Günün Ajandası
İngiltere Perakende Satışlar (Mayıs): Perakende satışlar, dayanıklı ve dayanıksız mal satışlarındaki değişimi ve trendi göstermektedir. Perakende satışlar tüketimin büyük bir kısmını oluşturur ve ekonomik büyümeye önemli ölçüde katkı sağlar. Veri en son Nisan ayında aylık %0.5 artış, yıllık -%3 azalma göstermişti. Mayıs ayına yönelik verinin aylık -%0.2 artış, yıllık -%2.3 daralma göstermesi bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Sterlin üzerinde etkili olabilir. (10:00)
Türkiye Cari İşlemler Dengesi (Mayıs): Cari açığın artması Türkiye ekonomisi için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilirken, azalması ekonomi için olumlu olarak algılanmaktadır. Cari işlemler dengesi Nisan ayında -4.48 Milyar Dolar olarak açıklandı. Mayıs ayına dair olarak açıklanacak Türkiye Cari İşlemler Dengesinin piyasada oluşan beklentisi -8.74 Milyar Dolar düzeyinde bulunuyor. (10:00)
Türkiye Ekonomik Güven Endeksi (Haziran): Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini göstermektedir. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümser olunduğunu göstermektedir. Veri en son Mayıs ayında 103,7 seviyesinde açıklandı. (10:00)
Almanya İmalat & Hizmet PMI (Haziran): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50'nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Mayıs ayına ait nihai Hizmetler PMI 57.2, İmalat PMI 43.2 seviyesinde açıklanmıştı. Haziran ayına ait ilk okuma Hizmetler PMI'ın 56.3, İmalat PMI'ın 43.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Bileşik PMI'ın 54 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro'ya etki edebilir. (10:30)
Euro Bölgesi İmalat & Hizmet PMI (Haziran): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50'nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Mayıs ayına ait nihai Hizmetler PMI 55.1, İmalat PMI 44.8 seviyesinde açıklanmıştı. Haziran ayına ait ilk okuma Hizmetler PMI'ın 54.5, İmalat PMI'ın 44.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Bileşik PMI'ın 52.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro'ya etki edebilir. (11:00)
İngiltere İmalat & Hizmet PMI (Haziran): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50'nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son Mayıs ayına ait okuma verisinde beklenti Hizmetler PMI 55.2, İmalat PMI 47.1 seviyesinde açıklanmıştı .Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Sterlin'e etki edebilir. (11:30)
ABD İmalat PMI (Haziran): Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin 50 üzerinde olması, sektörde bir önceki aya göre genişleme olduğunu ifade ederken, 50'nin altında olması sektörde daralma olduğunu işaret etmektedir. İmalat PMI, sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Mayıs ayında ayında veri 48.4 seviyesinde gerçekleşti ve daralma bölgesinde oluştu. Haziran ayına yönelik verinin beklentisi 48.3 seviyesinde bulunuyor. (16:45)
ABD Hizmet PMI (Haziran): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50'nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerden olup büyüme verisinin öncüsüdür. Haziran ayına ait nihai veri 54 olarak gelmesi bekleniyor. (16:45)
*Çin'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 15 seviyesine çıkarırken para politikasında kademeli geçiş sinyali verdi. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerin altında kalırken, TCMB metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde kademeli olacağına vurgu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye'ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır" açıklamasını yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentinin altında faiz artışı sonrasında iş dünyasından gelen ilk yorumlar pozitif oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ticari müşterilere uygulanan ücretler ve kredi kartlarında azami akdi ve gecikme faizlerinde dikkate alınan referans oranla ilgili değişikliğe gitti.
TCMB tarafından yayımlanan haftalık menkul kıymet istatistikleine göre yabancılar 16 Haziran haftasında 313,4 milyon dolarlık hisse satın aldı. Bu rakam haftalık bazda 2023'ün en büyük alımı oldu.
ABD
Fed Başkanı Jerome Powell ABD Kongresi'nde ikinci günde yaptığı sunumda bu yıl 1 veya 2 faiz artışı daha gerekebileceğini söyledi.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun istikrarlı bir düşüş patikasında olduğuna ikna olmadığını, ancak 25-26 Temmuz toplantısında Fed'in ne yapması gerektiği konusunda ön yargılı olmadığını ifade etti.
ABD'de ikinci el konut satışları, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentileri aştı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin zayıfladığını belirtti.
ABD'li mikroçip üreticisi Micron Technologies, Hindistan'da yeni bir yarı iletken montaj ve test tesisi inşa etmek için 825 milyon dolara kadar yatırım yapacağını duyurdu.
Avrupa
İngiltere Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5'e çıkardı. Böylece İngiltere 13 toplantıdır üst üste faiz artırmış oldu.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, enflasyonu düşürmenin kolay olmayacağını ve zaman alacağını belirterek, "Açıkçası son birkaç ayda bu durum daha da zorlaştı ama hükümet bu hedefe ulaşma planına bağlı." dedi.
Dünya
Norveç Merkez Bankası politika faizini 50 baz puanla beklentilerin üzerinde artırırken Ağustos ayında da olası bir artışın sinyalini verdi.
İsviçre Merkez Bankası 25 baz puanla sıkılaşma sürecinin en sınırlı faiz artışını gerçekleştirdi.
Forex Yorumları
Ons altın kritik desteğini aşamadı
Ons altın bir süredir kritik 1930 desteğinde hareket alanı oluşturmuştu. Ancak dün dolar endeksinin değer kazanmasıyla bu seviyeyi aşağı yönlü kırdı. Küresel tarafta haftanın ana gündeminde Powell'ın konuşmaları odak noktasıydı. Fed Başkanı Jerome Powell ABD Kongresi'nde ikinci günde yaptığı sunumda bu yıl 1 veya 2 faiz artışı daha gerekebileceğini söyledi. Dolayısıyla Powell'ın konuşma tonu ons altında baskı yarattı. 1930 kritik bir desteğiydi. Bu sabah kritik desteğinin aşağısında fiyatlanmaya devam ediyor. Bugün ABD'den PMI verilerini karşılayacağız. Beklenti altında gelecek olan bir veri ekonomide soğuma oluşabileceği algısıyla ons altını destekleyebilir.
Teknik Analiz: Ons altında 1930 seviyesinden gelen alımlar yeterli olmadı. İlk etapta 1950 seviyesi üzerinde pozitif momentumun hız kazanmasına ihtiyaç var. Yukarı yönlü harekette 1985 seviyesinin üzerinde kapanışlar önemli olmalı. Buna karşın 1950 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamaması 1900 seviyesine doğru satış baskısı yaratabilir.
Destekler: 1900 / 1885/ 1860
Dirençler: 1950 / 1985 / 2000
Petrol 70$ üzerinde tutunamadı
Petrolde baskı devam ediyor. Haftanın son işlem gününde satıcılı fiyatlanan petrolde, resesyon endişeleri, faiz artışları ve talepteki bozulmalar baskı yaratıyor. Powell'ın gerçekleştirdiği konuşmada tonun şahin olması dolar endeksinde yukarı yönlü hareketlere neden olurken, bu hareketler petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Powell gerçekleştirdiği konuşmada enflasyonun %2 seviyesine indirilmesi için gerekli olan her şeyin yapılacağını ifade ederken, enflasyonun hedeflerine ulaşması için hala uzun bir yolları olduğunu belirtti. Piyasa bugün PMI Verilerini takip ediyor olacak. PMI Verilerinin ekonomik canlılığın devam ettiğine dair işaretler vermesi petrol fiyatlarında baskının azalmasına yönelik destek sağlayabilir.
WTI Teknik Analiz: Dün 50 günlük hareketli ortalaması olan 72,50'yi test eden ham petrol ardından yaşadığı üşüşle beraber 70$ altında fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerin yaşanması durumunda ilk olarak 22 günlük hareketli ortalaması olan 70,65 seviyesi direnç seviyesi olabilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 68,10 destek görevi üstlenebilir.
