Günün Ajandası
Türkiye GSYİH (1. Çeyrek): Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), ülke sınırları içerisinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin değerini gösteren makro ekonomik göstergelerdendir. Ekonomideki büyüme ya da daralmayı gösterdiği için önemlidir. Türkiye, yılın 4. Çeyreğinde, yıllık %3.5 büyüme kaydetti. Birinci çeyreğe ilişkin verinin yıllık %3 büyümeye işaret etmesi bekleniyor. (10:00)
Almanya İşsizlik Oranı (Mayıs): Nisan ayında açıklanan veri %5.6 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayını yansıtacak verinin piyasada oluşan beklentisi %5.6 oranında bulunuyor. (10:55)
Almanya TÜFE (Mayıs): TÜFE, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. Veri ön yayın ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Mayıs ayı öncü verisinin aylık %0.8, yıllık %7.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Verinin beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro’da sınırlı hareketlilik gözlenebilir. (15:00)
ECB Başkanı Lagarde Konuşması: Konuşma sonrası Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın piyasaya vereceği mesajlar yakından takip edilmeli. (15:30)
Fed Bej Kitap Raporu: Fed’e bağlı 12 bölgeye dair açıklanacak ekonomik rapor, güncel ekonomik durum hakkında bilgi vermektedir. ABD ekonomisinin mevcut görünümü hakkında bilgi verebilir. Bu nedenle takip edilmesi faydalı olabilir. (21:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Borsa İstanbul, bankacılık endeksindeki hızlı yükselişin etkisiyle 5 bin puan sınırına dayandı.
Rabobank Kıdemli FX Stratejisti Jane Foley, seçim sonrası yatırımcıların ortodoks politikalara dönüşle ilgili işaretleri takip ettiğini ve yeni ekonomik yönetiminin kimlerden oluşacağının büyük önem taşıyacağını söyledi. Foley daha bağımsız bir TCMB'nin TL'nin değer kazanmasını sağlayabileceğini belirtti.
ABD
ABD eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, kısa vadede faiz oranlarının daha yukarı gitmesini, uzun vadede ise vergilerin ciddi şekilde artırılmasını beklediğini söyledi.
ABD'de Kongre Bütçe Ofisi (CBO) tarafından yapılan projeksiyonlara göre, Başkan Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'nın üzerinde anlaştıkları borçlanma tavanı tasarısı Kongre'den geçer ise, federal bütçe açığı 2023-2033 döneminde 1,5 trilyon dolar civarında azalacak.
ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi 31,4 trilyon dolarlık federal borçlanma tavanını askıya alınmasını öngören tasarıyı onay verdi.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Financial Times'a yaptığı açıklamada, yeni faiz artırımları uygulanması için beklemeyi gerektirecek "ikna edici bir neden" görmediğini söyledi.
Tüketici güveni Mayıs'ta borç tavanı anlaşması öncesi oluşan karamsarlıkla geriledi.
Avrupa
Avrupa'da gaz fiyatları, Almanya'da hafta sonu güneş enerjisinde rekor kırılması ve bölgede depoların normalin oldukça üstünde doluluğa ulaşmasıyla gerilemeyi sürdürdü.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Litvanya Merkez Bankası Başkanı Gediminas Simkus, ECB'nin Haziran ayında yapacağı faiz artırımının son artırım olmayacağına inanan politika yapıcılar arasında olduğunu söyledi.
Avrupa Merkez Bankası Üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos borçlanma maliyetlerindeki artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirterek "Ancak hala gidilecek yol var" dedi.
Asya
Japonya'nın Nisan ayındaki perakende satışları tahminlerin altında kaldı.
Japonya'nın sanayi üretimi Nisan ayında beklenmedik şekilde düşüş gösterdi. Makina üretim siparişlerinin zayıflayan küresel talebin etkisi ile yavaşlaması üretimin azalmasında etkili oldu.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 49,2'den son 5 ayın en düşük seviyesi olan 48,8'e geriledi.
Forex Yorumları
Ons altında tepki alımı
Ons altın 1932 seviyesinden gelen tepki alımı ile işlem görüyor. Dün ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi 31,4 trilyon dolarlık federal borçlanma tavanını askıya alınmasını öngören tasarıyı onay verdi. Diğer taraftan Fed yetkililerinden mesajlar geldi. ABD eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, kısa vadede faiz oranlarının daha yukarı gitmesini, uzun vadede ise vergilerin ciddi şekilde artırılmasını beklediğini söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise Financial Times'a yaptığı açıklamada, yeni faiz artırımları uygulanması için beklemeyi gerektirecek "ikna edici bir neden" görmediğini söyledi. Tüketici güveni Mayıs'ta borç tavanı anlaşması öncesi oluşan karamsarlıkla geriledi. Tüm bu gelişmeler ışığından ons altın doların bir mikta geri çekilmesi ile yukarı yönlü tepki hareketini bu sabah da sürdürüyor. Bugün FOMC üyesi Bowman'ın Konuşması, Harker'ın Konuşması ve Jefferson'ın Konuşmasını takip ediyor olacağız.
Teknik Analiz: Ons Altın 1932 seviyesinden gelen tepki alımı ile yukarı yönlü hareketliliğini sürdürüyor. 1980 seviyesine doğru yükselen fiyat hareketinin devamının 2000 seviyelerine doğru gelebileceği ihtimalini güçlendirebilir. Buna karşın Dolar endeksinde güçlenme hareketinin devamı halinde 1932 seviyesine doğru bir baskı oluşabilir.
Destekler:1932/1920/1906
Dirençler: 1970/1980/1990
Petrol yatay bandın altında
Petrol fiyatlamasında ABD Borç Tavanı çıkmazı etkili oluyor. Senato bugün toplanacak olup borç tavanının artırılması konusunda oylamaya gidecek. Oylama sonucuna ilişkin herhangi bir beklentinin tam olarak oluşmaması piyasadaki baskıyı artıran temel sebeplerden biri. Borç tavanı anlaşmazlığının sürmesiyle birlikte Dolar Endeksindeki artışlar devam ederken bu süreç petrol fiyatlarında baskıya neden oluyor. 4 Haziranda toplanacak olan OPEC+ grubunun ise kesinlikle arz kesintisi kararı alacağını söylemek şuan için zor. Özellikle Rusya’dan gelen açıklamalar arzın olduğu gibi devam etmesi ve herhangi bir arz kesintisi kararının alınmaması yönünde. Piyasa bugün ABD’den gelecek Chicago PMI verisinin yanı sıra Fed Üyelerinin konuşmalarını ve Fed Bej Kitap Raporunu takip ediyor olacak.
WTI Teknik Analiz: Kısa vadeli yükselen trendi aşağı yönlü kıran ham petrol içinde bulunduğu yatay bandı da aşağı yönlü kırdı. 71,24 seviyesi yukarı yönlü hareketlerde direnç seviyesi olabilir. Geri çekilme hareketlerinin yaşanması halinde ise 68,10 destek görevi görebilir.
Destekler: 68,10 / 65,51 / 63,69
Dirençler: 71,24 / 73,68 / 79,66
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 73$ üzerinde işlem görüyor. 73,30 seviyesinden bulduğu desteğin ardından yatay bir seyir izleyen Brent Petrolde direnç seviyesi olarak 75,73 takip edilebilir. Destek seviyesi olarak ise 72,40 göze çarpıyor.
Destekler: 73,16 / 72,40 / 71,58
Dirençler: 75,73 / 77,38 / 78,75
EURUSD Güçlü Kalamıyor
EURUSD paritesi analiz yazılırken 1.069 seviyesinde bulunuyor. Paritede bir süredir takip edilen ABD Borçlanma Tavanı hikayesi sonlanmaya çok yakın görünüyor. Bugün yapılacak oylama sonrası tasarının kabul edilmesi halinde ABD temerrüde düşmeden borçlanma tavanını esnetebilecek. Geçtiğimiz gün açıklanan ABD Tüketici Güven Endeksi verisi beklentinin üzerinde gerçekleşti. Veride beklenti 99 seviyesindeyken, veri 102,3 olarak gerçekleşti. Ancak, veri detaylarına bakıldığında işlerin "bol" olduğunu bildiren tüketicilerin oranının nisanda yüzde 47,5 olan seviyeden 4 puan gerilediğini bildirdi”. Gün içerisinde, Euro bölgesinde Almanya TÜFE ve İşsizlik Oranı verileri açıklanacak. Ayrıca, ECB başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. ABD’de ise Fed Bej Kitap Raporu yayımlanacak.
Teknik Analiz: EURUSD düşen trend içerisindeki hareketini sürdürürken, 1.071 seviyesi üzerinde yapacağı saatlik kapanışlar paritede alım yönlü tepkileri hızlandırabilir. Bu seviyenin aşılması halinde 1.075 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketin devamı halinde kademeli olarak 1.066-1.06 seviyeleri izlenebilir.
Destekler: 1.0660 / 1.06/ 1.055
Dirençler: 1.071 / 1.075 / 1.082
DolarTL pozitif seyrini sürdürüyor
DolarTL pozitif hareketini sürdürmeye devam ediyor. Haftasonu gerçekleştirilen seçim ile birlikte siyasi belirsizlik son bulmuş oldu. Önümüzdeki süreçte özellikle yeni ekonomi kadrosu ve politikaları ana gündem maddesi olarak takip edilecektir. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Kurul politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Beklenti yüzde 8,5 kalması yönündeydi. Yapılan açıklamada asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Güncel veriler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte olduğunu ifade etti. bugün Türkiye büyüme oranı açıklanacak. Küresel tarafta ise Çin imalat PMI ekonomik aktivitede zayıflamaya işaret etti, Asya-Pasifik hisseleri değer kaybetti. ABD’de borç tavanı anlaşması bir yasal engeli daha aştı ve ABD varlıkları kritik Temsilciler Meclisi oylaması öncesi yatay seyrini sürdürüyor.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 20.10 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 20,20 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 19,75 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 20.50 \ 20.25 \ 20.00
Dirençler: 20.75 \ 21.00 \ 21.20
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 22.00 \ 21.85 \ 21.60
Dirençler: 22.20 \ 22.50 \ 22.70
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, spot BIST30 endeksinden pozitif ayrışarak günü yüzde 4,9 yükselişle tamamladı. Bugün kontratta, spot BIST30 endeksindeki 5500 seviyesi takip ediliyor olacak. Spot BIST30 endeksi dün deneyip geçemediği ve aynı zamanda önemli bir direnç bölgesi olan 5500 seviyesinin üzerinde tutunabilirse kontratta yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Buna karşın 3 günlük yükselişin ardından kontratta görülebilecek kar satışlarında ise spot BIST30 endeksindeki 5400 seviyesi ilk güçlü destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 5550/ 5600 / 5700
Destekler: 5400 / 5300 / 5200
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça düşük bir hacimde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 20.25 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 20.75 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 20.50 \ 20.25 \ 20.00
Dirençler: 20.75 \ 21.00 \ 20.20
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında uzun pozisyonlar korunabilir. 1970 seviyesi üzerindeki kapanışlarda stop loss kullanılarak ilave uzun pozisyonlar eklenebilir. 1932 seviyesi altındaki kapanışlarda stop loss kullanılarak kısa pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler:1932/1920/1906
Dirençler:1970/1980/1990
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.