Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, S&P Global Bileşik ve Hizmet PMI - Final, ISM İmalat Dışı PMI (May), Fabrika Siparişleri (Nis), Fed Üyesi Mester’in Konuşması,
Euro Bölgesi, S&P Global Bileşik ve Hizmet PMI - Final (May), Sentix Yatırımcı Güveni (Haz), ÜFE (Nis), ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması,
Almanya, S&P Global Bileşik ve Hizmet PMI - Final (May),
İngiltere, S&P Global Bileşik ve Hizmet PMI - Final (May),
Türkiye, TÜFE, ÜFE (May)

Küresel piyasalarda karışık risk iştahı

Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe karışık risk iştahıyla başlıyor. ABD borsaları cuma günü borç limitine ilişkin anlaşmanın senatoda onaylanması ve Fed’in faizi sabit tutacağı beklentilerinin kuvvetlenmesiyle %1’in üzerinde değer kazandı. Haftasonu Başkan Biden’ın yasa tasarısını imzalamasıyla ülkenin temerrüde düşmesinin önüne geçilmiş oldu. Piyasalarda Fed’in 14 Haziran’daki toplantısında faizi sabit tutacağı beklentisi %75 olarak fiyatlanıyor. Öte yandan, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin kredi notunu negatif izlemede tutmayı sürdürdüğünü belirtti. Açıklamada, orta vadeli ve borç gidişatına ilişkin görünümün dikkate alındığı belirtildi. Piyasalarda bu hafta ABD’de PMI verileri, Euro Bölgesi’nde ÜFE, perakende satışlar ve GSYH, Almanya’da PMI verileri ve sanayi üretimi, İngiltere’de PMI verileri, Çin’de enflasyon rakamları, Japonya’da cari denge ve GSYH, yurt içinde ise enflasyon rakamları ile sanayi üretimi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor. Yurtiçinde bugün Mayıs ayı enflasyon verileri açıklanacak. Nisan’da TÜFE baz etkisiyle yıllık %50,51’den %43,68’e gerilemişti. Foreks anketinde ise mayısta enflasyonun %0,20 artması yıllık bazda %39,8’e gerilemesi bekleniyor. Bu sabah ABD vadeli endeksleri eksi yönde ve Asya borsaları ise pozitif yönde hareket ediyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkesinin temmuz ayı için günlük bir milyon varil ek petrol üretim kesintisi yapacağını ifade etti. OPEC tarafından yapılan açıklamada ise 2024’te petrol üretiminin 40mn varil seviyesinde tutulacağı belirtildi. Yaşanan gelişmelerin ardından brent petrol 77 dolardan artı yönde hareket ediyor. Cuma günü açıklanan istihdam verilerinin ardından yeniden düşüşe geçen ONS altın bu sabah 1944 dolardan eksi yönde işlem görüyor. Üç haftanın ardından geçtiğimiz haftayı negatif seyirle tamamlayan dolar endeksi sabah saatleri itibarıyla 104,161’de artı yönde, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 3,72 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bu sabah 545, dolar/TL 21,11’de bulunuyor. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni dönem kabinede Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev aldı. Geçtiğimiz hafta kabineye yönelik beklentilerle ile son üç aylık alçalan trendini yukarı geçen endekste, yeni haftaya pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Gün içinde 5200 ve 5300 dirençler olarak izlenebilir.

Veri Gündemi
Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe yoğun veri akışıyla başlıyor. Bugün küresel çapta PMI verileri takip edilecek. ABD’de bileşik PMI’ın 53,4’ten 54,5’e, hizmet PMI’ın 53,6’dan 55,1’e yükselmesi, ISM imalat dışı PMI’ın ise 51,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkede PMI verilerinin yanı sıra fabrika siparişleri ve Fed üyesi Mester’ın konuşması takip edilecek. Martta %0,90 artan fabrika siparişlerinin nisanda %1,10 yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde gözler üretici fiyatlarında olacak. ÜFE enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle martta %1,60 düşmüştü. Yıllık bazda %5,90 seviyesine gerileyen ÜFE’deki düşüş altıncı aya taşınmıştı. ÜFE’nin nisanda yıllık bazda %5,9 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Bölgede ayrıca, ECB Başkanı Lagarde’ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. S&P Global tarafından açıklanan bileşik PMI’ın 53,3, hizmet PMI’ın 55,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bileşik PMI nisanda 54,1, hizmet PMI 56,2 seviyesinde bulunuyordu. Almanya’da bileşik PMI’ın 54,3, İngiltere’de 53,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurt içinde gözler enflasyon rakamlarında olacak. Tüketici fiyatları nisanda %2,39 artış kaydetmişti. TÜFE baz etkisiyle yıllık %50,51’den %43,68’e gerilemişti. TÜİK’in mayıs enflasyonunu hesaplarken doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemini duyurmasının ardından piyasada beklentiler değişti. BloombergHT tarafından yapılan ankette mayısta TÜFE’nin %0,2 düşmesi yıllık bazda %39,3’e gerilemesi bekleniyor. Foreks anketinde ise mayısta enflasyonun %0,20 artması yıllık bazda %39,8’e gerilemesi bekleniyor. Nisan 2023’te ÜFE ise aylık %0,81 artışla yıllık bazda %52,11’e geriledi.

 


Piyasalarda cuma günü neler oldu?
ABD borsaları haftayı pozitif seyirle tamamladı. Dow Jones %2,12, S&P 500 %1,45 ve Nasdaq %1,07 değer kazandı. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği tarım dışı istihdam mayıs ayında 339 bin kişi arttı. Piyasa beklentisi 180binde bulunuyordu. İşsizlik oranı %3,4’ten %3,7’ye yükselerek yaklaşık bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ortalama saatlik kazançlar piyasa beklentilerinin altında mayısta %0,3 artışla yıllık bazda %4,4’ten %4,3’e geriledi.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.