Dün, İstanbul’da Yapılan Rusya-Ukrayna Müzakerelerinden; Bir Mutabakat Çıktı ve Risk İştahı Hızla Arttı!
Dünkü işlem gününde piyasaların gözü/kulağı; İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerindeydi. Müzakerelerin sonunda taraflardan gelen olumlu açıklamalar ile küresel risk iştahı hızla artış gösterirken, buna karşın; jeopolitik risklerin hafiflemesi ile enerji(petrol, doğal gaz) ürünleri ile arz darboğazına konu olan metaller ve tarım ürünlerinin fiyatlarında hızlı düşüşler görüldü. Keza, risk alma iştahındaki artış sonrasında; güvenli limanlardan da çıkış görüldü ve Ons Altın’daki satış baskısı derinleşti(Sonrasında tahvil faizlerinde görülen düşüşler ile Ons Altın toparlandı).
Müzakere heyetinin üzerinde anlaşmaya vardığı taslağa göre; Kırım’ın statüsü konusunda gelecek 15 yılda taraflar arasında müzakereler yapılacak ve bölgede askeri faaliyet olmayacak. Yine, Rusya tarafı diyalog koşullarını oluşturmak için Kiev ve Chernihiv yakınlarındaki askeri faaliyetlerini azaltacak. Her iki tarafın üst düzey müzakerecilerinin yaptığı değerlendirmeye göre “yapıcı” olarak adlandırılan görüşmeler neticesinde; Putin ve Zelensky arasında bir görüşmenin yapılması için şartların oluştuğuna vurgu yapılması ile de risk alma iştahındaki artış ivme kazandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya dair yaptığı açıklamalarda: “Bugüne kadar olan süreçte en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz. Önce bakanlar, sonra liderlerin görüşmesi öngörülüyor” dedi. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada: Çarşamba günü(Bugün) İstanbul’da görüşme olmayacağı da belirtildi.
Akşamüzeri, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Avrupalı liderler ile yapacağı telefon görüşmesinin sonucu beklenirken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’dan gelen: “ABD, Rusya'dan gerçek ciddiyet işaretleri görmüyor” şeklindeki söylem kısmen tedirginlik oluşturdu. Yine, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in: Rusya'nın, bir an önce dünya petrol ve doğalgaz piyasasından izole edilmesi gerektiğine yönelik açıklaması da kritikti. Biden’ın, Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya liderleriyle yapmış olduğu telekonferans bağlantısı sonucunda ise; Rusya Devlet Başkanı Putin’in ateşkesi kabul etmesi için çağrı yapılması olumluydu.
İstanbul Mutabakatı Sonrasında; Taraflardan Gelecek Yeni Mesajlar Takip Edilecek!
Yeni günde de; İstanbul’da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında dün sağlanan mutabakatın yankıları ve taraflardan gelecek yeni açıklamalar gündemimizin en üst sırasında olacak. Ayrıca, majör merkez bankalarının yetkililerinin yapacağı açıklamalar ve bu kapsamda tahvil piyasalarında oluşan hareketler de; ekonomik takvimdeki bazı önemli verilerle(ABD’nin 2021/4.Çeyrek nihai büyüme rakamı, yine aynı çeyreğe ait PCE/Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ile ADP Enstitüsü tarafından açıklanacak olan Mart ayına ait Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu) birlikte takip edilecek.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Dünkü bültenimizde de vurguladığımız gibi, yedinci güne taşınan sıkışıklıkta 14.75 seviyesinin kırılması sonrasında; 14.42’ye kadar salınım oluştu. Şuan için 14.57 seviyesinden fiyatlama gördüğümüz kurda, buranın altında kalıcılıklarda; yeniden 14.42 bölgesine doğru yeniden TL lehine işlemler görülebilir. 14.42’nn kırılması durumunda da; 14.22-14.18 bariyeri yeni hedef haline gelebilir. Diğer yandan, 14.57 seviyesi üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 14.64 ve 14.75 direnç seviyelerini takip edebiliriz.
EURUSD
Şuan için 1.1111 seviyesinden fiyatlama gördüğümüz paritede, 1.1125 seviyesinin kalıcılıkla aşılıp aşılmayacağını ilk etapta takipte olacağız. Öyle ki, buranın üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde; 1.1240 bölgesine doğru alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Öte yandan, 1.1125 altı kalıcılıkta yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1.1065 ve 1.1020 destek bölgeleri izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Şuan için 1.3100 civarında fiyatlanan paritede; aşağıda 1.3085, yukarıda 1.3110 seviyelerini ilk etapta takipteyiz. 1.3110 üzerine çıkılması durumunda; 1.3170 direnç seviyesini de takipte olacağız. Buranın da geçilmesi durumunda; 1.3225 ve 1.3280 direnç bölgeleri teknik olarak radara girebilir. 1.3085 seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi halinde ise; 1.3000 eşiği bir kez daha kritik olacak. Bu tarafta da, ilerleyen süreçte 1.3000 seviyesi altına inilmesi durumunda; parite üzerindeki satış baskısı derinleşebilir.
BRENT PETROL
Dün 102 Dolar destek noktasına kadar indikten sonra, şuan için 109 Dolar seviyesine yakın fiyatlanan emtiada; bu bölgeyi bugün de “pivot” olarak takip edeceğiz. 109 Dolar seviyesi altında kalıcılıklarda; önce 102 Dolar, sonrasında 98 Dolar seviyelerine doğru satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Öte taraftan, yeniden 109 Dolar seviyesi üzerine çıkılması ve burada yerleşme görülmesi durumunda ise; 115-120 Dolar aralığına doğru toparlanmalar ortaya çıkabilir.
ONS ALTIN
Dün, 1890 seviyesine kadar geriledikten sonra; tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilmelerden nemalanan Değerli Metal’de, şuan için1924 Dolar seviyesinde fiyatlama görülmekte. Teknik olarak 1927-1935 bariyerini bu bağlamda ilk etapta takipte olacağız. Burasının kalıcılıkla aşılması durumunda; 1951 ve 1969 Dolar seviyeleri yeniden izlemeye alınabilir. Ancak, 1927 seviyesi altında kalıcılıklarda oluşabilecek satış baskısında ise; bir kez daha 1906-1902 destek bariyeri takip edilebilir.
ONS GÜMÜŞ
Dünkü sert geri çekilmelerde 23.90 destek noktasına hayli yaklaşan(23.96 test edildi), ancak sonrasında gelen tepkilerle 24.76 seviyesinden kapatan emtiada; şuan 24.85 civarında fiyatlama görmekteyiz. Bu bağlamda, teknik olarak 25.00 Dolar eşiğini bugün de “pivot” olarak takipte olacağız. Buranın altında kalıcılıklarda; satış baskısının bir kez daha ortaya çıkması beklenebilir. Bu durumda; ilk etapta 24.45 ve 23.90 destek noktalarını yine izlemede olacağız. Öte taraftan, 25.00 Dolar seviyesi üzerine yeniden çıkılması ve tutunma sağlanması halinde ise; oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda 25.70 direnç seviyesi ilk etapta takip edilebilir.
S&P500
Dünkü güçlü yükseliş sonrasında, şuan için 4620 seviyesinden sınırlı geri çekilme gördüğümüz endekste; teknik olarak 4610 üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı ilk etapta önemli olacak. Öyle ki, buranın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda; alıcılı işlemlerin devam etmesi muhtemel olur. Bu durumda da; 4720 direnç seviyesi yeni hedef haline gelebilir. 4610 seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 4537 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir.
DAX40
Dün, 14500 üzerinde tutunma sonrasında alıcılı işlemlerin 14800-15200 bandına doğru ivme kazandığı endekste; kapanış da 14856 seviyesinden oldu. Bu bağlamda, 14800 üzeri kalıcılıkta devam edebilecek yukarı yönlü hareketlerde; 15200 direnç noktası kritik olacak. Öyle ki, 15200’ün de geçilmesi halinde; 15600 bölgesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer yandan, 14800 seviyesi altına inilmesi ve kalıcılık sağlanması durumunda oluşabilecek satıcılı işlemlerde ise; 14500 destek bölgesi bir kez daha izlemeye alınabilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.