Günün Ajandası
Türkiye TÜFE (Mayıs): Tüfe, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. En son Nisan ayında aylık %2.40 yıllık %43.68 seviyesinde gerçekleşen verinin Mayıs ayında aylık %0.2 yıllık %39.2 artışa işaret etmesi bekleniyor. Veri sonrası Türk Lirası’nda ve TL varlıklarda hareketlilik olabilir. (10:00)
Almanya Hizmetler & Bileşik PMI(Mayıs): Hizmetler PMI verisi için piyasada oluşan beklenti 57.8 seviyesinde bulunuyor. Mayıs ayı bileşik PMI verisi için piyasada oluşan medyan tahmini 54.3 ise düzeyinde oluşmuş durumda. (10:55)
Euro Bölgesi Hizmetler PMI (Mayıs): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Mayıs ayına yönelik ilk hizmet PMI verisi 55 seviyesinde açıklanmıştı. Nihai verinin de 55.9 seviyesinde açıklanması bekleniyor. (11:00)
İngiltere Hizmetler PMI (Mayıs): PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Mayıs ayı ön okuma verisinde 56.2 açıklandı. Mayıs ayına yönelik final verinin 55.1 seviyesinde gelmesi bekleniyor. (11:30)
Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni (Haziran): Veri, yatırımcıların Euro Bölgesi ekonomisine olan güveni yansıtır. Veri en son Mayıs ayında -13.1 seviyesinde açıklandı. Veri beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro üzerinde sınırlı etkili olabilir. (11:30)
ECB Başkanı Lagarde Konuşması: Konuşma sonrası Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın piyasaya vereceği mesajlar yakından takip edilmeli. (16:00)
ABD Bileşik & Hizmet PMI (Mayıs): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Mayıs ayına ait nihai Hizmetler PMI 55.1, Bileşik PMI 54.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, açıklandığı saatte ABD Doları’na etki edebilir. (16:45)
ABD Fabrika Siparişleri (Nisan) : Siparişler, gelecekteki bir tarihte alıcıya teslim edilecek olan mal veya hizmet anlaşmalarının durumunu göstermektedir. Sipariş oranlarında yaşanacak artışın, ticaret hadlerini yükseltecek olmasına bağlı olarak ülke para birimi üzerine olumlu etki yaratması beklenebilir. Mart ayında %0.90 daralan siparişlerin Nisan ayında %1.10 artış göstermesi bekleniyor. (17:00)
ABD Dayanıklı Mal Siparişleri (Nisan): ABD dayanıklı mal siparişleri, tüketimin seyri hakkında bilgi vermektedir. Veri, imalat sektörünün toparlanmanın boyutuna yönelik fikir verebileceğinden yakından takip edilmelidir. En son Mart ayına işaret eden veri aylık %1.10 ile artış göstermişti. (15:30)
ABD ISM İmalat Dışı PMI (Mayıs): Dört farklı göstergenin eşit ağırlıkta birleşimiyle oluşturulan ISM İmalat PMI, iş aktivitesi, istihdam, yeni siparişler ve tedarikçi teslimatlarının genel durumunu ölçmek için kullanılmaktadır. 50 değerinin altındaki değerler ekonomide yaşanan düşüşü gösterirken 50 üzeri değerleme ise ekonomideki genişlemenin işareti olarak kabul edilir. Mayıs ayında 51,9 seviyesinde açıklanan verinin Mayıs ayı beklentisi 51,8 seviyesinde bulunuyor. Verinin beklentilerden farklı bir sapma göstermesi halinde Dolar’da hareket gözlenebilir. (17:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı. Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanı Yardımcısı olurken, ekonominin başına Mehmet Şimşek geçti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler oldu. Eski kabinedeki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da görevlerini sürdürecek.
Mehmet Şimşek “Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.” Dedi.
JPMorgan, Türk bankaları için yayımladığı raporda özellikle uzun vadeli tahvillerde tavsiyesini "ağırlığını azalt"tan "nötr"e çevirdi. Şirket banka tahvillerinin cazip göründüğünü ancak belirsizlikler nedeniyle nötr duruşun korunduğunu belirtti.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Mayıs'ta dış ticaret açığı 12,7 milyar dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında ise dış ticaret açığı 56,1 milyar dolara ulaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Nisan ayına bin 309 yatırım teşvik belgesi düzenledi. Belge alan projelerin yatırım tutarı 67 milyar 584 milyon 765 bin 928 lira olarak hesaplandı.
ABD
Fitch Ratings, ABD'de borç limiti krizinin aşılmasına rağmen son yaşanan gerilimi tırmandırma politikasının sonuçları ile orta vadeli mali ve borç gidişatına ilişkin görünüm dikkate alınarak ülkenin kredi notunun negatif izlemede olmaya devam ettiğini bildirdi.
ABD Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers Fed’in bu ay faiz artırmaması halinde Temmuz’da 50 baz puan artışla yola devam etmesi gerektiğini söyledi.
ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs’ta 339 bin ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 3,7'e çıktı. Beklenti yüzde 3,5 olması yönündeydi.
Avrupa
Fransa'da emeklilik yaşını 2 yıl uzatan ve Nisan'da yasalaşan tartışmalı reformun uygulanmasına ilişkin kararnameler, Resmi Gazete'de yayımlanmaya başladı.
Petrol
Suudi Arabistan Temmuz ayında günlük 1 milyon varillik ekstra arz kesintisi yapacağını açıkladı.
Ham petrol sondaj kule sayısı 27 Mayıs -2 Haziran haftasında önceki haftaya göre 15 azalarak 555'e geriledi.
Dünya
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 2,6 düşerken yıllık bazda ise yüzde 22,1 gerileyerek ortalama 124,3 puan oldu.
Forex Yorumları
Altın Veri Odaklı
Ons altın, beklentinin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından geriledi. ABD tarım dışı istihdam Mayıs ayında 339.000 artarak 190.000'lik artış beklentilerini aştı, ancak işsizlik oranı Nisan’daki 53 yılın en düşük seviyesi olan %3.4'ten %3.7'ye yükseldi. Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri yükseldi ve dolar yükseldi, bu da dolar fiyatlı, sıfır faizli külçeyi daha az çekici hale getirdi. Kısa vadeli düşüş eğilimine giren ons altında destek noktalarından tepkilerin gelebileceğini düşünüyoruz. Buna karşın bugün veri takvimi oldukça yoğun. ABD’de hizmetler PMI, fabrika siparişleri, ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Aslında bu verilerin çoğu tarım dışı istihdamın sinyallerini vermesi açısından öncü verilerdir. Beklenti üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası bu verilerin iyi gelmesi piyasadaki hareket alanını sınırlı kılabilir.
Teknik Analiz: Kısa vadeli güçlü destek seviyesi 1937’de olan ons altın için bu seviyenin üzerinde kalınmaya devam edilmesi halinde düşüşler sınırlı kalabilir. Buna karşın ons altında teknik göstergeler zayıf. Yükseliş eğiliminin hızla gelmesini beklemiyoruz. Şimdilik 1991 - 1937 arasındaki yatay eğilim sürüyor. Direnç aşılmadıkça güçlü alım riskli olmakla birlikte destek aşağı yönde kırılmadığı sürece ise agresif satış yapılmamalı.
Destekler: 1937 / 1917 / 1886
Dirençler: 1980 / 1991 / 2019
Petrol OPEC+ sonrası yükseldi
Petrol, OPEC+’dan gelen haberlerin ardından haftayı alıcılı açsa da sonrasında düzeltme hareketi sergiledi. OPEC+ grubu petrol arzında gidilen kesintinin 2024 yılına kadar uzatılması sözünü verdi. OPEC+ Lideri Suudi Arabistan ise daha fazla üretim azaltma sözü verdi. Suudi Arabistan Temmuz ayında günlük 1 milyon varillik ekstra arz kesintisi yapacağını açıkladı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman duruma göre bu kesintinin uzatılabileceğini ifade etti. OPEC’ten gelen açıklamada, OPEC+ ülkelerinin 2024’te günlük petrol üretimini 40 Milyon 463 bin varil seviyesinde tutacağı belirtildi. Bir sonraki toplantının tarihi 26 Kasım 2023 olarak belirlendi. Toplantı öncesinde Rusya üretimde daha fazla kesintiye gidilmemesi gerektiğini belirtirken, özellikle Suudi Arabistan daha fazla kesintinin yapılması gerektiğini ifade ediyordu. Toplantıda yeni bir arz kesintisinin çıkmamasına ek olarak Suudi Arabistan’ın 1 Milyon varillik ek arz kesintisi kararı iki tarafın da gönlünü yaptı denilebilir.
WTI Teknik Analiz: 72$ üzerinde fiyatlanan ham petrol 22 günlük ortalaması 71,80 ile 50 günlük ortalaması 74,84’ün arasında fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerde 50 günlük ortalaması direnç seviyesi olabilir. Geri çekilme hareketleridne ise 71,80 seviyesi destek görevi görebilir.
