Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• ABD, Perakende Satışlar, Kapasite Kullanım Oranı, Sanayi Üretimi (Mar), Michigan Tüketici Hissiyatı (Nis),
• Türkiye, Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri (Şub), Tarım ÜFE (Mar)

Küresel piyasalar güne karışık yönde başlıyor...
ABD borsaları beklentilerin altında kalan üretici enflasyonu ile soğumaya işaret eden istihdam piyasası rakamları sonrası günü %1,0’in üzerinde değer kazanımlarıyla tamamladı. Haftanın son işlem gününe küresel piyasalar karışık yönde başlıyor. ABD vadeli endeksleri yatay negatif yönde hareket ederken, Avrupa vadeli endekslerinde alıcılı seyir izleniyor. Asya borsaları ise günü değer kazanımlarıyla tamamlamaya hazırlanıyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, Çin ekonomisinin bu yıl büyük olasılıkla %5 civarında büyüyeceğini söyledi. Tüketici ve üretici enflasyonu sonrası 2048 dolar seviyelerine yükseliş kaydeden Ons Altın fiyatları güne 2040 dolardan, ABD 10 yıllık tahvil getiri %3,44 ve dolar endeksi (DXY) 100,85’ten başlıyor. Küresel piyasalarda bugün ABD’de büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar ile Michigan Üniversitesi anketleri izlenecek. Ayrıca bugün itibariyle ABD’de 1Ç23 bilanço sezonu JPMorgan, Citi ve Wells Fargo ile başlıyor. Reuters verilerine göre ABD'nin en büyük 6 bankasının 1Ç23’te bir önceki yılın aynı dönemine karlarının yaklaşık %10 düşüş göstermesi bekleniyor. BofA stratejistleri ise S&P 500 şirketlerinin hisse başına karlarının 2023 ilk çeyrekte %6 düşeceğini tahmin etti. Ayrıca ekonominin resesyona girdiği dönemlerde kar tahminlerinde aşağı yönlü revizyonların hızlandığını hatırlatıldı. Dün günü hafif eksi yönde kapatan BIST100 endeksinde güne pozitif görüntü başlanmasını beklemekteyiz. Gün içi işlemlerde 5200 direnç, 5070’i destek olarak takip edilebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları enflasyon rakamları sonrası günü pozitif seyirle tamamladı. Dow Jones %1,14, S&P 500 %1,33 ve Nasdaq %1,99 değer kazandı. ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) martta %2,7 ile son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi. Piyasada beklenti %3,0’da bulunmaktaydı. ÜFE bir önceki aya göre %0,5 düşerken, beklentiler %0,1 artış olması yönündeydi. Çekirdek ÜFE aylık bazda %0,1 düşerken, yıllık bazda %3,4’te sabit kaldı. Tüketici enflasyonu sonrası üretici enflasyonunda da görülen düşüş eğilimi Fed’e ilişkin faiz artırım beklentilerini zayıflatabilir. Ülkede haftalık işsizlik başvuruları ise 239 bin artış kaydetti. Piyasada beklenti 232 binde bulunmaktaydı. Dört haftalık ortalama 240 bin olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi şubatta %1,5 ile %1,0 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık sanayi üretimi de %2,0 artış kaydetti. Almanya’da martta TÜFE %0,8 artış ile beklentilere paralel gerçekleşti. Yıllık TÜFE ise %8,7 seviyesinden %7,4 seviyesine geriledi. İngiltere’de beklentinin %0,1 artış olduğu aylık GSYH şubatta grevlerin etkisiyle değişim göstermedi. Ülkede sanayi üretimi %0,2 düşüş gösterdi. Beklentinin %0,2 artış olduğu sanayi üretimi ocakta %0,5 düşmüştü. Son olarak ticaret dengesi 17,53mlr açık verdi. Yurt içinde haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet ile para ve banka istatistikleri takip edildi. TCMB verilerine göre 7 Nisan haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 74,7mn USD net satış gerçekleştirdi. Satışlar beş haftadır devam ederken, yılbaşından bu yana net hisse satışı 1,0mlr USD oldu. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 3,96mlr dolar artışla 187,6mlr dolar oldu. 31 Mart haftasında 122,4mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 7 Nisan ile sona eren haftada %1,06 düşüş ile 121,1mlr dolar oldu. Swap hariç net rezervler ise -47mlr dolara geriledi.

Veri Gündemi: ABD’de bugün tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların martta %0,40 düşmesi, yıllık bazda ise %5,90 artış göstermesi bekleniyor. Yüksek faiz oranları ve azalan talep ile zayıf bir görünüm sergileyen sanayi üretiminin %0,20 artması, kapasite kullanım oranının %79,10’dan %79,0’a gerilemesi bekleniyor. Michigan Üniversitesi tarafından tüketicilerin ekonomiye ilişkin düşüncelerini yansıtan Michigan tüketici hissiyatının ise nisanda 62,0 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Avrupa’da öne çıkan bir veri olmazken, yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri ve tarım ÜFE takip edilecek. Ocak sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2022 yıl sonuna göre %3,5 oranında artışla 152,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmişti. Vadesine 1 yıldan az kalan dış borç ise ocakta 196mlr dolara yükseldi. Tarım-ÜFE, şubatta bir önceki aya göre %6,58, bir önceki yılın aynı ayına göre %127,56 artış gerçekleşti.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 4,500 olarak açıklandı
İsviçre'de üretici/ithalat fiyatları Mart'ta yıllık %+2.1 (Önceki:%+2.7)
İsviçre'de üretici/ithalat fiyatları Mart'ta aylık %+0.2 (Önceki:%-0.2)
Çin Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna krizini çözmenin tek yolu barış görüşmelerini ilerletmek - El Cezire
Facebookta Paylaş