Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Euro bölgesinde piyasalar gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Kasım ayında euro bölgesinde enflasyon eksi yüzde 0.3 olarak gerçekleşti. Bilindiği gibi ekim ayında da söz konusu veri eksi yüzde 0.3 seviyesindeydi. Böylelikle euro bölgesinde tüketici fiyatlarında zayıf seyrin devam ettiği görülmüş oldu. Genel olarak Avrupa kanadına baktığımızda Kovid19 kısıtlamalarının hala devam ettiği düşünülürse Aralık ayında da enflasyonda zayıf seyrin sürebileceği bekleniyor. Diğer yandan Perşembe günü Avrupa Birliği Konseyi; AB'nin 2021-2027 bütçesini 1 trilyon 74 milyar euro olarak onayladı. Geçtiğimiz hafta AB üyesi ülke liderleri Brüksel'de gerçekleşen zirvede bütçe ve kurtarma paketinde uzlaşı sağlamıştı. Son günlerde kademli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi kazançlarını korumaya devam ediyor. Bu hareketlenmeler ile birlikte dün 1.2272 seviyeleri görüldü ve Nisan 2018 yılından itibaren en iyi seviyeler görülmüş oldu. Gün içerisinde piyasalar Almanya'dan gelecek olan İfo İş İklimi Endeksi verisini izleyecek. Veri TSİ 12:00'da açıklanacak. EURUSD paritesini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.22750 - 1.23249 - 1.23963 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir. Gevşemelerde ise 1.22174 - 1.21762 - 1.21082 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Hafta içerisinde piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın 2021 Yılında Para ve Kur Politikası sunumunu takip edilmiş ve bu sunumda özet olarak güçlü sıkılaşma vurgusu, hesap verilebilirlik ve enflasyon ile kararlılık konularının altı çizilmişti. Ağbal'ın açıklamaları ile birlikte USDTRY paritesi bir miktar geri çekilmişti. Çarşamba akşamı ise FED'in faiz kararı takip edildi ve beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişim yaşanmadı. Varlık alımları da 120 milyar dolar olarak kaldı. Bazı kesimler varlık alımlarında vadenin uzatılması gibi aksiyonlar bekliyordu. Fakat açıklamada böyle bir şey yer almadı. Diğer yandan yurtiçinde TCMB tarafından Ekim 2020 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre; kısa vadeli dış borç stoku Ekim ayında 2019 yılının sonuna oranla yüzde 7.8 arttı ve böylece 132.8 milyar dolara ulaştı. Haftanın son işlem gününe geldiğimizde USDTRY paritesinin sakin bir seyir izlediği görülüyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.75415 - 7.90300 - 8.05090 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.60990 - 7.50840 - 7.40460 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1840 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Aşı çalışmalarına rağmen yeni vaka sayılarında artışların kontrol altına alınamaması, ABD'de mali teşvik paketi konusunda beklentilerin artması ile birlikte Fed'in ekonomik toparlanmayı devam edeceğini belirtmesi altın fiyatlarındaki bu hareketlenmeleri destekledi. Altın bu haftayı da kazançla kapatmaya yöneliyor. Böylelikle altın fiyatları üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye çabalıyor. Diğer yandan dolar endeksi son iki buçuk yılın en düşük seviyelerinde performans göstermeye devam ediyor. Dün piyasalar ABD'den gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisini izledi. Veriye göre ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 885K olarak gerçekleşti. Beklentiler ise 800K civarlarıydı. Haftanın son işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1897.51 - 1911.23 - 1931.48 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1872.79 - 1845.24 - 1821.24 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Kasım ayının başından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları kazançlarını koruma çabasında. Kasım ayından bu yana fiyatlamalara baktığımızda yaklaşık olarak yüzde 41 oranında değer kazanımları yaşandığı görülüyor. Özellikle son zamanlarda aşı çalışmalarına yönelik olumlu haber akışları ve bazı ülkelerde aşılamanın başlaması küresel ekonomilerinin toparlanması ve enerji sektöründe taleplerin artabileceği beklentilerini oluşturuyor. Bu beklentiler ise petrol fiyatlarına pozitif yansıyor. Ek olarak hafta ortasında ABD'den gelen ham petrol stoklarında azalma yaşanması bir diğer pozitif unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dolar endeksinde zayıf seyir ile birlikte dolar cinsinden emtia fiyatları cazip hale geliyor. Ek olarak piyasalar ABD kanadında mali teşvik konusundaki haber akışlarını yakından takip ediyor. Bu konuda beklentiler bu hafta itibari ile arttı. Haftanın son işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 51.90 - 52.80 - 54.06 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir. Gevşemelerde ise 50.99 - 49.78 - 48.19 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.