Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah pozitif bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Tokyo enflasyonunun 42 yılın zirvesine yaklaşmasının ardından Nikkei225 Endeksi %0,12, Topix Endeksi %0,20 alıcılı seyretmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,27 yükseldi. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,75, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,36 arttı. Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle hafta boyunca kapalı olan Çin ana kara endekslerinde işlemler pazartesi günü başlayacak. S&P500 şirketlerinin 4Ç22 bilançolarında karışık görünüm sürerken dün açıklanan büyüme verisi sonrasında ABD hisselerinin yükselişle kapatmalarının ardından vadeli kontratlar sınırlı satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Veri takviminde; ABD’de enflasyonunda düşüş eğiliminin sürdüğünü gösteren aralık TÜFE/ÜFE verilerinin ardından bugün aynı döneme ilişkin Fed’in yakından izlediği PCE enflasyon rakamları takip edilecek. PCE Fiyat Endeksi kasımda aylık %0,1 artmış yıllık bazda artış da %5,5’e gerilemişti. Çekirdek endeks artışı kasımda aylık %0,2’ye gerilerken yıllık artış %4,7’ye indi. Endeksin aralıkta aylık %0,3, yıllık %4,4 arttığı tahmin ediliyor. Çekirdek göstergelerdeki gerileme eğilimi fiyat baskılarının hafiflemesiyle birlikte enflasyonun zirve görmüş olabileceğini işaret etmekte. Özellikle, ekonomide yumuşak iniş ve resesyon sinyalleri veren dünkü büyüme rakamlarının ardından PCE’nin beklenti altında kalması halinde 31 ocakta başlayacak yılın ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için 25bp faiz artırımı fiyatlaması güçlenebilir. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan verilere göre TÜFE aralıkta mayıs 2020’den beri ilk kez aylık bazda gerilerken yıllık artış bir yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne geriledi. Yıllık bazda çekirdek TÜFE artışı da aralıkta on iki ayın en düşüğüne geriledi. Borsa İstanbul tarafında seans içerisinde sert hareketler ile kısa vadede satışlar devam etmekte. Endekste orta vadeli yükseliş eğilimi korunmakla birlikte kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda teknik seviyeler önem arz etmektedir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa ve ABD hisse endekslerinde pozitif kapanışlar gerçekleşti. Avrupa’da; CAC 40 Endeksi %0,74, DAX Endeksi %0,34 ve FTSE 100 Endeksi %0,21 arttı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %1,76 artarak yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,1 ve Dow Jones Endeksi %0,61 arttı. Dolar Endeksi (DXY) hafifçe artarak 101,8 puana yükseldi. EUR/USD paritesi ise %0,2 düşerek 1,09’un altına geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 4,6bp artarak yeniden %3,5’e yükseldi. Kıymetli madenlerden ons altın %0,88 değer kaybederek 1.930USD’ye indi. Ons altın haftaya 1.927USD seviyesinde başlamıştı. Brent petrol %1’e yakın artışla varil başına 87USD’den işlem gördü. ABD ekonomisi (GSYH) 2022 yılının son çeyreğinde %2,9 ile piyasa beklentisinin üzerinde büyüme kaydetti. Bir önceki çeyrekte ekonomi %3,2 büyümüştü. Ülkedeki yeni konut satışları aralıkta 616 bin adet oldu ve beklentileri karşıladı. Aynı dönemde dayanıklı mal siparişleri %5,6 ile tahminlerden (%2,5) oldukça fazla arttı.
BIST 100 Endeksi dün %1,26 düşerek 5.231,02 puana geriledi. Hafta başından beri art arda negatif kapanış yapan Endeks’in düşüşü %4,72’yi buldu. Banka Endeksi (XBANK) ise bu hafta %8,43 düştü. Dün kur tarafında yatay fiyatlamalar hâkim olurken gram altın 10 TL değer kaybederek 1.166 TL’ye indi. TCMB enflasyon tahminlerini 2023 yılı sonu için %22,3 ve 2024 yılı sonu için %8,8’de sabit tuttuğunu açıkladı.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.