Bu hafta ABD’de işgücü piyasası verileri öne çıkıyor…
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda odak ABD’de açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) ve büyüme verilerindeydi. Temmuz ayında PCE aylık %0,2 artış ile beklentilere paralel, yıllık %2,5 artış ile beklentilerin hafif altında açıklandı. Fed’in enflasyon fiyatlamasında yakından takip ettiği çekirdek PCE ise temmuz ayında yıllık %2,6 artışla %2,7 artış beklentilerinin hafif altında gerçekleşti. Bununla birlikte, ABD ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde öncül verilere göre %3,0 büyüdü. İki tahmin bir final verisi olarak açıklanan veride, 2Ç24 öncül verilerinde beklenti %2,8’de bulunuyordu. CME Group’un Fed Watch Tool verilerine göre Fed’in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi %70, 50 baz puanlık faiz indirimi ise %30 ihtimalle fiyatlanmaktadır. Bu hafta ise ABD’de işgücü piyasası verileri öne çıkıyor. Fed’in faiz fiyatlaması bakımından yakından takip edilen Tarım dışı istihdamda ağustos ayı beklentisi 164bin artış görülmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam temmuz ayında 114bin artış ile beklentilerin oldukça altında kalarak piyasalarda resesyon endişelerini tetiklemişti. Özellikle işgücü piyasasından gelecek veriler, Fed’in politika faizinde kaç puanlık indirime gideceği konusunda beklentileri şekillendirebilir.
Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %1,01 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,91’den gerçekleşti. Ons altın haftalık bazda %0,36 düşerken, brent petrol %1,73 değer kaybıyla haftayı tamamladı. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta yön karışık seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %0,24, Dow Jones %0,94 değer kazanırken, Nasdaq %0,92 değer kaybetti.
Küresel piyasalarda bu hafta; ABD’de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi’nde 2Ç24 büyüme verileri, Almanya, İngiltere, Çin ve Japonya’da Ağustos ayı final PMI verileri ve yurt içinde Ağustos ayı enflasyon verileri ile Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye kredi notu değerlendirmesi öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca GRSEL, KLKIM VE POLHO’nun finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
ABD’de bu hafta ağustos ayına ilişkin ADP özel sektör istihdamı, tarım dışı istihdam, iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS), ortalama saatlik kazançlar, işsizlik oranı ve haftalık işsizlik başvuruları gibi önemli işgücü piyasası istatistikleri takip edilecek. Bununla birlikte ağustos ayı bileşik, hizmet ve imalat PMI final verileri, ISM hizmet ve imalat PMI, temmuz ayı ticaret dengesi ve fabrika siparişleri ve bej kitap raporu da veri gündeminde bulunuyor.
ADP özel sektör istihdamında ağustos ayı beklentisi 136bin seviyesinde bulunuyor, temmuz ayında 122bin olarak açıklanmıştı. Açık iş imkanları (JOLTS) verisinde ise ağustos ayı beklentisi 8,000mn bulunmaktadır. JOLTS, haziran ayında 8,184mn olmuştu. Ayrıca ortalama saatlik kazançların aylık %0,3 artış göstermesi beklenmektedir. İşsizlik oranının ise %4,2 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. İşsizlik oranı temmuz ayında %4,3 ile 2021’den beri en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Fed’in faiz fiyatlaması bakımından yakından takip edilen Tarım dışı istihdamda ağustos ayı beklentisi 164bin artış görülmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam temmuz ayında 114bin artış ile beklentilerin oldukça altında kalarak piyasalarda resesyon endişelerini tetiklemişti. Fed başkanı Powell ağustos ayında yapılan Jackson Hole sempozyumunda Eylül ayında faiz indirimine işaret etmişti. Özellikle işgücü piyasasından gelecek veriler, Fed’in politika faizinde kaç puanlık indirime gideceği konusunda beklentileri şekillendirebilir. Bir önceki hafta işsizlik başvuruları 231bin artış göstermişti. Dört haftalık ortalama ise 23,150bin olmuştu.
Öte yandan ağustos ayı PMI verilerinde, bileşik PMI’ın 54,1 puana gerilemesi, hizmet PMI’ın 55,2 puana yükselmesi, imalat PMI’ın ise 48,0 puan olarak açıklanması bekleniyor. PMI verilerinde 50 puan eşik değer olup bu seviye altındaki değerler sektördeki daralmaya, yukarısındaki değerler ise sektörde genişlemeye işaret etmektedir. Ayrıca ISM hizmet PMI’da beklenti 50,9 puanda bulunurken, imalat PMI’da 48,1 puanda bulunuyor. Son olarak takip edilecek diğer verilerde temmuz ayı ticaret dengesinde 78,4mlr USD açık verilmesi bekleniyor. Ticaret dengesi haziran ayında 73,1mlr USD açık vermişti. Fabrika siparişlerinde ise beklenti aylık %4,5 artış olacağı yönünde. Fabrika siparişleri haziran ayında %3,30 azalış kaydetmişti.
