Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Türkiye, Sanayi Üretimi (Nis)

Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel borsalar önümüzdeki haftaki Fed ve ECB'nin toplantıları öncesinde karışık yönde bulunuyor. ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları ardından Fed’in faizi sabit bırakacağı beklentileri arttı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ve Asya borsaları karışık yönde bulunuyor. Çin’de bu sabah açıklanan mayıs ayı enflasyon verisi ardından faiz indirimi beklentilerinin oluşması, Asya borsalarına olumlu yansıdı. Çin’de tüketici enflasyonu mayısta %0,2 düşüş ile yıllık bazda %0,1’den %0,2’ye yükseldi. Ülkede ÜFE ise yıllık -4,6% seviyesinde gerçekleşti. Fed’e yönelik beklentilerle dün pozitif seyreden ONS altın bu sabah 1964 dolarda yatay yönde işlem görüyor. Dolar endeksi sabah saatleri itibarıyla 103,3 ile son haftanın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bu sabah 532’ye yükseldi. Dolar/TL kuru %1,53 oranına artı ile 23,47TL’den işlem görmektedir. Küresel piyasalarda bugün ABD’de öne çıkan bir veri olmazken, Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Guindos’un enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. Yurt içinde ise sanayi üretimi açıklanacak. Resmi Gazete ‘de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan, BDDK Başkanlığı’na Şahap Kavcıoğlu getirildi. Dün gün genelinde negatif seyir izleyen BİST 100 endeksi akşama doğru gelen alımlarla 5500 puanın üzerinde günü tamamladı. Orta vadeli teknik yönün pozitife döndüğü BIST100 endeksinde 5500 üzerinde kalınması halinde, TL bazında tarihi zirve olan 5704 puan hedeflenebilir. Endekste güne yükselişle başlanmasını ve gün içinde 5600-5650 bölgesinin hedeflenmesini beklemekteyiz. Aşağı yönde hareketlerde ise 5500-5450 önemli destek noktası olarak takip edilebilir.

Veri Gündemi
Küresel piyasalarda haftanın son işlem günü sakin veri gündemi takip edilecek. ABD’de önce çıkan bir veri olmazken, Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Guindos’un enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. Yurt içinde ise gözler sanayi üretimi verilerinde olacak. Şubatta depremin etkisiyle azalan sanayi üretimi martta %5,50 artış kaydetmişti. Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,0, imalat sanayi sektörü endeksi %6,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,2 arttı. Nisanda beklenti %0,70 artış olması yönündedir. Yıllık sanayi üretiminin ise %3,50 düşüş göstermesi bekleniyor.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD’de gelecek hafta açıklanacak olan enflasyon verileri ve Fed faiz kararı öncesi işsizlik başvuruları takip edildi. Ülkede 29 Mayıs-02 Haziran haftasına ait işsizlik başvuruları 261bin kişi artış kaydetti. Beklentinin 235bin olduğu işsizlik başvuruları 1,5 yılın zirvesine ulaştı. Dört haftalık ortalama 237,25bin seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan veriler Fed’in haziranda faizi sabit bırakacağı beklentilerine destek verebilir. Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %0,1 daraldı. 2022’nin son çeyreğinde de %0,1 daralan bölge ekonomisi teknik resesyona girmiş oldu. Yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, menkul kıymet istatistikleri, para ve banka istatistikleri takip edildi. Mayısta en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,91, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %4,55 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından DİBS %2,60, Amerikan Doları %1,57, mevduat faizi (brüt) %0,96, Euro %0,69 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %8,29 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %3,23, Amerikan Doları %2,19, mevduat faizi (brüt) %1,58, Euro %1,30 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %7,73 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TCMB verilerine göre 02 Haziran haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 52mn USD ile net satış gerçekleştirdi. Böylelikle yılbaşından bu yana yabancıların satışı 1,6mlr dolara ulaştı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 541mn dolar azalışla 175,5mlr dolar oldu. 26 Mayıs haftasında 98,5mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 02 Haziran ile sona eren haftada %2,03 artış ile 100,5mlr dolar oldu. Geçtiğimiz hafta -4,4mlr dolar seviyesinde bulunan net rezervler -5,7mlr dolar ile tarihi düşük seviyeye geriledi. Swap hariç net rezervler ise -61,2mlr dolar seviyesinde gerçekleşti.

09 Haziran Cuma


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş