Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalar Almanya’dan gelen İfo İş İklimi Endeksi verisini takip etti. Açıklanan veriye göre Ocak ayında iş çevrelerindeki güveni ortaya koyan İFO endeksi 90.1 olarak gerçekleşti. Beklentilerin bir miktar altında gelen veride beklentiler 91.9 seviyeleriydi. Koronavirüs vaka sayılarında istenilen kontrolün halen tam olarak sağlanamaması ve ek tedbirlerin konuşulması iş dünyasındaki güvenin beklentilerin üzerinde düşmesine neden oldu. Diğer yandan AMB Başkanı Legarde; Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşma yaptı. Bu konuşmasında İklim Değişikliği konusuna ağırlık veren Lagarde; iklim değişikliğinin hanehalkları ve işletmelerin enflasyon bekleyişlerini etkileyebileceğini belirtti. Yeni haftanın ilk işlem gününde dolar endeksinin toparlanma hareketleri sergilemesi ile birlikte EURUSD paritesi zaman zaman baskılı bir seyir izledi. Gün içerisinde piyasalar TSİ 18:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verisini takip edecek. EURUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21868 - 1.22601 - 1.23406 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.21117 - 1.20563 - 1.20026 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin beklentilere paralel faiz oranlarında değişiklik yoluna gitmemesi ile birlikte haftayı 7.41 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi, yeni haftanın ilk işlem gününde gevşemeler yaşayarak 7.36 seviyelerini test etti. Ek olarak geçtiğimiz hafta Cuma günü Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan S&P’nin Türkiye değerlendirmesi izlendi. Buna göre S&P; Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu B+, yerel para birimi cinsinden kredi notunu BB-, kredi notu görünümü ise ‘durağan’ olarak teyit etti. Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen Kapasite Kullanım Oranı verisi izlendi. Veriye göre Ocak ayında Kapasite Kullanım Oranı %75.4 olarak gerçekleşti. Bir diğer veri olan reel kesim güven endeksi ise Ocak ayında 107 seviyesine yükseldi. Aralık ayında söz konusu veri 106.8 idi. Yeni haftaya gevşeme hareketleri ile başlayan parite fiyatlamasında piyasalar gün içerisinde küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından izleyecek. Yarın ise FED’in faiz kararı izlenecek. Haftanın ikinci işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.50438 - 7.61296 - 7.74468 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.30629 - 7.20880 - 7.07503 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Geçtiğimiz haftayı yüzde 1.40 düzeylerinde değer kazanımı ile kapatan ons altın yeni haftanın ilk işlem gününde değer kazanımlarını korudu ve bir miktar daha kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Joe Biden ile birlikte ABD kanadında mali teşvik paketinde beklentiler oldukça arttı. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi; Biden’ın hazırladığı ekonomik teşvik paketini Demokrat Partili üyeler olarak Şubat ayının başlarında tam olarak hazır olabileceklerini belirtti. Bu konuda beklentilerin artması onsu destekleyen unsurların başında yer alıyor. Diğer yandan koronavirüs pandemisinde kontrolün halen istenilen düzeyde olmaması ve ek tedbirlerin artması küresel risk iştahını azaltıyor. Son olarak piyasalar düşen haber akışlarına göre ABD Başkanı Biden; Kovid19 yayılımını düşürmek adına ABD’ye seyahatleri sınırlandıran bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Bu gelişmelerde güvenli liman ihtiyacını artıyor. Haftanın bir diğer konusu ise FED toplantısı. Bugün Fed üyeleri biraraya gelecek ve toplantı 2 gün sürecek. Yarın akşam saatlerinde Fed faiz oranı kararını açıklayacak. Beklentiler faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Ama karar metni itina ile incelenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1875.84 - 1900.56 - 1929.28 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830.85 - 1816.90 - 1800.02 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Petrol fiyatlarına büyük resimden baktığımızda Kasım ayından bu yana yaşanan Aşı çalışmaları ile birlikte kademeli yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşandığı görülüyor. Mikro olarak baktığımızda ise geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen ham petrol stoklarında yaşanan artışlar ile birlikte fiyatlarda bir miktar geri çekilmeler yaşandığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta gelen veriye göre 11 Ocak’ta son bulan haftada ABD’de ham petrol stokları 4.35 milyon varil arttı. Diğer yandan petrol fiyatlarında dolar endeksinin hareketleri de yakından izleniyor. Doların küresel bazda güçlenmesi dolar cinsinden emtia fiyatlarının cazibesinin azalmasına neden olabiliyor. ABD kanadında Şubat ayının başlarında mali teşvik paketine yönelik önemli adımların atılabileceği bekleniyor. Bu konu ise petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebiliyor. Bu sebeple bu konu yakından izlenecek. Haftanın ikinci işlem gününde BRENT grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 56.20 - 57.65 - 59.69 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 54.65 - 53.20 - 51.73 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.