Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, Fed Üyesi Bullard, Bostic ve Mester’ın Konuşması, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Haz),
Euro Bölgesi, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Haz),
Almanya, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Haz),
İngiltere, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Haz),
Türkiye, Ekonomik Güven Endeksi (Haz), Ticaret Dengesi, Yabancı Turist İstatistikleri, Aylık Para ve Banka İstatistikleri (May)

Küresel piyasalarda bugün PMI verileri takip edilecek
Küresel çapta PMI verilerinin takip edileceği güne piyasalar zayıf risk iştahı ile başlıyor. Dün Bankacılık Komitesi’nde açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell şahin tonunu sürdürdü. Piyasalarda temmuzda 25 baz puanlık faiz artırımı olasılığı %70’lerin üzerinde fiyatlanıyor. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ve Asya borsaları satıcılı yönde bulunuyor. Dün 200 günlük AO’su 1915’e kadar gerileyen ONS altın bu sabah, 1915 dolarda yatay yönde, dolar endeksi 102,656 ile %0,24 artı yönde hareket ediyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bu sabah 514’e, Dolar/TL kuru 25,20 TL’den işlem görmektedir. Küresel piyasalarda bugün PMI verileri takip edilecek. ABD’de Fed üyelerinin açıklamaları, yurt içinde ekonomik güven endeksi ile dış ticaret istatistikleri izlenecek. Ayrıca TCMB Başkanı Erkan, TBB üyesi banka yöneticileriyle gerçekleştireceği toplantı takip edilecek. TCMB faiz kararı öncesi 5152 puana kadar geri çekilen BİST 100 endeksi, kararın ardından günü 5400’ün üzerinde tamamladı. Endekste güne pozitif yönde başlanmasını ve gün içinde 5460-5500 bölgesinin hedefte olmasını beklemekteyiz. Gün içi destekler olarak ise 5360 ve 5300 takip edilebilir.

Veri Gündemi
Bugün piyasalarda küresel çapta PMI verileri takip edilecek. PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından izleniyor. ABD’de imalat PMI’daki negatif görünümün devam edeceğine yönelik beklentiler sürüyor. Mayısta 48,4 seviyesinde bulunan imalat PMI’ın haziranda 48,3’e gerilemesi bekleniyor. PMI’da 50,0 seviyesinin altındaki değerler sektörde daralmaya işaret etmektedir. Ülkede PMI verilerinin yanı sıra Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde bileşik PMI’ın 52,8’den 52,5’e, hizmet PMI’ın 55,1’den 54,5’e gerilemesi bekleniyor. Mayısta 44,8 seviyesinde bulunan imalat PMI’ın ise haziranda 44,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Almanya’da bileşik PMI mayısta 53,9 seviyesinde bulunuyordu. Haziranda beklenti 54,0’da bulunmaktadır. İngiltere’de ise bileşik PMI’ın 54,0’dan 53,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde gözler mayıs ayı dış ticaret istatistiklerinde olacak. Nisan ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %17,1 azalarak 19,3mlr dolar, ithalat %4,8 azalarak 28,1mlr dolar olarak gerçekleşmişti. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %42,1 artarak 8,74mlr dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Nisan ayında %79,1 iken, 2023 Nisan ayında %68,9'a geriledi. Ocak-Nisan döneminde dış ticaret açığı %32,9 artarak 43,4mlr dolara yükseldi. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı nisan ayında 3,8mlr dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %7,2 azalarak 39,9mlr dolar olarak gerçekleşti.















Ülkede ayrıca; ekonomik güven endeksi, yabancı turist istatistikleri ve aylık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Ekonomik güven endeksi mayısta 103,7 ile yirmi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin 100'den büyük olması ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, 100'den küçük olması ekonomiye ilişkin kötümserliği gösteriyor. Ekonomik güven endeksi nisan ayında 102,2 seviyesinde bulunuyordu.

Piyasalarda dün neler oldu?
Küresel piyasalarda dün yoğun veri akışı takip edildi. ABD’de Fed Başkanı Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi'ndeki sunumu izlendi. Faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik mesajlarını yineleyen Powell, hizmet enflasyonunda çok fazla ilerlemenin olmadığını söyledi. Manşet enflasyondaki gerilemenin enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirten Fed Başkanı, işsizlik oranının biraz daha artmasını beklediklerini ifade etti. Ülkede ayrıca cari denge, işsizlik başvuruları ve mevcut konut satışları açıklandı. Cari denge 1Ç23’te 219,3mlr dolar açık verdi. Fed’in işgücü piyasasının durumu hakkında yakından takip ettiği işsizlik başvuruları 12-16 Haziran haftasında 264 bin kişi artış kaydetti. Beklenti 260 bin kişi artış olması yönündeydi. Bir buçuk yılın zirvesinde gelen veriler işgücü piyasasının gevşemeye başladığına yönelik beklentileri kuvvetlendirebilir. ABD’de son açıklanan veriler konut piyasasının hala sıcak olduğuna işaret etmişti. Dün açıklanan mevcut konut satışları da mayısta %0,2 artışla 4,3mn seviyesinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde ECB üyelerinin açıklamaları ile tüketici güven endeksi takip edildi. Bölgede tüketici güveni iyimserlikten uzak kalmaya devam ediyor. Endeks haziranda -17,4’ten -16,1’e yükseldi. Beklenti -17,0’da bulunuyordu. İngiltere’de gözler merkez bankasının (BoE) faiz kararındaydı. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları sonrası BoE faizi 50 baz puanla %5,0 seviyesine yükseltti. Beklentinin 25 baz puan olduğu toplantıda faizler böylelikle arka arkaya 13. kez artırılmış oldu. Kararın ardından BoE Başkanı Andrew Bailey’in gelecek döneme ilişkin mesajları takip edildi. Enflasyonun hala çok yüksek olduğunu belirten Bailey, faizleri şimdi artırmamaları durumunda ileride daha kötüye gidilebileceğini söyledi.

Yurt içinde TCMB’nin kritik haziran toplantısı gerçekleşti. Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştiren merkez bankası politika faizini %8,5’ten %15 seviyesine yükseltti. Böylelikle TCMB 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Piyasada en düşük beklenti %14, en yüksek beklenti ise %40 seviyesinde bulunuyordu. Faiz kararının ardından yayımlanan metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlandığı belirtildi. Metinde ayrıca, “Fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağı öngörülmektedir.” ifadelerine yer verildi. Parasal sıkılaştırma ile para politikasının etkinliğinin artacağını belirten merkez bankası, cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceğini açıkladı.














Merkez bankası toplantısının yanı sıra haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri takip edildi. TCMB verilerine göre 16 Haziran haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 313,4mn USD ile net alım gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar son iki haftada 575,2mn dolar alım gerçekleştirmiş oldu. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 2,7mlr dolar artışla 176,4mlr dolar oldu. 09 Haziran haftasında 99,8mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 16 Haziran ile sona eren haftada %3,02 artış ile 102,8mlr dolar oldu.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.