Haftalık altın analizi (Ahlatcı Yatırım)

Bu haftayı yoğun makroekonomik veri takvimi ile geçiren piyasada ABD’de dayanıklı mal siparişleri şubat ayında beklenenden fazla arttı. Kullanım ömrü en az 3 yılı bulan ürünlerden oluşan dayanıklı tüketim mallarına yönelik siparişler, sanayi üretimine ilişkin bilgi vermesi açısından önem taşıyor. ABD işsizlik başvuruları talebinde bulunanların sayısı 23 Mart ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 2 bin kişi azalarak 210 bine düştü. Dolayısı ile doları güçlendiren ekonomik göstergeler altını fiyatlarını dar bir bantta hareket etmesine sadece kısa bir zaman dilimi için imkân verdi. Son zamanlarda güçlü bir dolar endeksi ve hem hisse senetlerindeki rekor kazançlar hem de dijital varlıklardaki tarihi rekorlar yaşanmasına rağmen altın yükselişinin sürdürmeye devam ediyor. Dolayısı ile yatırımcılar altın yükselişinin arkasında neler olduğunu da merak ediyor.
Hafta başında Goldman Sachs ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlaması, sanayi ve tüketici talebinin desteklemeye yardımcı olarak emtialar için bu senenin kazançlı bir yıl olmasını beklediğini belirtti. Borçlanma maliyetlerinin düşmesi, jeopolitik risklerdeki gerginliğin devam etmesi, üretimin toparlanmasıyla hammaddelerin 2024'e kadar %15 değer kazanabileceğini de belirtti. Bakır, altın, alüminyum ve son zamanlarda yükseliş gösteren Brent petrolün yükselmeye devam edebileceğini belirten banka, kazançların evrensel olmayacağı için yatırımcıların seçici olması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle bakır ve altının en büyük artışı yaşadığını ve ham petrolün de artıştan üzerine düşen payı aldığına dikkat çekti. Goldman'ın yılsonu tahminleri arasında bakırın tonunun 10.000 dolar, alüminyumun tonunun 2.600 dolar ve altının onsunun 2.300 dolara ulaşması bulunuyor. JP Morgan ise 2024 sonuna kadar altının ons fiyatını 2,400 dolar bulmasını bekliyor. Son zamanlarda büyük merkez bankalarının altına olan talebi de dikkat çekici. Özellikle Çin 2022’den bu yana altın rezervini 72 milyon Ons üzerine çıkarmış durumda. Türkiye altın rezervleri 157 milyon dolar artış ile 53 milyar 163 milyon dolara yükseldi. Orta Doğu da merkez bankalarının artan ilgisi ve ortalama 145 miyar doların işlem gördüğü bir piyasa olma özelliğine sahip. ABD ve Avrupa’da paskalya nedeniyle piyasalar haftanın son işlem gününde kapalıydı ve pazartesi günü de Avrupa piyasaları kapalı olmaya devam edecek. Haziran ayında Fed başkanı Powell faiz indirimi piyasa tarafından yüzde 75 ihtimalle bekleniyor.
Gümüşe baktığımızda ise son zamanlarda altında gördüğümüz iyimserliği yakalayamadığını görmekteyiz. Bu yıl başından beri % 4 kazanç sağlayan gümüş yazıyı kaleme aldığımız anda 24,9 dolar düzeyinde fiyatlanırken ilk önemli direnç seviyesi 26,20 dolar düzeyini geçmesi ile yukarı yönlü ivmelenmesi mümkün.
Gram altın hem Ons altının yükselmesi hem de dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak değer kazanmaya devam ediyor. Bu yıl başından beri yatırımcısına %18’den fazla kazanç sağlayan gram altında bir yıl süre boyunca da kazançlar %90 düzeyini aşmış durumda. Enflasyona karşı da reel koruma sağladığını düşürsek yurt içinde tüketici tarafından talep görmeye devam edebilir.
Faiz indirimlerinin önümüzdeki günlerde ana tema olma özelliğini koruyacağı ve birçok enstrümanın da dolara karşı işlem gördüğünü düşünürsek, faiz getirisi olmayan hem altın hem de dijital altın olarak da lanse edilen Bitcoin gibi enstrümanların da bahsettiğimiz nedenlerden dolayı yükselmeye devam ettiğini görebiliriz. Değerli metal yılın ilk çeyreğini rekor seviyelerde fiyatlanırken ve dün itibarıyla tarihi rekor düzeyi olan 2.222 dolar düzeyini de geçerek 2.233 dolar seviyesi fiyatlanması ile yeni tarihi zirvesini tazeledi. Yıl başından itibaren şimdiye kadar %8’den faza yatırımcısına kazanç sağlayan Ons Altın, bugün açıklanan PCE verisi beklentiler dahilinde açıklandığından önümüzdeki hafta içinde yükselişine devam edeceğini düşünüyoruz.
1-5 Nisan haftasında ekonomik ajandada takibimizde olacak bazı veriler ise şöyle: Türkiye’de imalat PMI, TÜFE, ÜFE, hazine nakit dengesi, ABD’de PMI, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik raporu, tarım dışı istihdam, Avrupa’da imalat PMI, TÜFE, Çin’de ise imalat PMI.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş