Haftalık Bülten 30 Ocak - 03 Şubat 2023 (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 30 Ocak Pazartesi Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Ocak) Almanya; GSYİH (4Ç22-Öncü) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi, Sanayi Güven Endeksi (Ocak) ABD; Dallas Fed İmalat Endeksi (Ocak)
• 31 Ocak Salı Çin; Resmi PMI Verileri (Ocak) Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Aralık-Nihai), Hizmet ÜFE, Yabancı Turist Sayısı (Aralık) Euro Bölgesi; GSYİH (4Ç22-Öncü) Almanya; TÜFE (Ocak-Öncü) ABD; S&P/CS 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (Kasım), CB Tüketici Güven Endeksi (Ocak)
• 01 Şubat Çarşamba Dünya Geneli; İmalat PMI Verileri (Ocak) Türkiye; İSO İmalat PMI (Ocak), İTO Enflasyon Verileri (Ocak) Euro Bölgesi; TÜFE (Ocak-Öncü) ABD; Fed Faiz Kararı, ADP İstihdam Raporu (Ocak), JOLTs Açık İş Sayısı (Aralık)
• 02 Şubat Perşembe İngiltere; BoE Faiz Kararı Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Ocak-Öncü) ABD; Fabrika Siparişleri (Aralık)
• 03 Şubat Cuma Dünya Geneli; Hizmet ve Bileşik PMI Verileri (Ocak) Türkiye; Enflasyon Verileri (Ocak) Euro Bölgesi; ÜFE (Aralık) ABD; Resmi İstihdam Raporu (Ocak)

- Başta önemli merkez bankalarının faiz kararları olmak üzere veri akışının hareketli olacağı bu hafta piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. Hafta boyunca ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının para politikası toplantıları ve ABD’de resmi istihdam raporu ile Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları takip edilecek.
Haftanın en önemli gelişmesi Fed’in iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba günü açıklayacağı yeni yılın ilk faiz kararı olacak. Hazirandan beri art arda dört toplantıda 75’er bp faiz artıran banka, aralık toplantısında harcamalar ve yatırımlarda ılımlı büyüme vurgusu yaparak faiz artırımını 50bp seviyesine indirmişti. Ekonominin yavaşladığına ilişkin sinyallerin ve Fed’in %2’lik hedefinden oldukça uzak olsa da enflasyonda aşağı yönlü seyrin devam etmesi dolayısıyla piyasa bu haftaki toplantıda büyük ölçüde 25bp faiz artırımı fiyatlıyor. Piyasa beklentisinin gerçekleşerek Fed’in sıkılaştırma döngüsünde hız kesmeyi sürdürmesi halinde küresel risk piyasaları olumlu etkilenebilir. S&P500 Endeksi’nde 2022 başından gelen orta/uzun vadeli düşüş trendinin teknik olarak kırılmasının ardından pozitif haber akışı yukarı yönlü hareketin devamında destekleyici olacaktır. Ancak iyimserliğin bu kadar yüksek olduğu bir atmosferde toplantıdan 50bp faiz artırımı çıkması halinde kısa vadeli satış baskısı yaşanabilir. Banka aralık toplantısında Federal fonlama faizi hedefini %4,25-4,50 aralığına çekti. Mevcut durumda piyasalar hala Fed’den 2023’te en az 50bp faiz indirimi bekliyor.
Fed’in ardından perşembe hem İngiltere Merkez Bankası (BoE) hem de Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararları takip edilecek. İngiltere’de çift haneye çıkarak rekor kıran enflasyonla mücadele eden BoE’nin 50bp faiz artırması beklenmekte. Resesyon ve kırk yılın zirvesini gören enflasyon ile mücadele eden AMB yetkililerinin de 50bp faiz artırması bekleniyor.
Bu hafta ABD istihdam piyasası bir dizi veri ile gündemde ön planda olacak. Çarşamba günü aralık ayı JOLTs verisi ve ADP Enstitüsü’nün ocak ayı raporunda özel sektörün istihdam artışı takip edilecek. Haftanın son işlem gününde Çalışma Bakanlığı’nın aynı döneme ilişkin istihdam raporu yayınlanacak. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdam artışının 223 binden ocakta 185 bin ile ocak 2021’den beri en düşük seviyeye gerilediği yönünde. İşsizlik oranının %3,6 ile hafifçe yükselmesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazanç artışının aylık %0,3 ile değişmemesi, yıllık bazda ise %4,6’dan %4,3’e gerilemesi bekleniyor. Çarşamba günkü Fed toplantısından, beklentilere paralel olarak 25bp faiz artırımı çıkması durumunda risk piyasalarındaki olası pozitif fiyatlamanın devamı açısından istihdam verisi oldukça önemli olacaktır. Ücret artışları enflasyonun altında kalmaya devam etse de gücünü büyük ölçüde koruyan istihdam piyasasının gevşeme sinyali vermemesi halinde risk iştahı azalabilir.
ABD’de 4Ç22 bilanço dönemi devam ediyor. Teknoloji devlerinden büyük otomobil üreticilerine kadar S&P500 şirketlerinin finansalları takip edilecek. Salı günü ExxonMobil, McDonald’s, Caterpillar, UBS, General Motors, çarşamba Meta Platforms (Facebook), Banco Santander, perşembe Apple, Alphabet (Google), Qualcomm, Starbucks, Ford Motor Company bilançoları takip edilebilir. Açıklanan bilançolar sektörler ve aynı zamanda sektör şirketleri arasında son çeyrekte ayrışmalar olduğunu göstermekte. Tüketimin hız kesmesi ve faizlerdeki yükseliş ile teknoloji şirketlerinin 4Ç22 kârlarında düşüşler beklenmektedir

- Yurt içinde haftanın ilk işlem gününde TÜİK’in açıklayacağı ocak ayı Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek. Endeks içerisinde en fazla ağırlığa (%40) sahip alt endeks olan Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) söz konusu dönemde arttı. Tüketici güveni de (%20) güçlü artış kaydetti. Sınırlı ağırlığı olan inşaat sektörü güveni (%5) artarken toplam %35 paya sahip hizmet ve perakende ticaret sektörleri güveninde düşüş olmuştu. Bu nedenle üst endekste ocakta yükseliş beklenebilir.
Salı günü TÜİK aralık ayı Hizmet ÜFE’yi, Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı döneme ilişkin turizm istatistiklerini açıklayacak. Hizmet ÜFE kasımda aylık %0,25, yıllık %76,24 artmıştı. Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı kasımda yıllık %45 artışla 2,5 milyon olurken ocak-kasım döneminde yıllık %85 artışla 42,2 milyon yabancı turist ziyaret etti. Yılın ilk 11 ayında en fazla yabancı ziyaretçi gönderen ülkeler sırasıyla Almanya, Rusya ve İngiltere oldu.
Çarşamba günü İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ocak ayı imalat PMI raporu ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul ocak ayı enflasyon verileri takip edilecek. İmalat PMI aralıkta 45,7 puandan 48,1 puana yükselerek son altı ayın en yüksek seviyesini gördü. Aralıkta, üretim ve yeni siparişlerde düşüş hız keserken istihdamda son on ayın en hızlı artışı gerçekleşti. Rapora göre Türk imalat sektörü kısmi iyileşme sinyalleri verirken enflasyonist baskılar yılın önceki dönemlerine göre çok daha ılımlı seyretti. Maliyet baskılarının azalması ve tedarik zinciri koşullarında gözlemlenen iyileşmeyle birlikte imalat sektörü için iyileşme sinyalleri mevcut. İTO Fiyat Endeksi’ne göre İstanbul’da perakende fiyatlar aralıkta aylık %2,94, yıllık %92,97 artmıştı.
Haftanın son işlem gününde TÜİK yılın ilk enflasyon rakamlarını yayınlayacak. TÜFE’nin aylık %1,18 artmasıyla birlikte 2022 yılı %64,27 enflasyon ile tamamlanmış oldu. On iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti. Aralıkta, C Grubu çekirdek enflasyon aylık %1,86, yıllık %51,93 oldu. Aynı dönemde Yİ-ÜFE artışı aylık %0,24, yıllık %97,72 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre %128,47 arttı.
Borsa İstanbul tarafında geçen hafta açıklanmaya başlanan 4Ç22 finansalları devam edecek. Hafta boyunca salı günü Akbank, Anadolu Sigorta, Otokar, çarşamba günü Garanti Bankası ve TSKB, perşembe Tofaş, Yapı Kredi Bankası bilançolarının açıklanması beklenmektedir.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.