Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta Trump’ın Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası yasasının iptalini gerçekleştirememesi sonucu oluşan ABD doları aleyhine fiyatlamalar devam ediyor. Obamacare’nin iptaline ilişkin oylamada cumhuriyetçilerden yeterli desteğin alınamaması oylamanın hem Perşembe hem de Cuma günü ertelenmesine neden oldu. Tabii bu durum Trump’ın seçim öncesi daha gülcü bir ABD ekonomisine yönelik vaatlerini kolaylıkla gerçekleştiremeyeceği algısını kuvvetlendirince ABD doları - tahvil getirileri ve hisse senedi endekslerinde satış baskısı oluştu. Geçtiğimiz haftanın son günleri ile başlayan bu fiyatlama yeni haftada da devam etmekte. Bu sayede GOÜ para birimlerinde genel itibari ile değerlenme hareketleri oluşurken ons altın fiyatları 1260 seviyesine yaklaştı. Diğer majör para birimleri de ABD dolarına karşı değer kazandı. Özellikle ABD dolarında yaşanan gerileme ve küresel ölçekte belirsizliğin bir miktar artış göstermesi ile riskten korunma güdüsünün güç kazanması sonucu yen tarafında alımların kuvvetlendiğini görüyoruz. Yani Trupm’ın hayal kırıklığı ile piyasalarda dolar aleyhine pozisyonların sayısı artırıyor. Hisse senetlerinde ise beklenen kar satışlarına yönelik bahanenin bulunduğunu görüyoruz. ABD kaynaklı bu gelişmenin yanında piyasalar haftanın ilk işlem gününde hangi gelişmelere odaklandılar sıralayalım:

Öncelikle data trafiği bakımında oldukça sakin bir günü arkamızda bıraktık. En önemli data Almanya’da açıklanan Şubat ayına ilişkin İFO iş iklimi endeksi verisiydi. 111.00 olan beklentilerin aksine datanın 112.30 oranın açıklandığını gördük. Euro Bölgesi ekonomisinin gelecekte göstereceği performans yönelik olumlu algı güçleniyor. Geçtiğimiz hafta açılanan PMI verilerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini hatırlatalım. Dolayısıyla euro tarafında güçlenme hareketlerini takip ediyoruz.

Petrol fiyatlarında gerileme devam ediyor. Dün OPEC üyelerinden yapılan açıklamada mevcut uygulanan petrol üretim kesintisi politikasının 6 ay dahaa uzatılması kararına yönelik zamanlarının olduğu yönünde ifadeler sonrası emtiada gerileme hareketleri hız kazandı. Bu konuda yapılacak açıklamaların petrol üzerinde oluşan oynaklığı artıracağını düşünüyoruz. Dikkatle izlemeye devam edeceğimiz bir konu olarak ön planda duruyor.

Yurt içerisinde ise kapasite kullanım oranı ( KKO ) ve imalat güveni verilerini izledik. TL üzerinde keskin bir fiyatlamaya neden olacak kalibrede datalar olmasa da ekonominin geleceğine yönelik sinyal vermesi bakımında ilgiyle takip ettik. İlk olarak KKO datasının %74.9 oranında açıklanarak Şubat ayında %75.4 oranın açılanan datanın aşağısında kaldığını gördük. Ayrıca 2016 Aralık ayından bu yana gerilediğini söyleyelim. Yani şirketlerin atıl kapasitesinde artışın devam ettiğini görüyoruz. Yurt içerisinde açıklanan bir diğer veri ise imalat güveniydi. Mart ayında 108.1 gelen veri 10 ayın en yüksek seviyesine yükseliş kaydetti.

Yeni günde hangi gelişmeleri takip edeceğiz?

ABD’de S&P C/S konut fiyat endeksi vverisini takip edeceğiz. Mevsimsellikten arındırılmış yıllık datada beklenti %5.6 oranında artış yönünde. Ayrıca CB tüketici güven endeksi de bir hayli önemli bir data… Beklenti tüketici güveninin Mart ayında 113.9 olarak açılanacağı yönünde.

FED Başkanı Yellen'in konuşması da gün içerisinde önem derecesi en yüksek gelişme konumunda bulunuyor. Para politikasının seyrine yönelik ifadelerde bulunması piyasalarda hareketlilik oluşturabilir. Yellen, geçtiğimiz hafta gerçekleşen konuşmasında FED’in politikalarına değinmemiş ve piyasalarda herhangi bir etkisi bulunmamıştı.

Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz’un konuşması CAD bazlı pariteler açısından önemli olacaktır.

EUR/USD Analizi

Dün 1.0900 seviyesinin test edilmesinin ardından bu seviyenin aşılamadığını görsek de 1.0830 - 1.0900 bandında hareketler devam ediyor. Gün içerisinde yükseliş hareketinin devam edebilmesi adına 1.0900 direncinin aşılması ilk şart. Bu yönde bir fiyatlamada 1.0940 ve 1.1000 dirençlerini takip edeceğiz. Bunun aayanında 1.0830 desteği ise gerileme hareketlerinin oluşması adına izlenecek seviye konumunda bulunuyor. Bu destek seviyesinin kırılabilmesi durumunda 1.0800 ve 1.0760 desteklerine doğru geri çekilmeler tetiklenebilir.

Ons Altın Analizi

1245 desteğine ulaşılmasının ardından gelen alımların etkisi ile 1254 seviyesinin aşıldığını ve bu sayede 1258 dirence ulaşıldığını gördük. Ardından gelen kar satışlarının etkisi ile yeniden 1254 desteğine doğru gevşeme yaşanıyor. Sarı metalin 1254 desteğinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ise gün içerisinde 1245 ve 1236 destekleri hedef konumuna yerleşebilir. Gün içerisinde yukarı yönde hareketlerin devamı açısından ilk olarak 1258 direncini takip etsek de bu seviyenin aşılması ile beraber izlemeye aşacağımız 1264 direncinin çok daha önemli olduğunu söylemekte fayda var. 1264 üzeri fiyatlamalarda 1270 - 1275 bölgesi hedef konumuna yerleşecektir.

 USD/TRY Analizi

ABD dolarında oluşan değer kayıplarının etkisi ile 3.6000 desteğinin altında fiyatlamalların oluştuğunu fakat bu seviyelerde kalıcılığın sağlanamadığını gördük. Bu sayede parite bir kere daha 3.6400 - 3.6000 bandına girmiş durumda. Daha öncesinde yazmış olduğumuzda USD/TRY parite analizi geçerliliğini henüz kaybetmiş değil. 3.6000 desteğinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise TL lehine fiyatlamaların oluşabileceğini ve 3.5800 - 3.5500 desteklerine doğru gevşeme hareketinin önünün açılabileceğini düşünmekteyiz.

Buna karşılık pariteye alımların gelmesi sonucu 3.6400 direncinin aşılabilmesi durumunda paritede 3.6700 - 3.7000 bölgesine doğru yukarı yönde hareketin hızlanma ihtimali belirecektir.

GBP/USD Analizi

1.2600 direnç seviyesinin üzeri test edilmesine karşılık bu seviyelerden oluşan bir miktar satış baskısı sonucu 1.2550 desteğine kadar geri çekilme yaşanmış durumda. Fakat bu seviyenin üzerinde kalıcılığın oluşması ile güç toplaması muhtemel olan sterlinde yukarı yönde hareketlerin hız kazanması sonucu 1.2600 direnci kırılabilir. Bu sayede ilk olarak 1.2640 ve 1.2700 dirençlerine doğru yükseliş hareketi sürebilir. Bunun yanında 1.2550 desteğinin kırılması durumunda ise 1.2500 ve 1.2470 destekleri izlemeye alacağımız teknik seviyeler olacaktır.

USD/JPY Analizi

110.60 desteğinin altında fiyatlamaların devam ettiğini görüyoruz. Dün bu direnç seviyesinin üzerinde çok kısa süre fiyatlamaların oluştuğunu görsek de kalıcılığın sağlanamaması yeniden gevşeme hareketlerinin oluşmasını sağlamakta. Bu sayede gerilemenin gün içerisinde sürmesi durumunda ilk olarak 110.00 desteğin ön plana çıkacaktır. Bu seviyenin de aşağı yönde geçilebilmesi durumunda 109.40 ve 109.00 desteklerine doğru gevşeme hız kazanabilir. 110.60 üzeri fiyatlamalarda ise 111.00 ve 111.60 dirençlerini hedef seviyeler olarak takip edeceğiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

47.00 desteğinin test edilmesinin ardından petrol fiyatlarında bir miktar toparlanmanın yaşandığını izlemekteyiz. Bu durumda ilk olarak 48.00 ve arkasından 48.70 dirençlerini izlemeye alacağız. Özellikle 48.70 direniniin aşılabilmesi ham petrol fiyatlarında yukarı yönde hareketlerin hız kazanmasını sağlayabilir ve bu sayede 49.45 ile 50.20 dirençlerine doğru yükseliş hareketi hız kazanabilir. Buna karşılık gerilemenin devamı açısından ise 47.00 desteğini önemini koruyor. Bu destek seviyesinin kırılması ile kısa vadede emtiada 46.50 - 46.00 bölgesine doğru gevşeme hareketi hız kazanabilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nnedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş