Günlük FX Bülteni(İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta artan ABD mali teşvik beklentileri ile zayıflayan dolardan destek bulan EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftada ise teşvik beklentileri oldukça azaldı diyebiliriz. Seçime sayılı günler kala halen teşvik paketinde bir anlaşma sağlanamaması beklentileri oldukça azaldı. Azalan beklentiler ile birlikte dolar geçtiğimiz haftalara nazaran daha başarılı bir performans geçiriyor. Bununla birlikte piyasalar 4-5 Kasım tarihlerinde Fed’in gerçekleştireceği faiz değerlendirmesi öncesinde ABD’den gelecek olan ekonomik verileri takip ediyor. Dün ABD’den gelen dayanıklı mal siparişleri Eylül ayında beklentilerden fazla arttı ve %1.9’luk performans gösterdi. Diğer yandan Euro bölgesinde piyasaların gözü Perşembe günü gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısına çevriliyor. Bu toplantı sonrasında faiz oranında bir değişiklik olacağı beklenmiyor. Fakat AMB Başkanı Lagarde’ın ekonomiye daha fazla destek verilebileceğine yönelik bir sinyal verebileceği bekleniyor. Ek olarak Cuma günü bölgeden gelecek olan işsizlik, enflasyon ve GSYİH rakamları bölge ekonomisi hakkında ipuçları verecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.18773 - 1.19266 - 1.20088 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.17595 - 1.16942 - 1.16144 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz haftaya hızlı bir başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta başında 8 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelerini test etmişti. Yukarı yönlü hareketlenmelerine dün de devam eden USDTRY paritesi 8.20 seviyelerini görerek yeni rekor seviyelerini kaydetti. Liranın hafta başından bu yana dolar karşısındaki performansına baktığımızda ise %1.76 oranlarında değer kayıpları yaşadığı görülüyor. Gün içerisinde ise piyasalar yurtiçinden gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Sabah saatlerinde 10:00’da ilk olarak Ekonomik Güven Endeksi ve TCMB Finansal Kararlılık Raporu takip edilecek. Ardından öğleden sonra 14:00’da Para Politikası Toplantı Özetinin ayrıntıları izlenecek. Bunlar dışında piyasalar TCMB’nin resmi rezerv varlıklarını takip etti. Açıklamaya göre TCMB’nin resmi rezerv varlıkları Eylül ayında bir önceki aya göre %4.9 azaldı ve 79.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Küresel bazda artan koronavirüs vaka sayıları gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor ve bu baskıyı TL’de hissediyor. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 8.20 seviyesi direnç noktası olarak; 8.25 seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak izlenebilir. Gevşemelerde ise 8.10173 - 8.00177 - 7.95038 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Altın fiyatlarında son günlerin başrolü ABD mali teşvik paketi konusu. Son günlerde halen bu konuda belirsizliklerin çözülmemesi ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde mali teşvik paketinin geçebileceğine yönelik beklentileri azalttı. Azalan beklentiler dolar kanadında bir miktar toparlanma eğilimleri yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan ABD Başkanlık Seçimi öncesinde altın fiyatlarında dar bir bantta dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Önümüzdeki hafta piyasaları önemli günler bekliyor. 3 Kasım’da Amerika’da yapılacak Başkanlık Seçimleri sonrasında 4-5 Kasım’da Fed faiz değerlendirmesi yapacak. Bu gelişmeler küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Düne baktığımızda ise Amerika’dan gelen dayanıklı mal siparişleri verisi izlendi. Gelen veriye göre Eylül ayında söz konusu veri Eylül ayında %1.9 arttı ve %0.5’lik beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. 1900 dolar civarlarında fiyatlamalar gerçekleştiren XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1914.03 - 1931.48 - 1961.11 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1900.79 - 1891.32 - 1872.71 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Petrol piyasalarında son günlerde takip edilen gündemlerin başında Amerika kanadında belirsizliğini koruyan mali teşvik paketi, özellikle ABD ve Avrupa kanadında koronavirüs pandemisinde artan vaka sayıları ve Libya’nın daha fazla üretime hazırlanması yer alıyor. Koronavirüs pandemisinde artan vaka sayıları küresel ekonominin toparlanabileceğine yönelik beklentileri azaltırken, küresel petrol taleplerinde dengenin bozulabileceği endişelerini oluşturdu. Libya’da imzalanan ateşkes sonrasında üretimin artmaya başlayacağı beklentileri de bir diğer baskı unsuru olarak yer alıyor. Amerika kanadında ise mali teşvik paketine yönelik beklentiler azalıyor ve bu beklentiler ise bir diğer baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlar ışığında hafif aşağı yönlü dalgalı bir seyir izleyen petrol fiyatlarında piyasalar gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri TSİ 17:30’da açıklanacak. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite artacaktır. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 41.31 - 42.17 - 43.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 40.07 - 38.73 - 37.17 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.