Günlük Forex Bülteni Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar dün bölgeden gelen PMI verilerini takip etti. İlk olarak Almanya’dan gelen veri izlendi. Gelen veriye göre Almanya’da Kasım ayında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi 44.1 seviyesine yükseldi. Her ne kadar veri beklentilerin üzerinde gelsede halen 50 seviyesinin altında gerçekleşmesi ile daralmanın sürdüğü işareti gelmiş oldu. Ardından Euro bölgesi imalat PMI verisi yayınlandı. Buna göre Euro bölgesinde söz konusu veri Kasım ayında 46.9 seviyesine yükseldi. 2018 yılının Kasım ayında bu veri 51.8 seviyesindeydi. Diğer yandan Amerika kanadından gelen ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi takip edildi. Gelen veriye göre Kasım ayında ISM PMI verisi 48.3’ten 48.1’e gerileyerek 4. Ayda da daraldı ve dolar değer kaybetti. Veri ile birlikte paritede volatilite bir miktar arttı. Ek olarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde konuşma gerçekleştirdi. Lagarde; Euro bölgesinde büyümenin halen zayıf olduğunu, bunun ana nedeninin küresel faktörler olduğunu, küresel ekonominin halen aşağı yönlü ve belirsiz olduğunu belirtti. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10944 - 1.11262 - 1.11704 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10649 - 1.10440 - 1.10275 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Yeni haftaya yoğun veri gündemi ile başlayan TL kanadında haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen büyüme verisi takip edildi. Gelen veriye göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte %0.9 oranında büyüdü. Diğer yandan ikinci çeyrek büyüme verisi %1.5 daralmadan %1.6 daralmaya, ilk çeyrek daralma ise %2.4’ten %2.3’e revize edildi. Bununla birlikte TL kanadındaki önemli ekonomik veri akışı bugünde devam ediyor. Gün içerisinde saat 10:00’da yurtiçinden gelecek olan enflasyon verisi USDTRY paritesinde hareketliliğin artmasına neden olacaktır. Baz etkisi ile birlikte geçtiğimiz ay yıllık bazda uzun süre sonra %8.55 ile tek hanelere iniş yaşanmıştı. Piyasalar bugün açıklanacak veride %11 seviyelerinin gelmesini bekliyor. Enflasyon oranının beklentilerin altında gelmesi TL kanadında değer kazanımları yaşatabilir ve buda pariteyi bir miktar aşağı yönlü hareketlendirebilir. Geçtiğimiz hafta kademeli yükselişler ile birlikte 5.75 seviyesinin üzerinde fiyatlamamalar yaşayan USDTRY paritesini yeni haftada teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.75756 - 5.79166 - 5.85083 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise sırasıyla 5.73119 - 5.70951 - 5.68618 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Son zamanlarda yaşanan gelişmeler altında kararsız fiyatlamaların yaşanmasına neden oluyor. Ticaret müzakeresinin 1. Fazına yönelik olumlu beklentilerini; ABD’nin Hong Kong hamlesi gölgede bıraktı. Yaşanan bu gelişme iki ülke arasında gerginliğide artırdı. Son olarak Çin kanadı ABD merkezli sivil toplum kuruluşlarına yaptırım uygulama kararı verdi. Yaşanan gelişmeler piyasalardaki risk unsurlarını bir miktar artırdı. Diğer yandan Çin kanadından gelen ekonomik veriler Çin ekonomisinde iyileşme olduğunu işaret etti. Bu veriler hisse senetlerinde yükselişlere neden olurken, güvenli liman niteliğindeki varlıkları talebi bir miktar azalttı. Bu da altın fiyatlarında baskı oluşturdu. Ek olarak dün Ameirka’dan gelen ISM PMI verisi takip edildi. TSİ 18:00’da gelen veriye göre ISM PMI Amerika’da 48.1 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte ons altında volatilite bir miktar arttı. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1466.67 - 1473.67 - 1478.11 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1452.92 - 1443.17 - 1433.93 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Piyasanın gözü bu hafta yapılacak olan OPEC toplantısında. Piyasalardaki beklentiler ve toplantı öncesi gelen haber akışları ile birlikte bu toplantı sonrasında mevcut üretim hedefinin azaltılmasından ziyade süresinin uzatılması görüşülecek. Yani mevcut üretim kısıntısının miktarı artmayacak fakat süre 2020 yılının ikinci yarısının başına kadar uzatılacak. Beklentiler bu yönde. Bununla birlikte Irak Petrol Bakanı Ghadhban; bu hafta OPEC toplantısında üretim kısıntılarının derinleşmesinin konuşulacağını belirtti. Fakat bu açıklamanın, koalisyonun büyük ölçüde bu tarz bir adım atmak konusunda isteksiz olduklarını işaret etmelerinin ardından gelmesi beklentileri büyük miktarda değiştirmedi. Bununla birlikte piyasalar yarın TSİ 18:30’da Amerika’dan gelecek olan ABD Ham Petrol Stokları verisini merakla bekliyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 61.36 - 62.06 - 62.53 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 60.44 - 59.33 - 57.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak Kasım ayının en düşük seviyelerinde fiyatlamalar yaşanan natgas bu seviyelerde haftayı ve ayı kapatmıştı. Yeni hafta ile birlikte yukarı yönlü gapli açılış gerçekleştiren fiyatlar, dün dalgalı bir seyir izledi. Amerika ile Çin arasındaki ‘Hong Kong Krizi’ emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu konu hakkında gelecek haber akışları yakından izleniyor. Hafta içerisinde ise Perşembe günü Amerika’dan gelecek olan stok verileri merakla bekleniyor. Bilindiği gibi veri geçtiğimiz hafta -28B olarak gerçekleşmişti. Bu hafta gelecek olan stoklarda da büyük bir değişimin olacağı beklenmiyor. Natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.369 - 2.404 - 2.451 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.281 - 2.207 - 2.167 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş