Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Tem), Mevcut Konut Satışları (Haz), İşsizlik Başvuruları (Haf),
Euro Bölgesi, Cari Hesap (May), Tüketici Güven Endeksi (Tem),
Türkiye, TCMB Faiz Kararı (Tem), Menkul Kıymet İstatistikleri, Para ve Banka İstatistikleri (Haf), Tüketici Güven Endeksi (Tem), Yurt Dışı ÜFE, Merkezi Hükümet Borç Stoku (Haz)

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında
Küresel piyasalarda bu sabah risk iştahı zayıf seyrediyor. ABD vadeli endeksleri eksi yönde hareket ediyor. Çin Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından Asya borsaları günü çoğunlukla negatif seyirle tamamlamaya hazırlanıyor. PBOC en düşük kredi faiz oranını temmuzda %3,55'te sabit bıraktı. ABD'de dün Goldman Sachs ikinci çeyreğe ilişkin finansallarını açıkladı. Bankanın net karı yüzde 58 azalışla 1,2mlr dolar olurken, hisse başına karı 3,08 dolara geriledi. Dün yatay seyir izleyen ONS altın bu sabah 1982 dolarda pozitif yönde bulunmaktadır. Önümüzdeki hafta Fed toplantısı öncesinde dolar endeksi (DXY), 200 haftalık AO'sı olan 100 seviyesi üzerinde, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,762'de bulunuyor. Küresel piyasalarda bugün ABD'de Philadelphia Fed imalat endeksi ve işsizlik başvuruları, Euro Bölgesi'nde cari hesap ve tüketici güven endeksi takip edilecek. Yurt içinde ise gözler kritik PPK toplantısında olacak. Foreks anketinde politika faizinin 500 baz puan artışla %20'ye yükselmesi bekleniyor. Karar sonrası yayımlanacak metinde gelecek döneme ilişkin ipuçları aranacak. Faiz kararına bağlı olarak yurt içi piyasalarda volatilite yüksek seyredebilir. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bu sabah 452, dolar/TL 26,86 TL'de bulunuyor. Salı günkü sert satışın ardından BİST 100 endeksinde tepki alımları ile gün pozitif bölgede kapatıldı. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmanın etkisi ile endeks güne pozitif görüntü ile başlayabilir. Gün içinde, 6700-6750 bölgesi hedef direnç bölgesi, 6500'de destek olarak takip edilebilir.

Veri Gündemi
Küresel piyasalarda bugün yoğun veri akışı takip edilecek. ABD'de Philadelphia Fed imalat endeksi haziranda -10,4'ten -13,7'ye gerilemişti. Temmuzda endeksin -10,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede faizlerdeki artışın etkisiyle konut piyasasındaki zayıflama devam ediyor. Haziranda mevcut konut satışlarının 4,30mn'den 4,23mn'ye gerilemesi bekleniyor. Son olarak Fed'in işgücü piyasasının durumu hakkında yakından takip ettiği işsizlik başvuruları açıklanacak. 3-7 Temmuz haftasında işsizlik başvuruları 237 bin kişi artış kaydetti. 10-14 Temmuz'da işsizlik başvurularının 242 bin artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca ABD'de bugün Johnson & Johnson ve Philip Morris'in finansal sonuçları takip edilecek. Euro Bölgesi'nde cari hesap ve tüketici güven endeksi izlenecek. Cari denge nisanda 4,2mlr euro fazla vermişti. Yüksek enflasyon ve faiz oranları ile tüketici güvenindeki kötümserlik devam ediyor. Haziranda tüketici güveni -16,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuzda beklenti -16,0 seviyesinde bulunuyor

Yurt içinde gözler kritik PPK toplantısında olacak. Haziranda Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştiren merkez bankası politika faizini %8,5'ten %15 seviyesine yükseltmişti. Böylelikle TCMB 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Faiz kararının ardından yayımlanan metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlandığı belirtildi. Metinde ayrıca, "Fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağı öngörülmektedir." ifadelerine yer verildi. Parasal sıkılaştırma ile para politikasının etkinliğinin artacağını belirten merkez bankası, cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Foreks anketinde politika faizinin 500 baz puan artışla %20'ye yükselmesi bekleniyor. Karar sonrası yayımlanacak metinde gelecek döneme ilişkin ipuçları aranacak.

Yurt içinde ayrıca haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet istatistikleri, tüketici güven endeksi, yurt dışı ÜFE ve merkezi hükümet borç stoku takip edilecek. TCMB verilerine göre 7 Temmuz haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 231,4mn USD ile net alım gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar seçim sonrası 1,3mlr dolar hisse alımı gerçekleştirmiş oldu. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 322mn dolar artışla 168,6mlr dolar oldu. 27 Haziran haftasında 108,6mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 7 Temmuz ile sona eren haftada %1,66 artış ile 110,4mlr dolar oldu. Böylelikle rezervle son bir ayda 11mlr dolar artış gösterdi. Tüketici güveni haziranda %6,5 oranında azalışla 85,1 seviyesine geriledi. Üç ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks mayısta 91,1 seviyesinde bulunuyordu. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi 70,6'dan 69,1'e, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi 94'ten 85,8'e geriledi. Merkezi hükümet borç stoku mayısta 4.734 TL olarak gerçekleşti. Borç stoku nisanda 4.588 TL seviyesinde bulunuyordu. Borç stokunun 1.774mlr TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 2.960mlr TL tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD'de dün konut piyasasına ilişkin veriler takip edildi. İnşaat izinleri haziranda %3,7 düşüşle 1,440mn seviyesinde gerçekleşti. Beklentinin 1,480mn olduğu konut başlangıçları %8,0 düşüşle 1,434 seviyesine geriledi.
Euro Bölgesi ve İngiltere'de gözler enflasyon rakamlarındaydı. Bölgede tüketici enflasyonu haziranda %0,3 artışla %6,1'den %5,5'e gerileyerek beklentilere paralel gerçekleşti. Öte yandan çekirdek TÜFE %5,3'ten %5,5'e yükselerek ECB'nin faiz artırımına devam edeceği beklentilerine destek verdi. İngiltere'de TÜFE beklentilerin altında gerçekleşti. Ülkede tüketici enflasyonu haziranda %0,1 artış ile %8,7'den %7,9'a geriledi. Merkez bankasının enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE ise %6,9 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti %7,1'de bulunuyordu. Beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları sonrası BoE'nin bir sonraki toplantıda 50 baz puan yerine 25 baz puan faiz artırımı yapacağı beklentileri kuvvetlendi. Ülkede ÜFE ise üst üste 10. ayda da devam etti. Haziranda üretici enflasyonu %0,3 düşüşle yıllık bazda %2,7'den %0,1'e geriledi. Enerji fiyatlarındaki artış ve arz kaynaklı problemlerle ÜFE geçen sene %17,1 yükselmişti.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş