Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)


Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• ABD, Kişisel Tüketim Harcamaları (Şub), Chicago PMI, Michigan Tüketici Hissiyatı (Mar), Fed Üyesi Williams’ın Konuşması,
• Euro Bölgesi, TÜFE - Öncü, İşsizlik Oranı (Mar), ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması,
• Almanya, Perakende Satışlar (Şub), İşsizlik Oranı (Mar),
• İngiltere, Cari Hesap, GSYH (4Ç22),
• Türkiye, Dış Ticaret İstatistikleri, Hizmet ÜFE, TCMB Aylık Para ve Banka İstatistikleri (Şub), Borç Stok İstatistikleri (4Ç22)

Küresel piyasalar güne pozitif yönde bulunuyor...
Dün ABD’de takip edilen yılın son çeyreğine ilişkin final GSYH ile haftalık işsizlik başvuruları piyasalarda yumuşak Fed beklentilerini güçlendirdi. ABD’de 4Ç22 GSYH öncü verilere kıyasıya %2,6’ya revize edilirken, piyasada beklenti %2,7’de bulunuyordu. Ayrıca işsizlik başvuruları 25 Mart ile biten haftada 7bin kişi artarak, 196bin olan beklentilerin üzerinde 198bine yükseldi ve iş gücü piyasasının soğuduğuna işaret etti. Takip edilen ekonomik veriler sonrası dolar endeki (DXY) 102’ye geri çekilirken, küresel risk barometresi olarak izlenen SPX, 4000 üzerinde güç kazandı. Biden yönetiminin gelecekteki bankacılık krizlerine ilişkin riskleri azaltmak için daha güçlü önlemler önermesi sonrası bölgesel banka hisseleri geri çekildi. ABD borsaları takip edilen makro ekonomik veriler sonrası günü değer kazançlarıyla tamamladı. Washington’daki bir konferansta konuşan Fed üyesi Collins; enflasyonu düşürmek için daha fazla artış gerektiğini ve bu su sene faiz indirimi beklemediğini söyledi. FOMC’de bu sene oy hakkı bulunmayan Collins’in mesajlarının piyasalara etkisi sınırlı kaldı.

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe Asya piyasalarında izlenen makro ekonomik veriler sonrası pozitif risk iştahı ile başlıyor. Çin’de hizmet PMI 54,3’ten 58,2’ye yükselerek, Mayıs 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. İmalat PMI ise Mart ayında 52,6’dan 51,9’a geriledi. Tokyo’da Mart ayında TÜFE %3,3’ten %3,2’ye geriledi. S&P Global yılın ikinci çeyreğine ilişkin küresel kredi koşulları raporunu yayımladı. Kurum, yavaşlayan ekonomik büyüme, yapışkan enflasyon ve daha sıkı finansman koşullarının krediler üzerinde baskı oluşturması beklendiği ifade etti. S&P Global en fazla risk altında olan sektörlerin tüketim malları, perakende, medya ve gayrimenkul kredilerinin olduğunu belirti. Ayrıca temel durum senaryosunda temerrüt oranlarının bu yıl ikiye katlanarak, ABD'de %4'ün üzerine ve Avrupa'da %3,25'e çıkacağının varsayıldığı bildirildi. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirileri %3,55’te dengelenmesi sonrası Ons Altın fiyatları güne 1980 dolar üzerinde başlıyor. Dün günü MSCI TUR ETF’leri -0,87% değer kaybıyla tamamladı. Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde makro ekonomik veri akışı oldukça yoğun. ABD’de Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate aldığı PCE enflasyon rakamları, Euro Bölgesinde öncü TÜFE ve ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları, yurt içinde dış ticaret endeksleri ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in Türkiye kredi not değerlendirme raporu öne çıkan veriler arasında yer alıyor. TSI 15:30’da açıklanacak PCE enflasyon rakamları Fed’in bankacılık sektörüne ilişkin endişeler sonrası faiz patikasına ilişkin mesajlar vermesi açısından piyasalarda önem derecesi oldukça yüksek. Şubat’ta çekirdek PCE’ın %0,4 artarak, %4,7’de sabit kalması bekleniyor. Beklentilerin üzerinde açıklanacak bir veri küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Euro Bölgesinde öncü TÜFE’nin %8,5’ten %7,1’e gerilemesi bekleniyor. Yurt içinde gözler kapanış sonrası açıklanması beklenen S&P Global’in kredi not değerlendirme raporunda olacak. S&P Global'in Türkiye için kredi notu "durağan" görünüm ile "B" seviyesinde bulunuyor ve piyasalarda kredi notu ve tavsiyede herhangi bir değişiklik beklenmiyor. S&P Global'in Türkiye için kredi notu "durağan" görünüm ile "B" seviyesinde bulunuyor ve piyasalarda kredi notu ve tavsiyede herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Kısa vadeli alçalan trend direnci olan 5000’nin geçilememesi sonrası geri çekilen BIST100 endeksinde güne alıcılı yönde başlanabilir. Gün içi işlemlerde 4800 destek, 5000- 5075 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları günü pozitif seyirle tamamladı. Dow Jones %0,43 , S&P 500 %0,57 ve Nasdaq %0,73 değer kazandı. ABD’de 2022 dördüncü çeyrek final büyümesi %2,60 olarak gerçekleşti. Piyasada beklenti %2,70’de bulunuyordu. ABD ekonomisi Rusya - Ukrayna savaşı, arz yönlü problemler, enerji fiyatlarındaki artış ve yüksek seyreden enflasyon ile yılın ilk iki çeyreğini sırasıyla -1,6% ve -0,60% oranında daralma ile tamamladı. Yılın üçüncü çeyreğini beklentilerin üzerinde %3,2 büyüme ile tamamlayan ABD ekonomisinde dördüncü çeyrekte büyüme devam etmesine karşın ivme kaybı dikkat çekti. Ülke ekonomisi, 2022 genelinde ise %2,1 büyüdü. Haftalık işsizlik başvuruları 198 bin artış kaydetti. Piyasada beklenti 196 binde bulunmaktaydı. Dört haftalık ortalama 198,25 bin olarak gerçekleşti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları 2022 son çeyrekte %4,40 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde güven endeksleri takip edildi. Bölgede tüketici güveni -19,2 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Sanayi güveni martta -0,2 seviyesine geriledi. Beklentinin 0,2 olduğu sanayi güveni şubatta 0,4 seviyesinde bulunuyordu. Almanya’da öncü enflasyon rakamları açıklandı. Beklentinin %0,7 olduğu TÜFE mart ayında %0,8 artış kaydetti. Yıllık TÜFE %8,7 seviyesinden %7,4 seviyesine geriledi. Yurt içinde ekonomik güven endeksi martta %0,2 düşüşle 98,8 seviyesinde gerçekleşti. TCMB PPK toplantı özetini yayımladı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada liralaşma stratejisinin tüm unsurlarıyla uygulanacağı bildirildi. TCMB verilerine göre 24 Mart haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 113mn USD net satış gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 48,1mn dolar artışla 186,5mlr dolar oldu. 17 Mart haftasında 126,9mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 24 Mart ile sona eren haftada %1,73 düşüş ile 124,7mlr dolar oldu.

Veri Gündemi: Küresel piyasalarda haftanın son işlem günü yoğun veri akışı takip edilecek. ABD’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (Çekirdek PCE) izlenecek. Çekirdek PCE’nin şubatta %0,40 artması, yıllık bazda ise %4,70 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Ülkede çekirdek PCE’nin yanı sıra Chicago PMI, Michigan tüketici hissiyatı ve Fed üyesi Williams’ın konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi’nde gözler öncü TÜFE verilerinde olacak. Yıllık TÜFE’nin %8,50 seviyesinden %7,30 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bölgede ayrıca işsizlik oranı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek. Almanya’da perakende satışların şubatta %0,50 artması, yıllık bazda ise %6,10 düşmesi bekleniyor. Ülkede ayrıca işsizlik oranı takip edilecek. İngiltere’de gözler 2022’nin son çeyreğine ilişkin cari denge ve büyüme rakamlarında olacak. Son çeyrekte cari açığın 20,8mlr sterlin olması bekleniyor. İngiliz ekonomisinin son çeyrekte %0,20 daralması, yıllık bazda ise %0,40 büyümesi bekleniyor. Yurt içinde dış ticaret istatistikleri açıklanacak. Ocakta dış ticaret açığı -14,24mlr dolara yükselmişti. Dış ticaret istatistiklerinin yanı sıra hizmet ÜFE, borç stok istatistikleri ve TCMB aylık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Ülkede son olarak S&P Global’in kredi not değerlendirmesi izlenecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu son açıkladığı raporda Türkiye'nin kredi notunu “B”, görünümünü ise "durağan" olarak teyit etmişti.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Tayvan Devlet Başkanı: Tayvan Boğazı'ndaki istikrarsızlık dünya için ciddi ekonomik ve güvenlik risklerine yol açacak - El Cezire
S&P: Japonya'nın yıllık genel devlet açıklarının önümüzdeki 3-4 yıl içinde GSYH'nin %4'ünden daha düşük olmamasını bekliyoruz
S&P: Yüksek faiz oranları ve önemli dış belirsizlikler Japonya'nın reel GSYİH büyümesini 2023 mali yılında %1'e çekti
S&P: Görünüm, kademeli bir ekonomik toparlanmanın ardından Japon ülke kredi notu ölçümlerindeki istikrarlı eğilim beklentilerini yansıtıyor
S&P, Japonya'nın kredi notunu A+/A-1 olarak teyit etti, görünüm durağan
Facebookta Paylaş