Veri Gündeminde Bugün
ABD, Fed Üyesi Mester, Daly ve Bostic'in Konuşması, New York Fed Tüketici Enflasyon Beklentisi (Haz),
Euro Bölgesi, Sentix Yatırımcı Güveni (Tem),
İngiltere, BoE Başkanı Bailey'in Konuşması,
Türkiye, İşsizlik Oranı (May)
Küresel borsalar yeni haftaya karışık görüntü ile başlıyor…
Geçtiğimiz hafta işgücü piyasasına ilişkin verilerin takip edildiği ABD'de borsalar negatif seyir izlemişti. Haftalık bazda Dow Jones %1,96, S&P500 %1,16, Nasdaq %0,92 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeli endeksler karışık yönde hareket ediyor. Çin'in enflasyon rakamlarının ardından Asya borsaları ise günü pozitif seyirle tamamlamaya hazırlanıyor. Çin'de tüketici enflasyonu haziranda %0,2 düşüş ile yıllık bazda %0 seviyesinde gerçekleşti. Ülkede ÜFE ise -5,4% ile sekiz yılın en hızlı düşüşünü kaydetti. ONS altın bu sabah 1921 dolarda eksi yönde bulunmaktadır. Geçen hafta 103 seviyelerini test eden dolar endeksi sabah saatleri itibarıyla 102,5 ile artı yönde bulunuyor. Dört ay sonra ilk kez %4'ün üzerine geçen ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %4,08'den işlem görüyor. Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de enflasyon rakamları ve Fed üyelerinin açıklamaları, Euro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güveni, ZEW ekonomik hissiyatı ve sanayi üretimi, Almanya'da final TÜFE ve ZEW ekonomik hissiyatı, İngiltere'de aylık GSYH ve sanayi üretimi, Çin'de ve Japonya'da enflasyon rakamları takip edilecek. Yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri ile sanayi üretimi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta TL bazında yeni rekor seviyelerin test edildiği BIST 100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını ve gün içinde 6250-6300 bölgesinin hedefte olmasını beklemekteyiz. Gün içi destek olarak ise 6130 ve 6000 seviyeleri takip edilebilir.
Veri Gündemi
Küresel piyasalarda bugün merkez bankası üyelerinin açıklamaları takip edilecek. ABD'de Fed üyeleri Mester, Daly ve Bostic'in, İngiltere'de BoE Başkanı Bailey'in enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları izlenecek. ABD'de ayrıca New York Fed tüketici enflasyon beklentisini açıklayacak. ABD'li tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %4,1 ile iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 0,1 puan artışla %2,7'ye yükseldi. Euro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak. Yatırımcının ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan endekste kötümserlik devam ediyor. Beklentinin -15,2 olduğu endeks haziranda -13,1'den -17,0'a geriledi. Böylelikle yatırımcı güveni son beş ayın en düşük seviyesine indi. Yurt içinde işgücü istatistikleri takip edilecek. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre işsizlik oranı nisanda 0,1 puan artışla %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise %48,4 oldu.
Piyasalarda cuma günü neler oldu?
Küresel piyasalarda haftanın son işlem günü gözler ABD'nin işgücü verilerindeydi. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği tarım dışı istihdam haziranda 209 bin kişi arttı. Beklentinin 225 bin olduğu istihdam mayısta 339bin artmıştı. İşsizlik oranı %3,7'den %3,6'ya gerileyerek piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Haziranda ortalama saatlik kazançlar aylık %0,4 artarak yıllık bazda %4,3'ten %4,4'e yükseldi. Piyasada beklenti %4,2'de bulunuyordu. Euro Bölgesi'nde ECB Başkanı Lagarde'ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edildi. Kar marjları ve maaşlarda artış görülmesi durumunda müdahale edeceklerini belirten Lagarde, enflasyonu kontrol altına almak için çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Yurt içinde, haziranda en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %11,10, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %13,86 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %10,33, Euro %9,85 ve külçe altın %1,44 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %4,54 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,05 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %13,07, Euro %12,58 ve külçe altın %3,95 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %2,17 ve DİBS %7,81oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. İhracat birim değer endeksi mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2, ithalat birim değer endeksi %13,0 azaldı. Nisanda 88,7 ile 21 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşen dış ticaret haddi mayısta 86,8'e geriledi. Hazine nakit dengesi haziranda 203,3mlr TL açık verdi. Hazine mayısta 169,8mlr TL fazla vermişti. Hazine nakit açığı ocak-haziran döneminde 247,2mlr'dan 453,5mlr TL'ye yükseldi. Haziranda faiz dışı denge ise 184,8mlr TL açık verdi.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.