Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Geride bıraktığımız günün en önemli gündem maddesi FED’in FOMC toplantı tutanaklarını açıklamasıydı. 13 - 14 Haziran tarihli FOMC toplantısının tutanaklarında üyelerin bilanço küçültme politikasının ne zaman başlayacağına dair fikir birliğine varamadıklarını gördük. Bazı yetkililerin bilanço küçültme politikasını önümüzdeki aylarda duyurulması gerektiğini belirtirken diğer üyelerin ise yıl sonuna doğru olacak zamanlamanın daha uygun olduğunu dile getirdiklerini takip ettik. Bu sayede ekonomik aktivite ve enflasyon görünümünü değerlendirmek için ekstra zaman da kazanılacağı vurgulanmış. Ayrıca üyelerin kademeli faiz artırımlarını desteklemeye devam ettiğini de söyleyelim. Bazı üyeler ise FED’in %2 olan uzun vadeli enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yavaşladığına yönelik endişeler taşımakta.

Tutanaklardan net sinyaller gelmedi. Buna rağmen özellikle GOÜ para birimleri üzerinde satış baskısı bir hayli artmış durumda. Tabii bu olumsuz havadan TL’de negatif yönde etkileniyor. Özellikle 3.56 seviyelerinin kırılması ile Dolar/TL paritesinin 3.61 seviyelerinin üzerini test ettiğini gözlemledik. Bu sayede Güney Afrika randı ile en kötü performans gösteren ikinci para birimi TL oldu.

Küresel piyasalarda gün içerisinde izlenen diğer gelişmelere baktığımızda ise PMI verilerinin ön plana çıktığını görmekteyiz. Bu noktada ilk olarak Çin tarafında hizmet PMI datasının 52.9 olan beklentilerin altında 51.6 olarak açıklandığını gördük.

Fransa hizmet PMI verisi ise 55.3 olan piyasa beklentilerinin üzerinde 56.9 endeks değerinde açıklandı.

Almanya PMI datasını incelediğimizde ise 54.0 ile 53.7 olan piyasa beklentilerinin üzerinde geçekleştiğini gördük.

Euro Bölgesi genelinde ise 55.4 ile 54.7 olan beklentilerin aşıldığını gözlemledik.

Açıklanan PMI verileri Avrupa ekonomilerinde toparlanmanın devamını teyit eder nitelikteydi. Fakat ekonomilerde gözlemlenen bu ivmelenmenin bir süredir açıklanan diğer datalar ile de takip edildiğini biliyoruz. Dolayısıyla veriler oolumlu da olsa euro üzerinde net bir etkisi oluşmadı.

İngiltere tarafında açıklanan hizmet PMI verisini de hatırlatmak gerekirse; 53.5 olan piyasa beklentisinin hafif altında 53.4 olarak açıklandığını söyleyelim.

Yeni günde takibimizde bulunacak olan gelişmeleri kısaca değerlendirelim:

İlk olarak Almanya fabrika siparişleri verisini takip edeceğiz. Beklenti Mayıs ayında %2 oranında artış yönünde bulunuyor.

İzlenecek bir diğer gelişme ise AMB’nin PPK toplantı tutanaklarını açıklaması olacak. Özellikle para politikasının geleceğine yönelik yapılacak açıklamalara piyasanın bir hayli hassas olduğunu ve net tepkiler verebileceğinin altını çizmek gerekiyor.

ABD tarafında ise ilk olarak ADP tarın dışı istihdam verisi açıklanıyor. ADP datası özel sektör tarım dışı istihdam olarak biliniyor. Piyasa beklentisi 187 bin şeklinde.

ABD tarafında ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ISM imalat dışı PMI ve ham petrol stokları verilerini takip edeceğiz. Özellikle ISM imalat dışı PMI verisi önem arz ediyor. Piyasa beklentisi 56.5 endeks değerinde.

EUR/USD Analizi

1.1450 seviyesinin altında işlemlerin devam ettiğini görmekteyiz. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanabildiği sürece paritede 1.1290 desteğine kadar gevşeme ihtimali bulunmaktadır. Özellikle bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi ile 1.1220 ve 1.1170 desteklerini takip etmeye başlayacağız. Paritenin 1.1350 direnci aşması durumunda ise 1.1400 ve 1.1450 seviyeleri hedef konumuna yerleşecektir.

Ons Altın Analizi

ABD tahvil getirileri ve dolarda yaşanan yükseliş hareketi sonrası ons altın fiyatlarında aşağı yönde baskının hızlandığını görüyoruz. Bu sayede 1220 seviyesinin de aşağısının test edildiğini gözlemledik. Ardından gelen hafif ölçekli yükseliş hareketleri sonucunda ise fiyatların şimdilik 1226 direncinde karşılandığını görüyoruz. Yükseliş hareketinin gün içerisinde devam etmesi adına 1226 direnci ilk izlediğimiz teknik seviye konumunda. Bu seviye aşılabilirse 1230 ve 1236 dirençlerini takibe alacağız. Bununn yanında 1218 - 1215 ve 1205 destekleri ise gerileme hareketlerinin görülmesi adına izlenecek olan teknik seviyeler konumunda bulunuyor.

USD/TRY Analizi

Paritede yukarı yönde fiyatlamalar devam ediyor. Bu sayede 3.6200 direncine yaklaşıldığını görmekteyiz. Yükselişin devamı adına bu seviyenin aşılması önemli olacaktır. Bu yönde bir fiyatlamanın görülmesi durumunda ise 3.6400 çanak formasyonunun tamamlanması ile birlikte ve 3.6700 ve 3.6900 dirençleri kısa vadede hedef konumuna yerleşecektir. Bunun yanında olası kar satışlarının gerçekleşmesi durumunda 3.5800 ve 3.5600 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

GBP/USD Analizi

1.2980 desteğinin kırılması sonucu paritede gerileme hareketlerinin bir miktar ivme kazandığını gördük. Bu sayede 1.2950 desteğinin de altında fiyatlamaların oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu durumda 1.2900 desteği ön plana çıkmış durumda. Şayet 1.2900 seviyesini de aşağı yönde geçecek bir fiyatlama oluşabilirse paritede gerileme hareketleri 1.2870 ve 1.2825 dessteklerine kadar sürebilir. Bunun yanında 1.2950 - 1.2980 ve 1.3050 seviyeleri yukarı yönde hareketlerin oluşması durumunda kısa vadeli direnç seviyeleri olarak izlenmelidir.

USD/JPY Analizi

113.75 direnine yaklaşmasının ardından gelen kar satışlarını etkisi ile paritenin 113.00 desteğine ulaştığını izlemekteyiz. 113.00 desteğinin kırılması mevcut gerilemenin ivme kazanmasını sağlayabilir. Bu durumda 112.60 ve 112.35 destekleri gün içerisinde ön plana çıkabilir. 113.00 desteği üzerinde kalıcılık sağlanabilirse yükselişin devamı adına 113.75 direnci hala önemini korumakta. Bu seviyenin üzerinde 114.00 ve 114.40 dirençlerini takip edeceğiz.

Ham Petrol Analizi

47.10 direncinin aşılamaması emtiada satış baskısının oluşmasını sağladı. Teknik olarak 44.40 desteğine kadar gerilemenin yaşanmasının ardından hafif ölçekte toparlanma ile 45.00 desteğinin üzerinde fiyatlamaları oluştuğunu görmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi sonucu ilk olarak 46.00 ve arkasından 47.10 ddirençleri takip edilebilir. Buna karşılık 45.00 desteğinin altında 44.40 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. Özellikle 44.40 desteğinin kırılması durumunda 43.60 - 43.00 destekleri kısa vadede ön plana çıkabilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.