Günlük Rapor (Odeabank)

Türkiye:
" TCMB, 2017 İkinci Enflasyon Raporu'nda yayımladı. Raporda TCMB ilk çeyrekte enflasyondaki hızlı yükselişte TL'deki değer kaybı ve maliyet unsurlarındaki gelişmelerinin yanında gıda fiyatlarındaki oynaklığın etkili olduğunu belirtti. Bu çerçevede, 2017 yılsonu enflasyon beklentisini bir önceki rapordaki %8,0'dan %8,5'e revize ederken 2018 sonunda enflasyonun kademeli bir şekilde %6,4'e ineceğini tahmin ediyor. TCMB orta vadede ise enflasyonun %5 hedefiyle uyumlu bir seviyede istikrar kazanacağını öngörüyor. TCMB tahminlerin sıkı duruşun korunacağı varsayımına dayandığının altını çizerken 2017 ve 2018 enflasyon tahminlerine yönelik yukarı revizyonların ilk çeyrekte enflasyonda görülen hızlanmanın yanında döviz kurlarındaki gelişmeler ve ekonomik görünümdeki göreli iyileşmeden kaynaklandığını hatırlattı. Bununla birlikte TCMB son PPK toplantısına ait özette, küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklere bağlı olarak sermaye akımlarının seyri, jeopolitik gelişmeler, işgücü piyasasındaki zayıf gidişat ve döviz kurlarındaki oynaklığın devam etmesini 2017 yılı büyümesini sınırlandırabilecek unsurlar olarak belirtti.
" İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Nisan'da tüketici fiyatları bir önceki aya göre %1,14 artarken yıllık enflasyon Mart'taki %9,00'dan %9,07'ye yükseldi. Şehirde Nisan'da giyimdeki mevsimsel fiyat ayarlamalarının yanında gıda fiyatlarında artışların devam etiği görülüyor. İTO ve TÜİK rakamları arasındaki korelasyon Nisan'da düşük olduğundan dünkü verilerin yarın açıklanacak Nisan ayı TÜFE'ye ilişkin içerdiği bilgilerin sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu çerçevede %1,41 olan Nisan ayı TÜFE tahminimizi koruyoruz.

Dünya:
" ABD'de Mart'ta bireysel gelirler bir önceki aya göre %0,3 olan beklentilerin altında %0,2 artarken, harcamalar %0,2 artacağı tahminlerine karşın sabit kaldı. Bununla birlikte, Şubat rakamları da bir miktar aşağı yönde revize edildiler. Çekirdek PCE aynı dönemde aylık bazda tahminlerle uyumlu bir şekilde %0,1 azalırken çekirdek PCE yıllık enflasyonu Şubat'taki %1,8'den Mart'ta %1,6'ya geriledi. Cuma günkü öncü büyüme verilerinin de işaret ettiği üzere gelir ve harcama artışları özel sektör tüketimindeki ivme kaybını teyit ederken ilk çeyrekte enflasyon dinamiklerinde ılımlı bir seyir görüldü. Ülkede Mart'ta inşaat harcamaları aylık bazda %0,4 artış beklentilerine karşın %0,2 geriledi. Mart'taki beklentilerin altında sonuçlar Şubat verilerinin belirgin olarak yukarı revize edilmesinden kaynaklanırken üç aylık ortalamalar sektörün gücünü koruduğuna işaret ediyor. Öte yandan, imalat sanayi ISM Mart'taki 57,2'den Nisan'da 56,5 olan tahminlerin altında kalarak Nisan'da 54,8'e geriledi. Belli başlı alt endekslerde genele yayılmış bir yavaşlama görülse de endekslerin mevcut güçlü seviyeleri büyüme eğiliminin ikinci çeyrekte de devam ettiğine işaret ediyorlar. Bununla birlikte, ay genelinde büyüme dostu maliye politikalarına ve dış ticaret politikalarına yönelik artan kaygılların öncü verilerdeki bu yavaşlamada etkili olmuş olabileceğini düşünüyoruz.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş