Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• ABD, Dayanıklı Mal Siparişleri, Mal Ticaret Dengesi (Mar),
• Euro Bölgesi, ECB Üyesi Enria’nın Konuşması
• Türkiye, AKBNK, TTRAK Finansal Sonuçları (1Ç23)

Küresel piyasalar karışık yönde hareket ediyor...
Hazine Bakanı Yellen’nın ABD’nin temerrüde düşmesi ekonomik felakete yol açabileceğini dile getirmesi sonrası ABD borsaları günü satış baskısı altında tamamladı. ABD’de seans sonrası Microsoft ve Alphabet’in beklentilerin üzerinde açıklanan finansalları ardından ABD vadeli endeksleri Nasdaq öncülüğünde güne değer kazanımları ile başlıyor. Avrupa vadeli endeksleri ise bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artması ile bu sabah satıcılı seyrediyor. ABD’de teknoloji devlerinden Microsoft 1Ç23’te 2,24 cent olan beklentilerin üzerinde 2,45 cent hisse başı kar (HBK) açıkladı. Alphabet’in HBK’ı ise 1,17 cent açıklanırken, piyasada beklenti 1,08 centte bulunuyordu. ABD’de temerrüt riski sonrası CDS’lerde yukarı yönlü ivme sonrası 1976’ya geri çekilen Ons Altın sabah saatlerinde 1995 dolar seviyelerinde yatay yönde bulunuyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %3,41 ve dolar endeksi (DXY) ise 101,75’de hafif alıcılı seyrediyor. DXY’de 102,50 ve ABD 10 yıllık tahvil getirisinde %3,60 kritik direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Küresel piyasalarda bugün ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Euro Bölgesinde ECB üyelerinden mesajlar takip edilecek. ECB üyelerinden şahin tonda mesajlar gün içinde Euro/Dolar paritesini destekleyebilir. Yurt içinde ise seans sonrası AKBNK ve TTRAK’ün 1Ç23 finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Dün gün içinde satış ağırlıklı seyir izleyen ve günü 5000 puan seviyesi altında tamamlayan BIST100 endeksinde güne tepki alımları ile başlanabilir. Gün içi işlemlerde 4800 destek, 4975-5000 direnç olarak izlenebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları bankacılık sektörüne ilişkin artan endişelerle günü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,02, S&P 500 %1,58, Nasdaq %1,98 değer kaybetti. ABD’de tüketicilerin durumlarını yansıtmaları açısından izlenen CB tüketici güven endeksi nisanda 101,3 ile dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklentinin 104,0 olduğu endeks martta 104,2 seviyesinde bulunuyordu. Faizlerdeki yükseliş ve artan borçlanma maliyetlerinin etkisiyle ocakta %5,30 seviyesinde gerçekleşen konut fiyatları şubatta yıllık bazda %4,0 seviyesine geriledi. İnşaat izinleri martta %7,7 düşüşle 1,43mn, yeni konut satışları %9,6 artışla 683bin seviyesinde gerçekleşti.

Veri Gündemi: ABD’de bugün dayanıklı mal siparişleri ve mal ticaret dengesi takip edilecek. Faiz artırımları ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin sektör üzerindeki olumsuz etkisiyle dayanıklı mal siparişleri şubatta %1,00 düşüş kaydetmişti. Siparişlerin mart ayında %0,70 artması bekleniyor. Şubatta 92mlr dolar açık veren mal ticaret dengesinin martta 89mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Enria’nın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 4 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Piyasalarda beklenti faizin 25 baz puan artışla %3,75 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Yurt içinde öne çıkan bir makroekonomik veri bulunmazken, AKBNK ve TTRAK’ın finansal sonuçları takip edilecek. 1Ç23’de AKBNK’nin 10.759mn, TTRAK’ın 1.064mn TL net kar açıklaması bekleniyor.

1Ç23 Finansal Sonuçları

Tav Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Negatif): TAV Havalimanları, 2023 yılının ilk çeyreğinde 919mn TL net zarar açıkladı. Şirket’in 1Ç22’de 335,7mn TL net zararı bulunmaktaydı. Piyasada beklenti şirketin 668mn TL net zarar açıklayacağı yönündeydi. Şirket’in beklentilerin üzerinde net zarar açıklamasında; bir defaya mahsus ödenen deprem vergisi (15,9mn€), yükselen faizler ve Euro’nun değer kazanımı sonrası artan finansman gideri etkili oldu. Şirket’in 03 aylık sonuçlarına göre yıllıklandırılmış (dört çeyrek) ana ortaklık net dönem karı 1.316mn TL olarak açıklanmıştır. TAV Havalimanlarının, 1Ç23’te hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemindeki 10,0 milyondan 14,2 milyona yükseldi. Bu 1Ç22’nin %42 ve 1Ç19’un %3 üzerine işaret etmektedir. Şirket 4Ç22’de 18,2 milyon yolcu taşımıştı. Şirket’in başlıca gelir kaynağını oluşturan dış hat yolcu sayısında toparlanma eğilimi devam ederken, Almatı Havalimanın portföye eklenmesi ve güçlü performansı ile ciro 1Ç23’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %117 artarak, 5.059mn TL’ye yükseldi. Ciro bir önceki çeyreğe göre ise düşük sezon etkisi ve deprem dolayısıyla %12,4 düştü. (4Ç22:5.774mnTL) Konsensüs beklentisi cironun 4.995mn TL’de olacağı yönündeydi. Ciro Almatı Havaalanının üstün performansı ve hizmet şirketlerindeki büyüme dolayısıyla 1Ç19’un %66 üzerinde gerçekleşmiştir. 1Ç23’te ciroya en yüksek katkıyı Almatı sağladı.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.