Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?
• ABD, Tarım Dışı Üretkenlik - (3Ç22),
• Euro Bölgesi, GSYH - (3Ç22), ECB Üyeler Konuşmaları,
• Almanya, Sanayi Üretimi,
• Türkiye, Hazine Nakit Dengesi- (Kas)
Küresel borsalar güne karışık yönde başlıyor...
Dün JP Morgan CEO’sundan 2023 yılına ilişkin resesyon mesajları sonrası, zayıflayan risk iştahı ile riskli varlıklar olan hisse senetlerinde satışları hız kazanırken, dolar endeksinde yukarı yönlü hareketler görüldü. Risk barometresi olarak izlediğimiz S&P 500 günü -1,44% oranında değer kaybıyla tamamlarken, piyasalarda bu sabah piyasaların dengelenme çabası içerisinde olduğu görülmektedir. ABD ve Avrupa vadeli endeksler de genel olarak yatay pozitif yönde hareket ederken, Asya borsaları günü genel olarak düşüş ile tamamlamaya hazırlanıyor. Çin’de Kasım ayında ihracat ve ithalat düşüş gösterdi. Varlık fiyatlamalarında bu sabah erken kotasyonlarda dolar endeksi (DXY) 105,5 üzerinde pozitif yönde hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin %3,55’de alıcı seyrettiği görülmektedir. Ons Altın fiyatları risk iştahında görülen zayıf seyir ve DXY’de görülen geri çekilmenin etkisiyle 1810 dolardan 1770 dolara gerileme kaydederken, bu seviye üzerinde dengelenme çabası içerisinde olduğu görülmektedir. Brent petrol fiyatları resesyon mesajları ardından bu sabah 80 doların altına satıcılı yönde hareket etmektedir. Küresel piyasalarda günün ana gündem maddesi Euro Bölgesinde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi olurken, yurt içerisinde asgari ücret toplantıları takip edilecek. BIST100 endeksinin güne yatay yönde başlamasını ve gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerde 5050 ve 5110 dirençlerinin hedeflenmesini beklemekteyiz.
Piyasalarda dün neler oldu? ABD borsaları haftanın ikinci işlem gününü düşüş ile tamamladı. Dow Jones -1,03%, S&P 500 -1,44% ve Nasdaq -2,00 % oranında değer kaybetti. Sakin veri akışının olduğu günde ABD’de ticaret dengesi, Almanya’da fabrika siparişleri ile ECB üyelerinden gelen mesajlar öne çıkarken, Yurt içerisinde ise reel efektif döviz kuru izlenen veriler arasında yer aldı. ABD’de ticaret açığı 80mlr USD olan beklentilerin altında 78,32mlr USD olarak açıklandı. Almanya’da geçtiğimiz ay -2,9% oranında düşüş gösteren fabrika siparişleri, Ekim ayında piyasa beklentisi olan %0,1’in üzerinde %0,80 artış kaydetti. ECB’den Lane ise gün içinde gerçekleştirdiği konuşmada “faiz artırımlarına ihtiyaç olduğuınu ancak enflasyonu kontrol altına almak için gerekli faiz artırımının büyük bölümü yapıldığını belirtti. Reel efektif döviz kuru Kasım ayında 55,65 puana yükseldi. Geçtiğimiz ay bu rakam 55,48’de bulunmaktaydı.
Veri Gündemi: ABD’de veri akışının sakin olduğu günde üçüncü çeyreğe ilişkin tarım dışı üretkenlik öne çıkarken, Euro Bölgesinde üçüncü çeyrek büyüme rakamları günün ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Almanya’da ise büyüme ilişkin öncü gösterge olarak takip edilen sanayi üretimi ise takip edilecek veriler arasında yer almaktadır. Yurt içerisinde hazine nakit dengesi açılanacak. Avrupa ekonomisi Rusya- Ukrayna savaşının enerji ve emtia fiyatları üzerinde yaratmış olduğu yukarı yönlü baskı, yüksek seyreden enflasyonist ortam ve ECB’nin faiz artırım sürecine başlamasıyla ivme kaybetti. Bölgede üçüncü çeyrekte büyümenin %0,20 oranında genişleme kaydederek, yıllık bazda büyümenin %2,10’a gerileme kaydetmesi beklenmektedir. Almanya’da sanayi üretiminin -0,60% oranında düşüş göstermesi beklenmektedir. Ekim ayında hazine nakit dengesi 72,18mlr TL açık vermişti.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.