Destekler: 68,10 / 65,50 / 63,62
Dirençler: 70,65 / 71,24 / 72,52
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 74$ altında fiyatlanıyor. 22 günlük hareketli ortalaması olan 75,21 ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 76,67'nin altında fiyatlanan Brent Petrol'de yukarı yönlü hareketlerin yaşanması durumunda günlük ortalamalar takip edilebilir. Geri çekilme hareketlerinin güç kazanması halinde 72,40 destek görevi görebilir.
Destekler: 73,16 / 72,40 / 71,58
Dirençler: 75,21 / 76,67 / 77,38
EURUSD Kritik Seviyeden Uzaklaştı
EURUSD paritesi 1,093 seviyesinde seyrediyor. Geçtiğimiz gün paritede, ABD haftalık istihdam rakamları, FOMC üyeleri konuşmaları ve Euro bölgesi Tüketici Güveni verileri takip edildi. ABD haftalık istihdam verisi detaylarında devam eden işsizlik rakamı geçtiğimiz haftaya göre azalma kaydetti. FOMC üyesi Bowman, enflasyonda tutarlı bir gerileme görmek istediğini ifade etti. Düşüşlere rağmen enflasyonun hala yüksek olduğuna vurgu yaptı. Euro bölgesi Tüketici Güven Anketi ise -16.1 olarak açıklandı. Verinin -17 seviyesinde gelmesi bekleniyordu. Gün içerisinde, Euro ve ABD 'de PMI verileri açıklanacak. Özellikle İmalat PMI verisi piyasaların odaklanacağı başlıca veri akışı olacak.
Teknik Analiz: EURUSD paritesi güne 1,093 seviyesinden başlangıç yaptı. Parite geçtiğimiz gün 1,10 seviyesini zorlasa da kalıcı olamadı. Paritenin 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,087 seviyesinin üzerinde tutunmuş olması genel görünüm adına oldukça önemli. Paritede alımların hızlanması halinde kademeli olarak 1,10-1,106 seviyesi öne çıkmaya devam ediyor.
Destekler: 1.075 / 1.082/ 1.087
Dirençler: 1.117 /1.106/ 1.10
DolarTL güne hızlı başladı
Dün TCMB tarafından faiz kararı açıklandı. Politika faizi %8,50 seviyesinden %15,00'e çıkarıldı. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerinin altında kalırken TCMB metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde kademeli olacağına vurgu yaptı. Kararın açıklanması birlikte hem kur tarafında hareket başladı. Küresel tarafta ise Fed Başkanı Powell ABD Kongresi'nde ikinci günde yaptığı sunumda bu yıl 1 veya 2 faiz artışı daha gerekebileceğini söyledi. Powell ABD ekonomisinin uzun vadede sağlıklı işleyişi için yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönülmesinin önemine vurgu yaparak bu sene daha fazla faiz artışı olacağı mesajı verdi.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 25.10 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 25,50 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 24,50 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 24.50\ 24.00 \ 23.75
Dirençler: 25.10 \ 25.50 \ 25.70
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 26.00 \ 25.50 \ 25.00
Dirençler: 27.40 \ 27.70 \ 27.95
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, spot BIST30 endeksine paralel günü sert yükselişle tamamladı. Bugün kontratta spot BIST30 endeksindeki güçlü destek ve psikolojik bir bölge olarak değerlendirdiğimiz 6000 seviyesi takip ediliyor olacak. Spot BIST30 endeksi 6000 seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse kontratta yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Buna karşın kontratta risk iştahının azalmasıyla birlikte görülebilecek kar satışlarında ise spot BIST30 endeksindeki 5925 seviyesi ara destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 6100 / 6200 / 6400
Destekler: 6000 / 5925 / 5830
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Kontratta spottaki 24.00 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 25.50 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 24.50\ 24.00 \ 23.75
Dirençler: 25.10 \ 25.50 \ 25.70
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında kritik destek seviyesini kırdı. Spottaki 1950 direncinden yukarı yönlü bir kırılma olup olmayacağını takip etmek gerekli. Spottaki 1950 seviyesi üzeri kapanışlarda spottaki 1985 direnci önemli olacaktır.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1900 / 1885/ 1860
Dirençler: 1950 / 1985 / 2000
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.