Günlük Strateji Bülteni (Vakıf Yatırım)

Piyasalara Bakış
Güne yatay seyirle başlayan BIST100 endeksi gün içinde de dalgalı-yatay bir seyir izledi ve haftanın son işlem gününü % 0.15 düşüşle, 2,011.16 puandan kapattı. İşlem hacmi 30.9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti, endekse dahil olan 39 hisse değer kazandı, 57 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde 13.45 seviyesinden işlem görürken, yurt dışı vadeli hisse piyasalarında ise pozitif bir seyir izleniyor.
Küresel hisse piyasaları geçen hafta pandeminin başından bu yana en kötü performanslardan birini sergiledi. ABD’de S&P500 haftalık bazda %5’in üzerinde değer kaybederken, Nasdaq teknoloji endeksinde satışlar %7’yi geçti. Özellikle geçen hafta finansallarını açıklayan ve abone sayısında ivme kaybı yaşayan Netflix’teki %20’lik düşüş hem sektörü hem de endekslerde satışları artırdı. Bu haftaya başlarken gözler FED kararında olacak. Yılın son aylarında sıkılaşma yönlendirmesini artıran ve ilk olarak Mart ayına işaret eden FED’in bu haftaki toplantıda daha net bir yol haritası ortaya koyması bekleniyor. Piyasalar merkez bankalarının sıkı para politikasına geçişini negatif şekilde fiyatlıyor. Bilanço döneminin başlamasıyla bilanço fiyatlamalarının satış baskısını dengeye getirebileceğini düşünsek de gelen bilançolar henüz bu beklentimizi karşılayabilmiş değil. Öte yandan Rusya-Ukrayna gerginliği de jeopolitik açıdan risk oluşturuyor. Geçen hafta içinde gelen ılımlı açıklamalara rağmen hafta sonu ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki tüm diplomatların ülkeye terk etmesini istedi. Bu durum Rusya-Ukrayna gerginliğinin bu hafta yine gündemde kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. İçeride ise sanayideki doğalgaz ve elektrik kesintilerinin şirket fiyatlamaları üzerinde etkileri görülebilir. Bugün özelinde ise tüm dünyada PMI imalat ve hizmet endekslerinin yayınlanmasını bekliyoruz.
BIST100 endeksinin güne hafif negatif seyirle başlamasını bekliyoruz. Kısa vadede 1,990-1,950 destek seviyeleri iken 1,950 seviyesinin zarar-kes seviyesi olarak izlenmesini öneriyoruz. Endekste son dönemde artan oynaklığın bir süre daha yüksek kalmasını bekliyoruz, bu nedenle ek risk almayı önermiyoruz. 2,025-2,050 direnç seviyeleri iken 2,050 seviyesinin aşılması halinde kısa vadede ivme kazanımı izleyebiliriz.
Makroekonomi & Politika Haberleri
• Tüketici güven endeksi ocak ayında %6,2 yükseldi
Sektör ve Şirket Haberleri
• Kısa Kısa Haberler: Enerji Sektörü, ARCLK, EKGYO, KCHOL, SAHOL
• Genel Kurul Tarihleri Tablosu
• Haftalık Ajanda


Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş