini aşağı geçecek hareketlerde ise bir alt noktada 10,000 seviyesi ana destek konumunda bulunuyor. Şu aşamada 21 Mayıs tarihinde başladığı zayıflama eğilimin devam ettiği piyasada, 10,750 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürüyor. Endeksin zayıflama eğiliminin ardından yeniden yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 10,750 direncinin aşılması gerekiyor.




Eur/Usd:
ABD ajandasında haftanın her günü dolu, AB tarafında da ajanda buna yakın. Veri bazlı ilerlediğimi dikkate aldığımızda her gün o günün verilerine göre hareket oluşabilir.
İmalat PMI, ISM imalat, açık iş sayısı, hizmet PMI, ADP istihdam, ISM hizmet, tarım dışı istihdam veri seti… ABD verileri hafta boyunca konuşulabilir.
İmalat PMI, hizmet PMI, ECB faiz kararı, 1Ç büyüme final okuması… AB verilerini oluşturuyor.
Avrupa merkez bankası ECB’nin Perşembe günü ilk faiz indirimi kararını alması bekleniyor. Yılın toplamında en az 2, belki 3 faiz indirimi adımı gelebilir beklentisi günceli oluşturuyor.
Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar ise aylık bazda belirgin düştü. Günün sonunda piyasa reaksiyonunu sınırlı olumlu olarak gösterdi.
Yeni hafta kararsız başlıyor. Verilere bağlı yön-hareket oluşabilir. Dolar Endeksi 104,6 seviyesi civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Pazartesi imalat PMI, Çarşamba hizmet PMI verileri İngiltere’de haftanın verileri. ABD tarafında ajanda daha yoğun ve muhtemelen bu haftaki fiyatlamayı belirleyebilir.
Dolar Endeksi’nde 105,5 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. Endeks 104,6 civarında haftaya başlıyor.
Bu sabah 1,274 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,278 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Jeopolitik tansiyonda azalma söz konusu. İsrail kaynaklı haberler geri plana çekiliyor.
Makro verilerde ise Cuma günü açıklanan ABD verileri önemsenmişti. Sonuçlar piyasayı rahatsız etmeyecek şekilde geldi. Hatta bir miktar lehte geldi diyebiliriz. Ancak belirgin etki yaratmaması altını bilinen-güncel fiyatlama davranışını sürdürmesine yol açıyor.
Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (bugünkü veriler sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir. Bandın üst sınırına yaklaşmaya çalışabilir düşüncemiz karşılık görmedi.
Gümüş tarafında ise 30 Usd seviyesini güçlü destek seviyesi olarak takip ediyoruz. Teknik olarak gümüşte İlk hedef 34,6 olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.322 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Cuma günü açıklanan ABD makro verileri piyasa fiyatlamasında belirgin bir değişiklik yaratmadı. Günün en önemlisi olan kişisel tüketim harcamaları endeksi beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar ise beklentilerin belirgin altında kaldı. Toplamda, tahvil faizlerini biraz olsun aşağı çekmeyi başardılar. Bu hafta her gün veri trafiği bulunuyor. ABD verileri takip edilecek. Haftaya FED faiz kararı açıklanacak. Öncesinde Cuma günü istihdam verisini karşılayacağız.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ayrıca global tahvil faizleri de etki ediyor. Bugün Mayıs TÜFE verisi açıklanacak. Enflasyonun 75% civarına erişip zirve yapması bekleniyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 260 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 9-17 cent; uzunlarda 13-17 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,27%, 7,28% ve 7,98% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.