Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? Haftanın son işlem gününde Asya piyasaları satıcılı bir seyir izlemektedir. Çin’de Kovid tedbirlerinin gevşetilebileceği iyimserliğinin ardından değişikliklerin beklenenden daha sınırlı olacağına yönelik sinyallerin risk iştahını azalttığını görmekteyiz. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,36, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,45 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi erken işlemlerde yön arayışının ardından %0,54 ekside seyrediyor. Asya’daki kayıplara öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,78, Topix Endeksi %1,61 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,49, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,78 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,66 geriledi. ABD endekslerinde karışık bir kapanışın ardından vadeli kontratlar hafifçe satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi’nde ekim ayı ÜFE rakamları ve haftanın en önemli gündemi ABD ekim ayı resmi istihdam raporu takip edilecek. ABD’de istihdam artışının ekimde önceki aya göre gerilemesine karşın 261 bin ile piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşmesinin ardından kasımda 200 bin civarına inmesi bekleniyor. Ekonomik görünüme dair endişelere rağmen istihdam piyasası hala görece güçlü ve Fed yetkililerinin şahin adımları için büyük ölçüde güven verici; ancak yavaşlama sinyalleri artıyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımlarının yavaşlamaya aralık ayında başlayabileceğine dair bu haftaki açıklamalarının ardından istihdam piyasasında sıkılığın azaldığı yönündeki sinyallerin devamı risk piyasaları için destekleyici olacaktır. Borsa İstanbul tarafında; teknik açıdan BIST100 Endeksi’nde 5.000 puan üzerinde hacimli kapanışları olumlu olarak değerlendirmekteyiz. Ancak, yükseliş eğilimi devam etmekle birlikte pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa hisse endekslerinde pozitif kapanışlar gerçekleşirken ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Almanya’da DAX Endeksi %0,65 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,23 arttı. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,19 düşerek bölgeden negatif ayrıştı. ABD’de Dow Jones Endeksi %0,56 düşerken S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi’nde sınırlı değişimler gerçekleşti. Dolar Endeksi (DXY) yaklaşık beş aylık aradan sonra ilk defa günü 105 puanın altında tamamladı. Buna karşın EUR/USD paritesi 1,05 seviyesinin üzerine çıktı. ABD Hazine tahvili faizlerinde düşüş sürdü; 10 yıllıklar %3,51’e ve 2 yıllıklar %4,24’e indi. Dolar’daki zayıflama değerli metal fiyatlamalarında etkili oldu. Zira ons altın ağustos ortasından bu yana ilk defa 1.800USD’nin üzerinde kapanış yaptı. Brent petrol varil başına 87USD’den işlem görmeye devam etti. Dün Avrupa’da kasım ayı nihai imalat PMI verileri açıklandı. Almanya ve Euro Bölgesi genelinde imalat PMI beklenenden fazla düşerek sırasıyla 46,2-47,1’e indi. İngiltere’de ise yatay kalınması beklentilerinin aksine 46,5 puana yükseldi. Son veriler Avrupa’da imalat sektöründe daralmanın devam ettiğini gösterdi. ABD tarafında ISM imalat PMI piyasa tahminlerinden (49,8) fazla düşerek 49 değerini aldı. Verinin eşik değerin (50) altında kalması ile mayıs 2020’den beri ilk kez ülkenin imalat sektöründe daralma gerçekleştiğini ortaya koydu. Ayrıca dün Ticaret Bakanlığı, ekim ayı kişisel tüketim harcamalarına (PCE) ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. PCE fiyat endeksi aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %6 arttı. Politika yapıcıların odaklandığı çekirdek PCE ise aylık bazda %0,2 ile beklenenden (%0,3) daha az arttı. Çekirdek PCE’deki yıllık artış piyasa tahminleri doğrultusunda %5 olarak gerçekleşti. BIST 100 Endeksi dün alıcılı açılış ve ilk işlem saatlerindeki alış hareketinin etkisiyle %1,38’lik artış kaydetti. Günün geri kalanında satış hareketi görece daha çok hissedilse de Endeks 5.046,19 puanla rekor kapanış yaptı. Günü açılış seviyesine (5.046,30) çok yakın bir yerde tamamlayan Endeks’in işlem hacmi 116,95 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru yatay seyrini korurken EUR/TRY kuru pariteye bağlı olarak %1’den fazla artarak 19,61 TL’ye yükseldi. Gram altınsa ons altındaki artıştan destek bularak 1.080 TL ile tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Dün İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı veriler kasımda imalat PMI’ın 46,4’ten 45,7 puana gerilediğini gösterdi. Böylece imalat PMI, Mayıs 2020’den (40,9) bu yana en düşük seviyede yer aldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı veriler ise İstanbul’da perakende fiyat endeksinin kasımda aylık %3,1 ve yıllık %105,55 arttığını ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta düzenlediği ve 150bp faiz indirimine gittiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti yayımlandı. Özetlerde, TL likiditesinin mevduat ve kredi fiyatlamalarına etkisinin izlendiği belirtildi.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.