Destekler: 71,80 / 71,24 / 68,10
Dirençler: 73,77 / 74,84 / 79,46
BRENT Teknik Analiz: 77$ seviyesine yakın fiyatlanan Brent petrol yatay kanal içerisinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlerde 78,88 seviyesi direnç seviyesi olabilir. 75,89 seviyesi ise geri çekilme hareketlerinde destek görevi görebilir.
Destekler: 75,89 / 73,16 / 72,40
Dirençler: 78,88 / 83,05 / 88,52
EURUSD Tarım Dışı Sonrası Zayıfladı
EURUSD paritesi güne 1.07 seviyesinden başlangıç yaptı. Parite veri yönünden yoğun geçen bir önceki haftayı Tarım Dışı İstihdam verisi ile kapatmıştı. Manşet veri beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Beklenti olan 190 binin üzerinde 339 bin kişi olarak açıklanan veri detayları ise piyasa fiyatlamalarını etkiledi. Ortalama saatlik kazançlardaki artış hızı gerilemeye devam ederken, yıllık bazda bakıldığında ortalama saatlik kazanç verisi beklentinin altında gerçekleşti. Dolar endeksi veriler sonrası sınırlı şekilde güç kazanırken, EURUSD paritesini aşağı yönlü baskıladı. Gün içerisinde Euro ve ABD bölgesinde Hizmet- Bileşik PMI verileri açıklanacak. Ek olarak, ABD ‘de Fabrika Siparişleri ve Dayanıklı Mal Siparişleri takip edilecek. Euro bölgesinde ise Sentix Tüketici Güveni ve ECB başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek.
Teknik Analiz: EURUSD analiz yazılırken 1.069 seviyesinde seyrediyor. Paritede aşağı yönlü baskıların artması halinde 1.066 desteği test edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde 1.06 seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenebilir. Paritede yukarı yönlü hareketin başlaması halinde ise kademeli olarak 1.075 ve 22 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.08 takip edilebilir.
Destekler: 1.075 / 1.066/ 1.05
Dirençler: 1.087 / 1.082 / 1.075
DolarTL haftaya pozitif başladı
Haftasonu kabinenin açıklanması ile öümüzdeki süreçte özellikle uygulanacak politikalar ana gündem maddesi olarak takip edilecektir. DolarTL tarafında pozitif görünüm devam ediyor. Özellikle kur korumalı tarafa baktığımızda geçtiğimiz hafta 130 milyar dolara yaklaşan bir büyüklük gerçekleşti. Bugün enflasyon verisi takip ediliyor olacak. Küresel tarafta Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam mayısta 339 bin kişi artarak beklentileri aştı, işsizlik oranı yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıktı. Gelen veri ile birlikte şahin algı piyasalarda hakim oldu.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 20.30 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 20,50 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 20,00 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 20.00 \ 19.75 \ 19.50
Dirençler: 21.15 \ 21.30 \ 21.50
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 22.00 \ 21.85 \ 21.65
Dirençler: 22.60 \ 22.80 \ 23.00
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratı, spot BIST30 endeksindeki yükselişi yakalayamayarak haftanın son işlem gününü %1,58 yükselişle tamamladı. Bugün kontratta spot BIST30 endeksindeki 5600 seviyesi takip ediliyor olacak. Hacmin güçlü kalmaya devam ettiği spot BIST30 endeksi, 5600 seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse kontratta yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Buna karşun spot BIST30 endeksinde 5600 seviyesi altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise kontratta kar satışları görülebilir. Olası geri çekilmelerde spot BIST30 endeksindeki 5500 seviyesi ana destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 5740 / 5800 / 5860
Destekler: 5600 / 5500 / 5450
Dolar Kontratı
DolarTL uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça düşük bir hacimde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 20.25 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 21.30 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 20.50 \ 20.25 \ 20.00
Dirençler: 21.15 \ 21.30 \ 21.50
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında spot piyasada oluşan yatay hareket alanı takip edilmeli. Spot tarafta 1991 seviyesi direnç olarak izlediğimiz nokta. Bu seviyenin üzerine yerleşik seyirler olmadığı sürece yükseliş eğilimi sınırlı kalabilir. Bununla birlikte 1937 seviyesinde oluşan kısa vadeli destek seviyesinin aşağı yönde kırılmaması halinde bu seviyeden yukarı yönlü tepkilerin gelmesini bekliyoruz. Özetle spot seviyede 1937 seviyesi aşağı yönde kırılmadıkça agresif satış, 19991 seviyesi yukarı yönde kırılmadıkça ise agresif alış yapılmamasında fayda olabilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1937 / 1917 / 1886
Dirençler: 1980 / 1991 / 2019
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.