Galata Wind Enerji, 2022/Q4’de geçen yılın aynı çeyreğine(2021/Q4) göre; satış gelirini %55,3, FVAÖK rakamını %51,4 ve net kârını %199,1 oranında artırdı. Şirketin kârındaki bu güçlü artışta; TL’nin Euro karşısındaki değer kaybının önceki yıla nazaran düşük kalması ile Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve içsel faktörlerle birlikte enerji fiyatlarında görülen yükselişlerin fiyatlamaları desteklemesi etkili oldu.
Taşpınar RES, Üretimdeki Artışı Destekledi
2022’de elektrik tüketiminde görülen %2,6’lık azalmaya karşın, şirketin ana faaliyet kolu olan RES(Rüzgar Enerjisi Santrali) ve GES(Güneş Enerjisi santrali)’teki üretim toplamında; 2021 Nisan ayında tam kapasite operasyonuna giren Taşpınar RES projesinin katkısı ile görülen %7 civarındaki artış, iç tarafta maliyetler ve döviz kuru(USD/TL)’ndaki artışların ve dış tarafta da sistematik risklerin fiyatları yükseltmesi ile operasyonları destekledi. Nisan ayında başlayan tavan fiyat uygulaması marjları sınırlasa da, genel olarak fiyat artışlarının geçtiğimiz yılın üzerinde olması; ciroyu destekleyici oldu. Satış gelirlerinde, 2022/Q4’de önceki çeyreğe(2022/Q3) göre yaşanan %6’lık kısmi düşüşe karşın; SMM Oranı, 16,12 ile hem çeyreklik bazda, hem de geçen yılın aynı dönemine göre düşük kalarak; brüt kâr marjını güçlendirdi. FVAÖK marjı önceki çeyreğe göre yatay kalırken, son çeyrekte Euro kurunda(EUR/TL) yaşanan yükselişlerin yabancı para kur farkı kaynaklı olarak finansman giderlerini yükseltmesi ise; net kâr marjını düşürdü. 2022/Q4’de net yabancı para pozisyonu; önceki çeyrekteki(2022/Q3) 234 Mn. TL’den, 618 Mn. TL azalışla; -384 Mn. TL seviyesine geriledi. Şirketin, Özsermaye kârlılık oranı ise; geçtiğimiz çeyreğin sınırlı üzerinde 75,1 düzeyinde olmakla birlikte, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki(2021/Q4) 18,9 seviyesinin hayli üzerinde gelerek pozitiflik içerdi.
Geleceğe Dönük Beklentiler
Şirketin faaliyet gösterdiği Yenilenebilir Enerji sektörü, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rus gazına uygulanan yaptırımlar sonrasında; özellikle Avrupa tarafında bir enerji krizi oluşma riskine karşı hayli önemli rol almış, Türkiye’de de olası bir enerji darboğazına karşın sektörde önemli risk azaltım aracı olmuştur. Türkiye’de, sektörün kurulu güç pastasından; RES’in %11, GES’in %9 gibi düşük oranlarda pay alıyor olması ise; 2023 ve ileriki senelerde sektörün büyüme potansiyelinin güçlü olduğunu göstermekte. Ancak, tavan fiyat uygulaması ve şirketin yabancı para kur riskinin; şirket kârlılığı üzerinde bir baskı oluşturma ihtimalini de dışlamıyoruz. Bu nedenle, şirkete yönelik beklentimizi NÖTR olarak konumlandırıyoruz.
Değerlendirme
Şirketin açıklamış olduğu bilanço ve geleceğe yönelik beklentiler göz önünde bulundurulduğunda, Çarpan Analizi ve İNA yöntemine göre 12 aylık dönem boyunca NÖTR tavsiyesi ile 21,30 TL hedef fiyat belirliyoruz.
https://www.galatamenkul.com/ssr/gwind-2022-4-ceyrek-bilanco-degerlendirme-raporu/
Galata Menkul Değerler
www.galatamenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.