https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/40278
Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları, S&P500 şirketlerinin güçlü bilanço açıklamalarının ardından bu sabah erken işlemlerde kaydettiği kazancın bir kısmını geri verdi. Bazı endekslerin yön değiştirmesiyle bölge genelinde karışık bir görünüm mevcut. Japonya'da Nikkei225 Endeksi %0,89, Topix Endeksi %0,76 arttı. Tankan anketine göre Japonya'da büyük imalatçıların işletme güveni temmuzda altı aydan beri ilk kez geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,44, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,82 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji hisselerindeki sert kayıpların etkisiyle %1,10 ekside Asya'daki kayıplara öncülük etmeyi sürdürüyor. Güney Kore Kospi Endeksi erken işlemlerdeki kazancını geri vererek %0,19 düştü. Kosdaq Bileşik Endeksi dün 15 ayın yükseğini görmesinin ardından bugün %0,42 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,54 düştü. ABD'de güçlü kapanışın ardından endeks vadelileri yatay seyretmektedir. ABD'de beklenenden düşük gelen son enflasyon verilerinden kaynaklı "Fed faiz artırımı" iyimserliği ve beklenenden iyi gelen 2Ç23 banka finansalları risk piyasalarını desteklemektedir.
Bugün veri takviminde İngiltere ve Euro Bölgesi'nde haziran ayı enflasyon verileri takip edilebilir. TÜFE mayısta yıllık bazda önceki aya paralel olarak %8,7 artış kaydederken aylık bazda artış %1,2'den %0,7'ye indi. Haziran'da yıllık enflasyonun %8,2'ye, aylık bazda %0,4'e gerilemesi beklenmektedir. Yıllık tüketici enflasyonu Kasım 2022'de %11,1 ile zirve görmesinin ardından düşüş eğiliminde ancak İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) resmi %2 hedefinden oldukça uzak seyrediyor. Ayrıca, gıda ve enerji dışı çekirdek fiyatlar da beklentinin aksine mayısta yükseldi. Ancak, üretici enflasyonundaki düşüş oldukça istikrarlı görünmektedir. Zira Temmuz 2022'de yıllık %17,1 ile zirve görülmesinin ardından kademeli düşüşle mayısta %2,9 seviyesine gerilemişti. Piyasanın haziran beklentisi %1,6 seviyesinde bulunmaktadır. Üretici fiyatlarındaki düşüşün gelecek aylarda tüketici fiyatlarına yansıması beklenebilir. Çarşamba günkü enflasyon verileri BoE'nin faiz kararını etkileyebilir. Düşük gelecek veriler piyasa beklentisini 25bp, yüksek gelecek veriler ise 50bp bir artış fiyatlamaya yaklaştırabilir. ABD'de konut piyasasına ilişkin geçen ayın inşaat izinleri ve konut başlangıçları açıklanacak. Konut başlangıçlarının 1,34 milyondan mayısta beklenmedik bir şekilde 1,63 milyona yükselmesinin ardından haziranda 1,45 milyona gerilemesi beklenmekte. İnşaat izinlerinin, aynı dönemde 1,42 milyondan 1,50 milyona yükselmesinin ardından haziranda fazla değişmemesi bekleniyor.
Borsa İstanbul'da BIST100 Endeksi'nde yüksek hacimli sert satış ile 6.441 (5 günlük AO) altında kapanış yapılması kısa vadeli görünüm açısından olumsuz. Endeksi 5.200 puandan 6.662 puana taşıyan on beş günlük güçlü yükseliş eğiliminin ardından düzeltme hareketinin 6.150 puan desteğine kadar sürebileceğini düşünmekteyiz. 6.441 puan üzeri kapanış yapılması halinde 6.662 zirvesi yeniden test edilebilir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Avrupa'da FTSE 100 Endeksi %0,64, CAC 40 Endeksi %0,38 ve DAX Endeksi %0,35 arttı. ABD tarafında; art arda yedinci günlük yükselişini kaydeden Dow Jones Endeksi %1,06 artışla yukarı yönlü harekete öncülük etti. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,76 ve S&P 500 Endeksi %0,71 artışla takip etti. Dolar Endeksi (DXY) 100 puanın hemen altında ve EUR/USD paritesi 1,12 seviyesinde işlem görmeye devam etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 2,3bp düşerek %3,79'a geriledi. Ons altın %1'i aşan değer kazancıyla 1.979USD'ye yükseldi. Brent petrol %1,71 artışla varil başına 80USD'den fiyatlandı. ABD'de sanayi üretiminin haziranda aylık bazda değişmemesi beklenirken %0,5 azaldı. Aynı dönemde perakende satışlar da %0,2 artışla beklentilerin gerisinde kaldı.
BIST 100 Endeksi kapanışa doğru güçlenen satışların neticesinde dün %3,57 düştü. Banka Endeksi (XBANK) öncülüğünde gerçekleşen aşağı yönlü hareketin sonucunda BIST 100 Endeksi günü 6.365 puandan tamamladı. Endeks'in işlem hacmi 139,53 milyar TL oldu. Kur tarafında %2'yi aşan artış kaydedildi. Gram altınsa hem kur hem de ons altından destek bularak 57 TL değerlendi ve 1.712 TL'ye ulaştı. TCMB'nin yayımladığı verilere göre konut fiyat endeksi mayısta aylık bazda %3,6 arttı. Yıllık bazda ise %103,64'lük artış kaydedildi.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.