Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/40166

Bugün Ne Bekliyoruz? Bu sabah beklenenden zayıf gelen Japonya sanayi üretimi ve Çin PMI verilerinin ardından Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir fiyatlama görmekteyiz. Japonya sanayi üretimi öncü verilere göre nisanda aylık %0,4 azaldı. Bugün otuz üç yılın zirvesinden geri çekilen Nikkei225 Endeksi %1,37, Topix Endeksi %1,27 ekside seyretmekte. Çin’de imalat PMI verisinin sürpriz bir şekilde sektörün mayıs ayında küçüldüğünü işaret etmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,73, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,80 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,70 düşüşle Asya’daki kayba öncülük etmektedir. Ocak zirvesinden bu yana %20 düşüş kaydeden endeks ayı piyasasına girdi. Hang Seng Teknoloji Endeksi’nde günlük düşüş %3,32 civarında seyretmektedir. Çin imalat sektörü resmi verilere göre art arda iki aydır daralıyor. Güney Kore Kospi Endeksi erken işlemlerdeki kazancını geri vermesinin ardından %0,17 düştü. Kosdaq Bileşik Endeksi ise %0,54 primli bir seyir izliyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,10 yükseldi. ABD hisse endekslerinde karışık bir kapanışın ardından vadeli kontratlar satıcılı bir açılışı işaret etmektedir.
Veri takviminde bugün Almanya’nın mayıs ayı TÜFE rakamları ve ABD’de JOLTs nisan ayı Açık İş Sayısı verileri ile Fed’in Bej Kitap raporu takip edilecek. ABD’de JOLTs verisinin mart ayındaki 9,6 milyondan 9,2 milyon ile iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi beklenmektedir. İşsiz başına düşen açık iş sayısı pandemide sıçrama yapmasından beri düşüş eğiliminde olsa da hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyrediyor. JOLTs verisi iş gücü piyasasında sıkılığın sürdüğüne ilişkin sinyalleri desteklemektedir. Yurt içinde bugün TÜİK ilk çeyrek GSYİH gerçekleşmelerini açıklayacak. Türkiye geçen yılın son üç aylık döneminde yıllık %3,5 büyüdü. 2022 yılında büyüme %5,6 olarak gerçekleşmişti. TÜİK, ayrıca, bugün nisan ayı hizmet sektörü ÜFE rakamlarını açıklayacak. Hizmet ÜFE martta aylık %2,30, yıllık %73,55 artmıştı. Hizmet sektöründe yıllık ÜFE artışı Ekim 2022’den beri yavaşlama eğiliminde.
Borsa İstanbul tarafında; Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun ardından alıcılı seyrin kısa vadede devam etmesi beklenebilir. Seçim belirsizliğinin sona ermesiyle birlikte işlem hacimlerinde kademeli artış, yüksek volatilite ile sektör ve hisse senedi bazında ayrışma sürebilir. Kısa vadeli alıcılı seyrin devamı açısından teknik seviyeler önem arz etmektedir. BIST100 Endeksi’nde yükselişin devamında teknik olarak 5.000 psikolojik direnç seviyesi takip edilebilir. Endeksin güne pozitif başlamasını beklemekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Dün Avrupa hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. FTSE 100 Endeksi %1,38, CAC 40 Endeksi %1,29 ve DAX Endeksi %0,27 düştü. ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,32 artarken Dow Jones Endeksi 33.042 puanda yatay satıcılı fiyatlandı. S&P 500 Endeksi ise 4.205 puanda stabil kaldı. Dolar Endeksi (DXY) 104,1 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,25 artışla 1,074 seviyesine yükseldi. ABD Hazine tahvili faizleri geriledi; 10 yıllıkların faizi 7,7bp düşerek %3,69’a ve 2 yıllıkların faizi 14,2bp düşerek %4,46’ya indi. Ons altın %0,84 değerlenerek 1.960USD’ye ulaştı. Emtia grubundan Brent petrol %4’ten fazla düştü ve mayıs ayı başından bu yana ilk defa varil başına 74USD’den günü tamamladı. ABD’de S&P Case Shiller (CS) 20 kent konut fiyat endeksi (mevsimsellikten arındırılmış) martta aylık %1,5 artarken yıllık %1,1 düştü. Ülkedeki Consumer Board tüketici güven endeksi bu ay 103,7’den 102,3’e geriledi. CB tüketici güveni, yüksek seyreden enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetlerinin etkisiyle hâlâ pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında seyrediyor.
BIST 100 Endeksi gün boyunca yukarı yönlü hareketini koruyarak %3,83 arttı ve 4.951 puana ulaştı. Endeks’in işlem hacmi 91,25 milyar TL olarak gerçekleşti. Banka Endeksi dün %9,16’lık artışla Borsa İstanbul’daki yükselişe öncülük etti. USD/TRY ve EUR/TRY kurlarında %2’ye yakın artış gerçekleşti ve sırasıyla 20,47-21,95 TL’ye yükseldi. Gram altın ise 36 TL değerlenerek 1.291 TL’ye ulaştı. TÜİK verilerine göre dış ticaret açığı nisanda yıllık bazda %42,1 artışla 8,74 milyar USD’ye yükseldi. Ocak-Nisan dönemi dış ticaret açığı ise yıllık %32,9 artışla 43,44 milyar USD’ye çıktı.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fransa'da 1. çeyrekte GYSİH çeyreklik :%+0.2
Fransa'da tüketici harcamaları Nisan'da aylık :% -1.0
Fransa Maliye Bakanı : Enflasyon geriliyor ve açıkçası güçlü bir şekilde geriliyor
Fransa Maliye Bakanı: 2023 için büyüme tahminini %1 olarak koruduk
Birleşim Mühendislik ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik, Kavacık Medikal Sağlık iile Medistate Çekmeköy Hastanesi Projesi kapsamında iki sözleşme imzaladı
Güney Kore'de KOSPI Endeksi %0.33 azalışla 2577,09 puandan kapandı
Fransa Maliye Bakanı: Boç azaltma programımızı hızlandırmalıyız
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 4,750 olarak açıklandı
Fransa Maliye Bakanı : Enflasyonu azaltma sürecindeyiz
Facebookta Paylaş