Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• Euro Bölgesi, Ticaret Dengesi (Oca),
• Almanya, ÜFE (Şub),
• Türkiye, Merkezi Hükümet Borç Stoku (Şub)

Küresel piyasalar haftaya zayıf risk iştahı ile başladı…
Küresel piyasalarda ABD’de bankacılık krizi ardından, geçtiğimiz hafta Avrupa’da Credit Suisse krizinin gündeme gelmesi ile risk iştahı zayıfladı. Hafta sonu Zürih merkezli UBS’nin Credit Suisse 1mlr USD ile satın alma teklifi sundu ve gün içinde teklif revize edilerek, 3,3mlr USD’a anlaşma sağlandı. Anlaşma sonrası UBS - Credit Suisse anlaşması ile sermaye dahil edilebilir borçalanma aracı olan AT1 tahvillerinin silinmesi Asya’da satışları tetikledi. Bu sabah ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yaşanan gelişmeler sonrası haftaya satıcılı başlıyor. Küresel piyasalarda bu hafta gözler majör merkez bankaları faiz kararlarına çevrildi. Hafta içinde ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Çin Merkez Bankası (PBOC) ile yurt içinde TCMB faiz kararları küresel piyasalarda volatilitenin yüksek seyretmesine neden olabilir. Geçtiğimiz haftalarda Senato’da konuşan Fed Başkanı Powell’ın şahin mesajları sonrası para piyasalarında 22 Mart toplantısında 50 baz puan faiz artırım beklentileri güç kazanmıştı. Ancak geçtiğimiz hafta içinde artan bankacılık krizi sonrası 2023 yılı içinde Fed’in 100 baz puan faiz indirimi gerçekleştireceği beklentileri güç kazandı. Bu hafta 22 Mart Çarşamba TSI 21:00’de gerçekleştirecek FOMC toplantısı piyasalarda yön konusunda belirleyici olabilir. Piyasalarda Fed’in bu hafta 25 baz puan faiz artırımı ile federal fon oran aralığını %4,75 - 5,00 aralığına yükseltilmesi bekleniyor. Bu oran CME FedWatch’de %62’de bulunurken, faizlerin sabit bırakılacağına ilişkin beklentiler ise %38’de yer alıyor. Bu hafta gerçekleştirilecek FOMC’yi diğer toplantılardan ayıran bir diğer kısım ise önümüzdeki döneme ilişkin paylaşılacak olan “Ekonomik Projeksiyonlar ile Dot Plot (Noktosal Grafik)” olacak. Fed’in bu hafta yaşanan bankacılık krizi sonrası faizleri sabit bırakması halinde krizin görünenden daha büyük olduğu düşüncesi piyasalarda baskı yaratabilir. BIST100 endeksinin yatay yönde başlamasını beklemekteyiz. Endekste gün içinde 5260 direnç, 5050- 5000 destekler olarak izlenebilir.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?
ABD borsaları bankacılık sektörüne ilişkin artan endişelerle haftayı düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,19, S&P 500 %1,10 ve Nasdaq %0,74 değer kaybetti. ABD’de beklentinin %78,5 olduğu kapasite kullanım oranı şubatta %78,0 seviyesinde sabit kaldı. Sanayi üretimi aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,25 düşüş kaydetti. Tüketicilerin ekonomiye ilişkin beklentilerini yansıtan Michigan tüketici hissiyatı martta 63,4 seviyesine geriledi. Beklentinin 66,9 olduğu tüketici hissiyatı şubatta 67,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %4,1’den %3,8’e geriledi. Euro Bölgesi’nde final TÜFE takip edildi. Bölgede aylık enflasyon %0,8 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Yıllık enflasyon şubatta %8,5 seviyesinde gerçekleşti. Beklentinin %8,5 olduğu yıllık TÜFE ocakta %8,6 seviyesinde bulunuyordu. TCMB piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki anket döneminde %35,76 iken, bu anket döneminde %37,72 oldu. Cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi %8,50, cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi ise 22,91 seviyesinde gerçekleşti. Ocak sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2022 yıl sonuna göre %3,5 oranında artışla 152,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Vadesine 1 yıldan az kalan dış borç ise ocakta 196mlr dolara yükseldi. İhracat birim değer endeksi ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre %5, ithalat birim değer endeksi ise %0,1 artış kaydetti. Aralık 2022’de 82,4 seviyesinde bulunan dış ticaret haddi ocakta 80,2 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu “B”, görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti. Fitch tarafından paylaşılan raporda “B” notunun zayıf dış finansman, artan ekonomik bozulmalar, siyasi ve jeopolitik riskleri yansıttığı belirtildi.

Veri Gündemi: Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe sakin veri akışıyla başlıyor. ABD’de öne çıkan bir veri olmazken, Euro Bölgesi’nde ticaret dengesi takip edilecek. Bölgede aralıkta 8,8mlr euro olan ticaret açığının 12,5mlr euroya ulaşması bekleniyor. Almanya’da şubatta ÜFE’nin aylık bazda %1,60 düşmesi, yıllık bazda %17,80’den %16,40’a gerilemesi bekleniyor. Yurt içinde merkezi hükümet borç stoku takip edilecek. Merkezi hükümet borç stoku ocakta 4.178mlr TL olarak gerçekleşmişti. Borç stokunun 1.448mlr TL tutarındaki kısmı TL cinsi, 2.730mlr TL tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu.
   
        Ekonomi Haberleri

Ø UBS, Credit Suisse'i satın alıyor. UBS, Credit Suisse'in satın alınmasında anlaşma sağlandığını açıkladı. Açıklamada, satın almanın UBS hissedarlarına önemli ölçüde sürdürülebilir değer katacağı ve bankanın küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendireceği belirtildi. Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığına işaret edilen açıklamada, satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği kaydedildi. Açıklamada, Credit Suisse hissedarlarının sahip oldukları her 22,48 hisse karşılığında 1 UBS hissesi alacağı, bunun hisse başına 0,76 İsviçre frangı olduğu ve toplam alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangı olacağı belirtildi. (AA)

Ø New York Community Bankasının iştiraki iflas eden Signature Bank'ı satın alma konusunda anlaştı. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iflas eden Signature Bank'ın New York Community Bankasının yan kuruluşu tarafından satın alınmasına ilişkin anlaşma yapıldığını bildirdi. FDIC'den söz konusu anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada, Signature Bank'ın 40 eski şubesinin pazartesi gününden itibaren New York Community Bankasının yüzde 100 iştiraki olduğu Flagstar Bank'ın bünyesinde faaliyet göstereceği ifade edildi. Dijital bankacılık işiyle ilgili mevduat sahipleri dışındaki Signature Bank mudilerinin otomatik olarak devralan kurumun mudileri olacağı kaydedilen açıklamada, Flagstar Bank tarafından üstlenilen tüm mevduatların limitler dahilinde FDIC tarafından sigortalanmaya devam edileceği aktarıldı. Açıklamada, Flagstar Bank'ın teklifinin, Signature Bank'ın dijital bankacılık işiyle ilgili yaklaşık 4 milyar dolarlık mevduatı içermediğine işaret edilerek, FDIC'nin, bu mevduatları doğrudan hesapları dijital bankacılık işiyle ilişkili olan müşterilere sağlayacağı bildirildi. (AA)

Ø ABD'de orta ölçekli bankalar, tüm mevduatlarının 2 yıl boyunca sigortalanmasını istedi. Bloomberg'in haberine göre, üyeleri 100 milyar dolara kadar varlığı bulunan bankalardan oluşan MBCA, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed), Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) ve FDIC'ye mektup gönderdi. Gönderdiği mektupta federal düzenleyicilerden FDIC sigortasını gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletmelerini isteyen MBCA, bunun bankalardan daha fazla mevduat çıkışına neden olmamak için gerekli olduğunu savundu. MBCA ayrıca, düzenlemenin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve daha fazla banka iflası olasılığını azaltacağını ifade etti. Bankacılık sektörünün genel olarak sağlıklı olduğuna ancak büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına işaret eden MBCA, sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. MBCA, başka bir bankanın daha iflası durumunda mevduat çıkışının hızlanacağını belirtti. (AA)

