Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Bölgesel FED Başkanlarından İlk Açıklamalar Geldi!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe de; Çarşamba akşamı açıklanan FED/FOMC kararları ve FED Başkaı Powell’ın açıklamaları ile risk iştahında yaşanan daralmanın devamıyla başladık. ABD’de 2 yıllık tahvil faizi; yaklaşık olarak son 2 yılın en yüksek seviyelerini yenilemeye devam ederken, önceki gün gerileyen 10 yıllık ABD tahvil faizinde de yeniden yükselişler ortaya çıktı. Dolar Endeksi’nde, önceki iki günde oluşan sert yükselişlerin kısmen de olsa devam ettiği görüldü. Akşamüzeri tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler; piyasaları bir miktar rahatlattı.
Rusya-Ukrayna krizinde, Çarşamba akşamı Rusya’nın; “Ukrayna’yı, NATO’ya dahil etmeyin!” şeklindeki isteğinin NATO ve ABD tarafından reddedilmesinin Rusya tarafındaki yankıları Cuma günü de takip edildi. Dışişleri Bakanı Lavrov: “Rusya, Ukrayna ile bir savaş istemiyor, eğer bu Rusya’ya bağlı ise bir savaş olmayacak. Ancak, çıkarlarımızın görmezden gelinmesine de izin vermeyeceğiz” dedi. Lavrov ayrıca; “ABD ve NATO’dan gelen tekliflere Putin karar varecek, ABD’nin teklifleri NATO’nun tekliflerinden daha iyi görünüyor. Bliken(ABD Dışişleri Bakanı) ile önümüzdeki iki hafta içerisinde görüşmeyi bekliyorum” dedi.
Ekonomik takvimde açıklanan verilerden, Euro Bölgesi’nin Ekonomik Görünüm Endeksi; İmalat ve Hizmet sektörlerinin etkisiyle, beklentinin de altında kalarak son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Tüketici Güven Endeksi ise; tahmin edildiği üzere yüzde -8.5 olarak gerçekleşti. Almanya’da açıklanan 4.Çeyreğin GSYİH Değişimi; yüzde -0.7 ile beklentinin üzerinde daralma gösterirken, önceki senenin aynı çeyreğine göre büyüme oranı da beklentilerden kötü; yüzde 1.4 seviyesinde geldi. ABD’de, FED monitörünün önemli kalemlerinden PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi) ise; aylık bazda yüzde 0.4 oranında artışla senelik bazda 5.8’e yükseldi.
FED’in Çarşamba akşamı açıklanan FOMC kararları sonrasında, bölgesel FED başkanlarından gelecek ifadeler de merak edilirken, Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari Cuma akşamı yaptığı açıklamalarda: “Enflasyon beklediğimden daha yüksek ve uzun sürdü. Enflasyon bu yıl notmelleşmeye başlamalı, FED üzerine düşeni yapacak” dedi. Hafta sonunda açıklamalarını takip ettiğimiz Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic ise: FED'in enflasyonu yatıştırmak için daha agresif bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu değerlendirmesi halinde, Mart ayında 50 baz puanlık faiz artırımını seçebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Faizi İndireceğiz ve İndiriyoruz. Bilin ki; Enflasyon da İnecek, Daha da Düşecek”
İç tarafta ise, Cuma günü açıklanan Ekonomik Güven Endeksi; önceki iki aydaki düşüşler sonrasında, yeniden 100 seviyesinin üzerine çıktı.
Hafta sonunda ise, dikkatler hükümet cephesinden gelen açıklamalardaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada: "Faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki; enflasyon da inecek, daha da düşecek." dedi.
Yeni Günde Yine; Bölgesel FED Başkanları FOMC Yönetim Kurulu Üyelerinin Açıklamaları Takip Edilecek!
Yeni günde de; geçtiğimiz Çarşamba akşamı açıklanan FED/FOMC kararları ve Powell’ın açıklamalarının yankıları küresel çapta takip edilecek. Bu bağlamda bölgesel FED başkanları ve FOMC yönetim kurulu üyelerinden gelecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca; Rusya-Ukrayna gerilimi ve Pandemiye dair gelişmeleri de izlemede olacağız.
Şuana kadar; Japonya’nın beklentilerden kötü gelen Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerinin açıklandığı ekonomik takkvimde, günün devamında ise; Euro Bölgesi’nin 4.Çeyrek GSYİH Değişimi verileri, Almanya’nın TÜFE rakamları ve ABD’nin Chicago PMI Endeksi takip edilecek.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Son zamanlarda volatilitenin hayli düştüğü kurda, yön arayışı hâkim. Gün içerisinde yukarıda; 13.55 ve 13.65 ara direnç noktaları, aşağıda; 13.35 ve 13.25 destek seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Trend oluşumu açısından baktığımızda ise; ay boyunca kabaca 12.88-13.87 aralığında kapanışlar oluşan kurda, yeni bir trend hareketi için haliyle bu iki seviyeden birisinin kırılması gerekmekte.
 
EURUSD
Cuma günü, 2020 Haziran ayından bu yana en düşük seviyesi olan 1.1121’i test edip, buradan tepki alan paritede; şuan için 1.1161 sweviyesinde sınırlı Euro lehine işlemler görülmekte. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde, alıcılı işlemlerin etkili olması için; ilk etapta 1.1190 -1.1235 bölgesinin geçilmesi gerekecek. Aksi takdirde yukarı yönlü demeler satış baskısı ile karşılaşabilir. Mevcut fiyatlardan tekrardan oluşabilecek satıcılı işlemlerde, 1.1130’un da altına kalıcılıkla inilmesi halinde iaw; 1.1100 ve 1.1060 destek noktaları sırasıyla takibe alınabilir.
 
GBPUSD
Geçtiğimiz Perşembe günü 1.3355 kritik destek noktasını kıramayıp, tepki hareketi başlatan Cable’da, Cuma günü de Pound lehine hareketlerin devam etmesi sonrasında; yeni günde de bir miktar alıcılı işlemler ön planda. Şuan için 1.3415 seviyesindeki paritede, bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 1.3445-1.3460 direnç bandını kısa vadeli düşen trendin kırılım teyit bölgesi olarak takibe alacağız. Yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; satışların derinleşip derinleşmeyeceği açısından 1.3355 destek noktası yine kritik olacak.
 
BRENT PETROL
Cuma günü, 2014 Ekim ayından bu yana ilk kez 90 Dolar eşiğini aşan emtiada; sonrasında oluşan geri çekilmelerle 89 Dolar civarından kapanış görmüştük. Yeni güne bir miktar gapli açılış yapan emtiada, yukarı tarafta yine 90 Dolar seviyesini takipte olacağız. Öyle ki, buranın aşılması durumunda; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandı(şuan için 94 Dolar civarı) teknik anlamda hedef haline gelebilir. Öte yandan emtiada, olası ger, çekilmelerde 88.00 Dolar seviyesinin altına inilmesi halinde ise; 86.00 Dolar bölgesini, ilk etapta bir kez daha izlemeye alabiliriz.
 
ONS ALTIN
FED/FOMC kararları sonrasında kan kaybının-Cuma günkü kısmi toparlanmaya rağmen- durmadığı emtiada, şuan için 1787 Dolar seviyesinde satıcılı işlemler görmekteyiz. Teknik olarak 1782 seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; 1769 seviyesi yeni hedef haline gelebilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise, alıcılı işlemlerin yeniden etkili olabilmesi için önce 1795, sonra 1810 seviyesinin üzerinde kalıcılık aramaktayız.
 
ONS GÜMÜŞ
Şuan için 22.60-22.00 destek bandının içeririnde, 22.25 seviyesinde bulunan emtiada, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 22.00 Dolar seviyesi kritik olacak. Öte taraftan, gün içerisinde 22.60 seviyesi üzerinde oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; önce 23.10, sonra 23.50 seviyelerini takipte olacağız.
 
S&P500
Cuma günü, kritik 4235 seviyesi üzerinde tutunma sağlayıp yukarı yönlü ataklar gösteren endekste, yeni günde şuan için 4440 seviyesinde kısmen alıcılı işlemler görmekteyiz. Yukarı yönlü atakların devamında 4500’ün üzerine kalıcılıkla çıkılıp çıkılmayacağı, kısa vadede “alım” yönlü hareketler açısından kritik olacak. Yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 4325-4235 destek bandı yine önem arz edecek.
 
DAX40
Geçtiğimiz haftayı 15442 seviyesinden kapatan endekste, muhtemel yukarı yönlü açılışta; 15700-16000 bölgesinin aşılıp aşılmayacağı, alıcılı işlemlerin devam etmesi açısından önemli olacak. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 15200-14800 bandını takipte olacağız.
 
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş