Günlük bülten (QNB Finansinvest)


Küresel piyasalar tepki çabasında…


BIST 100: Yeni hafta Asya piyasalarından dünyaya yayılan artan bir risk iştahı ile başladı. BIST-100 endeksinde de yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endekste 2013 destek haline gelirken, 2013 ilk etapta devamında ise 2021 ve 2044 hedef dirençler olarak izlenebilir. 1945 desteğinin üzerinde görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları korunabilir…
 
TL Bonolar: İçeride tahvil-bono faizlerindeki düşüş trendi tersine dönmüş görünüyor. Ancak verim eğrisinin yakın vadelerinde hafif düşüş dikkat çekiyor. Öte yandan Fed’in toplantı kararları sonrasında %1,87’ye kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,77’ye kadar geriledi. Gösterge tahvilde %22,20, 10 yıllık tahvilde ise %24 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
 
USD/TL: Doların küresel çapta güçlenmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise 13,70’e kadar yaklaşsa da yeniden 13,50 dolaylarında. Kurda 13,26 ve 13,16 destekler, 13,85 ve 14 direnç seviyeleri olarak belirtilebilir…
 
EUR/USD: Fed’in toplantısı sonrasında dolar lehine hareketle 1,1180 olan ana desteğini aşağı kırdı. Bu seviyenin altına yönelim kısa vadeli görünüm açısından negatif. Buna paralel dolar endeksi ise 97’nin üzeri ile son 1,5 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. EUR/USD’de 1,1180 direnç haline geldi. Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası yılın ilk para politikası toplantısı takip edilecek. 1,11 ilk planda destek olarak izlenebilir…
 
Günün Öne Çıkanları:

• Fed’in ardından bu hafta Perşembe günü Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları yılın ilk para politikası toplantısını gerçekleşirecek...

• Yurt içinde Perşembe günü Ocak ayı enflasyonu açıklanıyor. Enflasyon beklentileri son aylarda devamlı olarak hem kamu kurumları ve hem özel kuruluşlar tarafından yukarı revize ediliyor...

• Geçen hafta oldukça şahin mesajlar veren Fed Fed sonrası değer kaybeden risk varlıklarında yeni haftada yükseliş izleniyor. Asya borsaları haftaya sert yükselişle başlıyor...


   
 
 
 
 
     Türkiye AKGRT Bilançosu 4Ç21
  10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi Aralık -5,40 mlr $
  13:00 Euro Bölgesi GSYH (yıllık, öncü) 4Ç21 %0,6 %2,2



   Geçtiğimiz haftanın gündemi hızlı bir şekilde sıkılaşma döngüsüne başlayacaklarını ve devam edeceklerini söyleyen Fed’in doğurduğu satış dalgasıydı. ABD borsaları reaksiyon gösteremeden devamlı olarak düşerken ABD tahvil getirileri yükseliyor, ons altın düşüyordu. Yeni haftaya girerken Asya piyasalarından başlayan sert bir alım dalgası izliyoruz. Rusya-Ukrayna geriliminde ABD ve Rusya taraflarından verilen pozitif diplomatik mesajlar buradaki etmenlerden biri. Bu hafta Perşembe günü Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları yılın ilk para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. Yurt içinde yine Perşembe günü Ocak ayı enflasyonu açıklanıyor. Piyasa beklentisi Ocak enflasyonununun %10’u aşabileceği ve yıllık enflasyonu %48’e yükseltebileceği yönünde oluştu. Dolar/TL bu görünüm altında haftaya 13,50’de yatay bir seyirle başlıyor.


   Yurt dışı borsalara paralel tepki ile 1975 direncini aşan BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm güçlendi. Bu sabah özellikle Asya borsaları haftayı sert yukarı yönlü hareketlerle açtı, ABD vadeli endeks kontratları hafif artışta. BIST 100 endeksinin yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste 1975 destek haline gelirken, 2013 ilk etapta devamında ise 2021 ve 2044 hedef dirençler olarak izlenebilir. 1945 desteğinin üzerinde görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları korunabilir.


   Bir süredir devam eden TL cinsinden tahvil getirilerindeki düşüş hız kaybetti. Kısa vadeli tahvillerin getirileri düşse de getiri eğrisi yataylaşmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ülke risk primi 520 seviyesinin altına kadar geriledi. Eurobond getirileri de bu süreçte geçtiğimiz haftalarda yaptığı zirve seviyelerin ardından düşmüş oldu. Gösterge faiz %22,50’ye gerilese de, 5 yıllık tahvil getirisi %24,12’ye yükseldi. 10 yıllık tahvil getirisi %23,49 seviyesinden kapanış yapmıştı.


   FOMC toplantısı sonrası EUR/USD paritesi sert geri çekildi. En son 1,1180 desteğini de kıran parite 7 aydır takip ettiği düşüş kanalının bile altına sarkmış oldu. İlk tepki yükselişi ile dirence dönüşen 1,12’yi geçmediği takdirde 1,11 destek seviyesine kadar düşüşün devamı beklenebilir. USD/TL geçtiğimiz hafta dolar endeksindeki güçlenmeye paralel 13,70 direncine kadar yükselmişti. Güne 13,50’nin hemen üzerinde başlayan kurda 13,85 ana direncini takip ediyoruz. 13,16 destek konumunda. EUR/TL 15,00 desteği kırılırsa 14,75 diğer destek olarak izlenebilir. 15,25 direnç konumunda.


   Ons altın Fed faiz kararı ve Powell’ın toplantısı sonrası gerilemeye devam ediyor. 1800 önemli desteğinin altına sarkan ons altın bu seviyeyi tekrar aşamadığı takdirde 1785 desteğini takip etmeyi sürdüreceğiz. 1850 direncinden başlayan gerileme ile birlikte yukarı yönlü momentum tamamen kırılmış durumda. Brent petrol 85 dolar desteği ile 90 dolar direnci arasında geçirdiği birkaç haftanın ardından bugün 90 direncini test etmeye doğru ilerliyor. Gram altın ons altındaki gevşeme sonrası 780 desteğinin de altına indi. 762 destek, 800 ve 820 ise direçler konumunda.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm olumlu. 10 yıllık tahvil faizinde %23 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş