Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA DÜZELTME DEVAM EDECEK mi?
Haftanın ilk işlem gününde endeks düzeltme eğilimine devam etti ve Kasım ayından gelen trendin hemen altında günü tamamladı. Avrupa borsaları ise Kovid-19 salgınında artan vakalar, yeni seyahat kısıtlamaları ve Alman iş dünyasında iyimserliğin azalmasıyla günü düşüşle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84 azalarak 6.638,85 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,66 düşerek 13.643,95 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,57 değer kaybıyla 5.472,36 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,6 gerileyerek 21.735,95 puana indi.
ABD'de ise Pazartesi günü hisse senetlerinde karışı görünüm hakim olurken dolar yükseldi. Artan Kovid-19 vakaları, aşı tedarikinde gecikmeler ve 1,9 trilyon dolarlık ABD teşvik planının üzerindeki belirsizlik ABD endeksleri üzerinde etkisini gösteriyor. Dünya çapındaki borsalardaki dalgalanmanın yatırımcıların riskli para birimlerine olan iştahını azaltmasıyla dolar endeksi neredeyse bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de yatırımcılar Apple Inc, Facebook Inc, Tesla Inc ve Microsoft Corp ile yoğun bir bilanço sonuçlarını bekliyor.
Dün IMF'den Türkiye hakkında bir tahmin açıklaması geldi. Buna göre IMF, Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 6 büyümesini bekliyor. Kovid-19'a karşı aşılama, ticaret partnerlerinde büyümenin toparlanması ve geçen yıldan devreden pozitif büyümenin yansımasıyla 2021'de pozitif büyümenin devam etmesini beklediğini bildirdi. 2022 itibarıyla büyümenin %3,5 civarındaki trendine dönmesini bekleyen IMF, enflasyonun 2021 sonuna kadar ılımlı şekilde gerilese de hedefin oldukça üzerinde kalmaya devam edeceğini öngördü. Düşük döviz rezervi, yüksek dış finansman ihtiyacı ve yerlilerin yüksek döviz mevduatının Türkiye'yi şoklara karşı kırılgan hale getirdiği belirtilen değerlendirmede, mevcut politikaların sürdürülmesi durumunda tamponların artacağı ve kırılganlıkların azalacağı öngörüldü.
Avrupa Bölgesi'nde ise dün Almanya'nın IFO endeks verisi dışında Christine Lagarde'ın konuşmaları takip edildi. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda "Ekonomik büyümenin yeniden inşası" konulu panelde yaptığı konuşmada Lagarde, 2020'nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin daraldığını söyledi. Ayrıca Kovid-19'un yeni türlerine yönelik endişelere ve sıkılaşan kısıtlamalara rağmen, 2021'in salgın sonrası ekonomik toparlanma yılı olmasını umduğunu söyledi. AMB'nin ekonomiyi desteklemek için uzun bir süre piyasada olacağına işaret eden Lagarde, "Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) şu anki 1,85 trilyon avroluk büyüklüğünden daha küçük olabilir fakat daha büyük de olabilir" dedi.
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, ABD Başkanı Joe Biden tarafından ocak ayı ortasında duyurulan $1,9 trilyonluk koronavirüs teşvik planını, mart ortasında güvenli şekilde geçirmeyi hedeflediğini açıkladı. Pazartesi günü konuşan Schumer, "Paketi gelecek ay, gelecek 1,5 ay içinde geçirmeye çalışacağız" dedi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise geçen haftaki açıklamasında paketin yeni yönetimin görevinin ilk iki haftasında geçmesini umduğunu belirtmişti. ABD'nin yeni teşvik paketinin mart ayından önce onaylanması beklentisinin azalmasıyla, küresel borsalar güne zayıf başlıyor.
USDTRY

Geçen hafta gerçekleşen Merkez Bankası toplantısı sonrası Başkan Naci Ağbal'ın sıkı para politikasına uzun süre devam edileceğine yönelik açıklamaları ile kurda aşağı yönlü baskı devam ediyor. Geçen haftanın son işlem gününde 7,44 TL seviyesine yükseliş gerçekleşse de 7,40 TL altında kapanış gerçekleşti ve yükselişlerin sınırlı kaldığını izlendi. Dün yurt içinde kapasite kullanım bir önceki aya göre sınırlı geri çekilme gösterirken, İmalat güveninde sınırlı iyimserlik devam ediyor. 7,40 TL üzerinde yükselişler, para girişinin devam etmesi, reform paketlerinin beklenmesi ve Yunanistan ile hafta içi görüşmelerin tekrar başlayacak olması ve MB harici gelişmeler olarak TL'yi desteklediğinden sınırlı kalmaya devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,35, 7,32 ve 7,28 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,40 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,44, 7,48 ve 7,520 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çapraz kurda Euro'nun dolara karşı değer kazanımı sürerken geçtiğimiz Perşembe günü iç tarafta merakla beklenen yılın ilk Para Piyasası Kurulu toplantısı yapıldı ve merkez bankası piyasa beklentisine paralel şekilde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. TCMB'nin faiz kararından sonra ise aynı gün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını takip ettik. Avrupa Merkez Bankası da piyasa beklentileri doğrultusunda, faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda (PEPP) değişikliğe gitmedi. Dün yurt içinde kapasite kullanım bir önceki aya göre sınırlı geri çekilme gösterirken bugün ise sakin bir veri takvimi bizi bekliyor.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,00 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,95, 8,90 ve 8,87 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 9,05, 9,10 ve 9,17 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta içerisinde Yellen'in açıklamaları ile değer kaybetmeye başlayan dolar endeksinde zayıf görünümün devam ettiği görülüyor. ABD'nin seçilmiş yeni başkanı Joe Biden yemin ederek başlarken Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını takip edildi. Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda, faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda (PEPP) değişikliğe gitmezken parite dolardaki zayıf görünümden güç bulmaya devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde sakin bir veri takvimi bizi beklerken piyasadaki fiyatlamaları etkileyebilecek haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2200, 1,2260 ve 1,2320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2100, 1,2060 ve 1,2000 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Ons Altın'da ABD tahvil faizleri ve Dolar endeksinde yatay harekete rağmen geçtiğimiz Cuma günü 1837 Dolar seviyesine kadar geri çekilme takip edilmişti. 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1965 Dolar seviyesi şimdilik direnç olarak çalışmaya devam ederken bu geri çekilme piyasalarda iyimserliğinde yoğun yaşanmadığı bir zaman diliminde gerçekleşmesi Yellen söylemleri sonrası destek paketi beklentilerinin de yükselişi sınırlı desteklediğine işaret ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde sakin bir veri takvimi bizi beklerken piyasadaki fiyatlamaları etkileyebilecek haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1860 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1875, 1887 ve 1895 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1848, 1837 ve 1830 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz hafta ABD'nin yeni seçilmiş başkanı Joe Biden yemin ederek göreve başlarken veri takviminde ise İngiltere tarafında açıklanan tüketici fiyat endeksi veri setlerini takip ettik. İngiltere'de enflasyon Aralık ayında %0,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde %0,3 olarak açıklanırken yıllık bazda enflasyon ise %0,6 oldu. Öte yandan İngiltere'de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin'deki güçlü duruş da devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde genel olarak sakin bir veri takvimi bizi beklerken İngiltere tarafında açıklanacak olan İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim verisi paritede oynaklığın artmasına neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3700 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3650 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3740, 1,3780 ve 1,3820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3620, 1,3560 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Şubat ayının sonundan itibaren devam eden düşüş trendini kıramayan paritede, Çarşamba ve Perşembe günlerinde dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye bağlı olarak geri çekilme izlenmişti. Paritenin düşen trendini kırması için 104 seviyesi üzerinde kalıcılık görmemiz gerekirken geçtiğimiz hafta içerisinde Joe Biden'in yemin ederek göreve başlaması sonrasında dolar endeksindeki hareketin paritedeki yönü tayin edeceğini düşünüyoruz. Haftanın ikinci işlem gününde sakin bir veri takvimi bizi beklerken piyasadaki fiyatlamaları etkileyebilecek haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 50 GAO. olan 103,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,50 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,00, 104,40 ve 104,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,20, 102,60 ve 102,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişini korumayı sürdürüyor. Petrol'de yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda geçtiğimiz hafta test edilen 57,35 dolar seviyesi tekrar hedeflenebileceği gibi Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltıyor. Haftanın ikinci işlem gününde Dolar endeksindeki hareketliliğe ek olarak korona virüs ile ilgili haber akışını da takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 55,50 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,20, 57,40 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,00, 54,50 ve 53,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Geçtiğimiz haftanın dördüncü işlem gününde Dolar endeksinde yaşanılan gerileme ile kur tarafında 7,40 TL'nin altına gerilerken Ons Altın tarafında ise 1875 dolara yükselişler takip edilmişti. Ons'un yükselişi ile 447 TL'ye kadar yükselen Gram Altın günün ve haftanın devamında ise hem Ons'un kar satışları ile geri çekilmesi hem de kurdaki düşüş ile 440 TL'ye kadar geriledi. Kurun 7,32 TL'deki 200 günlük hareketli ortalaması üzerinde tutunması durumunda Ons tarafındaki yükselişe eşlik ederek yükselme potansiyeli olan Gram Altında 440 TL'yi pivot seviye olarak izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 440 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 445, 450 ve 452 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 437, 435 ve 432 200 GAO. destek seviyeleri takip edilmelidir


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.