Ø Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını bu yıl ilk kez düşürdü. Çin Merkez Bankası bankaların tutmaları gereken zorunlu karşılık oranını bu yıl ilk kez düşürdü. Banka, tüm bankalar için zorunlu karşılık oranının 25 baz puan indirdi. 27 Mart'ta yürürlüğe girecek bu indirim, zorunlu karşılık oranını hali hazırda yüzde 5 olarak uygulayan bankalar için geçerli olmayacak. Çin MB zorunlu karşılık oranını Aralık ayında da tüm bankalar için 25 baz puan düşürmüştü. Zorunlu karşılık indirimi için yapılan açıklamada, bu yıl politikasını ekonomiyi desteklemek için "kesin ve güçlü" yapma sözü verildiği hatırlatılırken, likiditenin makul şekilde bol tutulacağı, işletmeler için fonlama maliyetlerinin düşürüleceği vurgulandı. (Foreks)

Ø Depremlerin maliyeti açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu'na göre, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon lira yaklaşık 103,6 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin edildi. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörüldü. Deprem bölgesine yapılan tüm destek ve harcamalarla ile milli gelir azalması nedeniyle toplam 351 milyar liralık kayıp oluştuğu belirtildi. (BloombergHT)

Ø İngiltere'de enflasyon beklentileri düştü. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bugün yayınladığı ankete göre gelecek 12 ay için enflasyon bekleyişleri Kasım ayındaki yüzde 4,8'den yüzde 3,9'a geriledi. Takip eden 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 3,0'a düşerken, 5 yıllık zaman dilimi için enflasyon beklentisi de Kasım ayındaki yüzde 3,3'ten yüzde 3,0'a indi. BoE'nin enflasyon bekleyişleri anketi, gelecek hafta yapılacak Para Politikası Komitesi toplantısında faiz kararı tartışılırken değerlendirilecek. BoE, 23 Mart toplantısında faiz artırır ise son 11 toplantıdır faiz artırmış olacak. (Foreks)

Ø Moody’s: İflas eden bankaların gelişen ülke bankaları üzerindeki etkisi sınırlı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, ABD’de iflas eden bankaların gelişen piyasalardaki yansımalarına ilişkin olarak, “Gelişmelerin gelişen ekonomilerin bankaları üzerindeki doğrudan olumsuz etkinin mütevazı olmasını ve esas olarak yerel finansal varlıklarda ve para birimlerinde oynaklık ve finansman koşullarındaki sıkılaşma gibi ikinci dereceden etkilerle kendisini göstermesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, “Küresel sermaye piyasalarındaki durum son derece değişken ve öngörülemez olmaya devam ederken, yapısal fonlama güçleri ve likidite tamponları, gelişen ekonomilerdeki bankaları beklenmedik gelişmelerden korumaya yardımcı olacaktır." ifadeleri kullanıldı. (AA)

Ø OECD küresel ekonomi için büyüme tahminlerini yükseltti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseltti. Raporda, Ukrayna'daki savaşın, yaşam maliyeti krizinin ve Çin'deki yavaşlamanın etkisiyle küresel ekonomik büyümenin 2022'de yüzde 3,2'ye gerilediği ve bunun beklentilerin oldukça altında olduğu belirtildi. Daha olumlu işaretlerin görünmeye başladığına işaret edilen raporda, iş ve tüketici güveninin iyileşmeye başladığı, gıda ve enerji fiyatlarının gerilediği ve Çin'in tamamen yeniden açıldığı aktarıldı. (AA)


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fransa Merkez Bankası, 2023 yılında büyümenin %+0.6, 2024'te %+1.2, 2025'te %+1.7 olmasını bekliyor (Önceki tahminler: 2023: %+0.3 /2024: %+1.2 / 2025: %+1.8)
Fransa Merkez Bankası/Villeroy: Fransa, resesyondan kaçınabilicektir, Fransız bankaları güçlü
Fransa Merkez Bankasının 2023 yılı AB uyumlu enflasyon tahmini %5.4 (Önceki: %6.0)
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3.317 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi
ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi %3.647 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi, düşüş 15 baz puandan fazla
FTSE vadelilerinde kayıp %1'e genişledi
Hindistan'da Nifty 50 endeksi %1.25 değer kaybıyla seyrediyor
Facebookta Paylaş