Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Dolar endeksinde yaşanan toparlanma hareketleri geçtiğimiz haftada devam etmiş ve bu hareketlenmeler ile birlikte EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Bu aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte parite geçtiğimiz haftayı 1.2077 seviyelerinde kapatmıştı. Bu seviyeleri ise yaklaşık olarak 1 ayı aşkın sürenin en düşük seviyeleri olarak kayıtlara geçti. Diğer yandan piyasalar Aralık ayında Frankfurt'ta gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısının tutanaklarını takip etmişti. Tutanaklarda ise; yetkililerin Euro kurundaki yükselişten endişe duydukları, bu yükselişin enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini düşündükleri görüldü. Ek olarak tutanaklarda; Euro kurundaki hareketlerin enflasyona etkilerini yakından izleneceği vurgulandı. Yeni haftaya genel bir bakış açısı ile baktığımızda Euro varlıkları için önemli bir hafta olacağa benziyor. İlk olarak Çarşamba günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi takip edilecek. Ardından haftanın en önemli gelişmelerinden biri olan Avrupa Merkez Bankası faiz oranı kararı takip edilecek. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise veri yoğun bir gün bizleri beklemiyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak toparlanma hareketlerinde sırasıyla 1.21263 - 1.22198 - 1.22827 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20563 - 1.20026 - 1.19275 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Dolar endeksinin geçtiğimiz hafta toparlanma hareketleri gerçekleştirmesinden de etkilenen USDTRY paritesinde haftanın son işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmış ve 7.50 seviyeleri test edilmişti. Bu hareketler ile birlikte parite haftayı 7.44 seviyelerinde kapattı. Diğer yandan piyasalar TCMB'nin yayımladığı Ocak ayına ilişkin Beklenti Anketi'ni takip etti. Ankette; enflasyon beklentilerindeki yükselişin durduğu görüldü. Ankette; 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 10.84'ten yüzde 10.53 seviyesine indi. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yine Ocak ayında yüzde 9.14 olarak gerçekleşti. Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Bütçe Dengesi verisini takip edecek. Veri 11:00'da açıklanacak. Amerika'da ise Martin Luther King Jr. Günü nedeniyle piyasalar bugün tatil. Bu sebeple küresel bazda volatilite bir günlere nazaran bir tık daha az olabilir. Diğer yandan Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu biraraya gelecek ve faiz oranı kararı açıklanacak. Son toplantılardaki faiz artışları sonrasında bu haftaki toplantıda ki karar merakla beklenecek. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 7.50840 - 7.60990 - 7.74468 seviyeleri direnç noktaları olarak; 7.30629 - 7.20880 - 7.07503 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın
Geçtiğimiz haftayı 1827 seviyelerinde kapatan ons altın böylelikle haftayı yaklaşık olarak yüzde 1.25 değer kaybı ile kapattı. Geçtiğimiz hafta piyasalar ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle ilgili detayları açıklaması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın varlık alım programının aynı seviyede devam edeceğini duyurması konularını takip etmiş ve bu gelişmeler altın fiyatlarını desteklemişti. Bu gelişmeler ile birlikte bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştiren ons altın hafta içerisinde 1863 seviyelerini test etmişti. Fakat haftanın son günlerine doğru yatırımcılar dikkatlerini ABD hazine tahvil faizlerindeki yükselişe bir miktar çevirmesi ve doların değer kazanımları yaşaması ile birlikte ons altında aşağı yönlü sert hareketlenmeler yaşandı. Bu hareketlenmeler ile ons altın 1855 seviyelerinden 1823 seviyelerine geriledi. Yeni haftanın ilk işlem gününe baktığımızda veri yoğun bir gün bizleri beklemiyor. ABD'de Martin Luther King Jr. Günü sebebiyle piyasalar tatil. Yeni haftanın ilk işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü toparlanma hareketlerinde sırasıyla 1856.20 - 1875.84 - 1900.56 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir; aşağı yönlü gevşemelerde ise 1816.90 - 1800.95 - 1775.80 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Son haftalarda gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken petrol fiyatları, geçtiğimiz haftayı bir miktar kayıp ile kapattı. Fakat buna rağmen petrol fiyatları yaklaşık olarak son 10 ayın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Joe Biden'ın mali teşvik paketi konusunda ayrıntılı açıklamaları ve Fed Başkanı Powell'ın varlık alım programına devam edileceği yönündeki açıklamaları petrol fiyatlarına olumlu yansımıştı. Bu gelişmelerin küresel petrol taleplerini yukarı çekebileceği beklentisi oluştu. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son günlerinde dolar endeksinde yaşanan toparlanma ve yukarı yönlü hareketlenmeler emtialar üzerinde bir miktar baskı oluşturdu ve fiyatlarda gevşemeler yaşandı. Diğer yandan ABD'de Baker Hughes'un yayımladığı haftalık veriler izlendi. Verilere göre; Amerika'da 15 Ocak'ta son bulan haftada petrol sondaj kule sayısı 12 adet arttı ve 287 rakamına ulaşıldı. Yeni haftanın ilk işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 55.00 - 56.09 - 57.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 53.20 - 51.73 - 50.34 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.