Euro Bölgesi’nde bu hafta 2Ç24 büyüme verileri gündemin odağında olacak. Euro Bölgesi GSYH’nin çeyreklik %0,30, yıllık ise %0,60 büyümesi bekleniyor. Ayrıca bileşik, hizmet ve imalat PMI final verileri, temmuz ayı ÜFE verileri ve perakende satışlar takip edilecek. Temmuz ayı ÜFE final verilerinde aylık %0,3 artış görülmesi beklenmektedir. Haziran ayında ÜFE aylık %0,50 artış, yıllık %3,20 azalış kaydetmişti. Ağustos ayı final verilerinde bileşik PMI’ın 51,2, hizmet PMI’ın 53,3, imalat PMI’ın ise 45,6 puanda açıklanması bekleniyor. Son olarak ekonomik aktivitenin göstergesi olarak takip edilen perakende satışlarda aylık %0,1 artış görülmesi beklenmektedir. Perakende satışlar haziranda hem aylık hem de yıllık bazda %0,30 azalış kaydetmişti. Almanya’da bu hafta ağustos ayı final PMI verileri öne çıkıyor. Ayrıca sanayi üretimi, fabrika siparişleri ve ticaret dengesi verileri takip edilecek. Ağustos ayı final PMI verilerinde bileşik, hizmet ve imalat PMI beklentileri sırasıyla 48,5, 51,4 ve 42,1 puanda bulunuyor. Sanayi üretiminde temmuz ayında aylık %0,4 azalış beklenmektedir. Sanayi üretimi haziran ayında aylık %1,30 artış yıllık %3,92 azalış kaydetmişti. Ayrıca fabrika siparişlerinde beklenti %1,6 azalış olması yönünde. Son olarak Almanya ticaret dengesinin temmuz ayında 21mlr Euro fazla vermesi öngörülüyor. Haziran ayında ticaret dengesi 20,4mlr euro fazla vermişti.
ABD - Tarım dışı İstihdam (Tem) ABD - İşsizlik Oranı (Tem) Euro Bölgesi - GSYH (2Ç24) (Öncü) Euro Bölgesi - ÜFE - Yıllık (Haz) Almanya - İmalat PMI (Ağu) (Öncü)
Yurt içinde bu hafta TÜFE verileri ile Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmesi öne çıkıyor. Foreks anketine katılan ekonomistlerin Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 2,63, yıllık %52,50 olması yönünde bulunuyor Bloomberg HT'nin anketine göre ise Ağustos’ta enflasyonun aylık bazda yüzde 2,6; yıllık ise yüzde 52,1 seviyesinde olması bekleniyor. Ağustos ayı enflasyonu, gelecek dönem piyasalarda oluşan faiz indirimi beklentilerini şekillendirmesi açısından önem arz ediyor. Yıllık enflasyonun %50,0 düzeyinde bulunan mevduat faizine yaklaşması ile TCMB’nin 19 Eylül’de gerçekleşecek PPK toplantısında faiz indirimine gidebileceğine dair beklentiler, artış gösterebilir. TÜFE verileriyle birlikte açıklanacak olan ÜFE haziran ayında aylık %1,94, yıllık %41,37 artış göstermişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 8 Mart'ta yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin kredi notunu “B”’den “B+”ya, görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. Fitch tarafından yapılan açıklamada notun yükselmesinin, Haziran 2023’ten bu yana uygulanan politikaların etkinliği, dış kırılganlıklardaki azalmayı ve enflasyon beklentilerindeki düşüşü yansıttığı açıklandı. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, enflasyonun 2024’te ortalama %58 yıl sonunda ise %40 olmasını beklediğini, büyümenin %2,8’e gerilemesini tahmin ettiğini belirtti.
Yurt içinde bu hafta ayrıca GSYH büyümesi 2023 yılı ve 2Ç24 çeyreklik verileri takip edilecek. Foreks anketine göre 2024 yılı ikinci çeyrek dönemi için GSYH'ye ilişkin yıllık medyan tahmini %2,8 büyüme yönünde oluştu. 2024 yılının ilk çeyreğinde %5,7 oranında büyüme kaydedilmişti. Ayrıca takip edilecek olan ağustos ayı İSO imalat PMI temmuzda üst üste beşinci ay azalarak 47,2’ye gerilemişti. Ağustos ayı verileri açıklanacak olan reel efektif döviz kuru TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Temmuz'da 62,90 ile Mart 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Ayrıca Yurt içi ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Temmuz’da 94,69’a yükselmişti. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak olan ağustos ayı hazine nakit gerçekleşmeleri takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre temmuz ayında hazine nakit dengesi 136,5mlr TL açık vermişti
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.