EURUSD
Piyasalar hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce planlanmamış olağanüstü yaptığı toplantıyı takip etmişti. Toplantı sonrasında AMB; yeni bir borç krizi endişelerine karşı, PEPP çerçevesinde alınmış varlıklarında vadesi gelen ana para ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirilmesinde esneklik uygulanacağı ve ayrışmayı durdurmak için yeni bir araç geliştireceğini belirtti. Diğer yandan hafta içerisinde ABD kanadında FED’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısı izlenmiş ve toplantı sonrasında banka agresif adım atarak 75 baz puanlık faiz artış kararı vermişti. Önümüzdeki toplantıda da 50 yada 75 baz puanlık faiz artış sinyali verilmişti. Önümüzdeki ayda ise piyasalar Avrupa Merkez Bankası’ndan da sıkılaşmaya yönelik bir adım atılacağını bekliyor. Bu adımın 50 baz puan olma ihtimali az olsa da, piyasalar böyle bir adımın atılıp atılmayacağını merak ediyor. Genel beklenti ise 25 baz puanlık faiz artırımı. Yıl sonunda ise AMB’nın negatif faiz bölgesinden çıkması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0618 - 1.0791 - 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0464 - 1.0339 - 1.0190 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı net rezervler verisini takip etti. Açıklamaya göre; TCMB’nin net rezervleri geçtiğimiz hafta 8.2 milyar dolar ile Ocak ayından bu tarafa en düşük seviyeleri gördü. Geçtiğimiz hafta ise net rezervler 10.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti. Haftaya 17.18 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın son işlem gününe 17.28 seviyelerinde başlangıç yaptı. Haftanın son işlem gününde 15:45’de FED Başkanı Powell’ın konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşmada önümüzdeki dönemler için FED’in neler planladığının ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 17.32 - 17.50 - 17.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 - 16.75 - 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1873 seviyelerinden başlayan ons altın, hafta boyu kademeli düşüşlerine devam etti. Hafta ortası Fed’in gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz artışı sonrasında yapılan ‘ılımlı’ açıklamalar ile yükseliş kaydeden ons altın, Perşembe gününü 1856 seviyelerinden kapattı. Haftanın son işlem gününe 1856 seviyelerinden başlayan ons altın, sabah saatlerinde sınırlı düşüşler yaşadı. Altın gün boyu bu seviyelerin üstüne çıkamazsa, haftayı düşüşle kapatabilir. Fed kararından sonra piyasalarda özellikle Amerikan endekslerinde ciddi satışlar meydana gelmişti. Dolar endeksi ve ABD tahvil getirileri de bu düşüşten payını almıştı. Dolar endeksi 105 seviyesinden 103 seviyesine, ABD 10 Yıllıklar 3,34’ten seviyesinden 3,22 seviyesine kadar geriledi. Bu düşüşten talep yaratan ons altın, Fed kararından bu güne yaklaşık %2’nin üzerinde yükseliş performansı gösterdi. ABD ekonomisinin resesyona sürükleneceğine dair endişelerin etkisiyle satış yiyen endeksler, güvenli liman olan altında talep buldu diyebiliriz. Fakat Fed’in sıkılaştırma politikası ons altında zaman zaman baskılar yaşanmasına neden oluyor. Haftanın son işlem günü ekonomik takvimde cılız bir gün yatırımcıları bekliyor. 15:45’te ise FED Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1875 - 1890 - 1907 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 - 1807 - 1787 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Piyasalar yoğun bir gündemi geride bırakmaya hazırlanıyor. Haftanın en önemli konularının başında FED faiz kararı vardı. FED’in ‘agresif’ faiz artışı ve önümüzdeki toplantısında da 50 yada 75 baz puanlık faiz artırabileceğini belirtmesi ve buna ek olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının da sıkılaşma adımları küresel piyasalarda takip ediliyor. Tüm bu adımlar ile birlikte resesyon endişeleri de beraberinde artıyor. Resesyon endişeleri de küresel petrol taleplerinde bozulma yaşanabileceği korkularını artırıyor ve zaman zaman petrol fiyatlarında baskılar yaşanmasına neden oluyor. Hafta içerisinde ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları izlenmiş ve gelen stokların 1.956M varil artış yaşandığı görüldü. Piyasalardaki beklentiler ise 1.314M varil azalış yaşanabileceği bekleniyordu. Haftanın son işlem gününde CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 118 - 120.81 - 123.90 seviyeleri direnç noktaları olarak; 111.26 - 108.10 - 105.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.