Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Jeopolitik Risklerdeki Artışlar; Dün, Yeniden Risk Alma İştahına Olumsuz Yansıdı!
Önceki gün, Elon Musk’ın, Twitter‘ı satın almak için yaptığı teklifin kabul görmesi ile teknoloji şirketleri önderliğinde başlayan toparlanmalar; dün sabah saatlerinde de kendisini gösterirken; akabinde jeopolitik risklere dair bazı olumsuz haber akışlarıyla risk iştahı baskı altına girdi. Müzakereler hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna’ya Batıdan gelen silah sevkiyatının, bir anlaşma ihtimalini zora soktuğunu söyledi. Yine, Lavrov’un Rus devlet televizyonunda yapmış olduğu: Nükleer savaş ve üçüncü Dünya savaşı risklerinin de küçümsenmemesi gerektiğine dair tehditvari açıklamalar da piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin ise: Anlaşma zemini için Ukrayna silahlı güçlerinin silah bırakması gerektiğini söyleyerek, ateşkesin henüz uzakta olduğunun mesajlarını verdi. Diğer yandan; Rusya ve Belarus’un, Belarus’ta hava kuvvetleri ve füze sistemlerini kapsayan ortak tatbikat yapacakları haberi de, Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinden gelen bazı tedirgin edici haber akışları ile birlikte tansiyonun yüksek kalmasına zemin hazırladı.
Bölgede tansiyon yüksek kalmaya devam ederken, Batı kanadından gelen açıklama ve haber akışları da risk iştahına olumsuz yönde etki edecek türdendi. AB Komisyonu'nun enerji politikalarından sorumlu ismi Kadri Simson’dan gelen açıklamada: Avrupa Birliği’nin yaptırımlar konusunda vites artırarak yakın zamanda altıncı yaptırım paketinin devreye alınacağının belirtilmesi ve Almanya Şansölyesi Scholz’un, gelen yoğun baskılardan sonra karar değiştirerek Ukrayna’ya tank ve zırhlı araç sevkiyatına yeşil ışık yakabileceğine dair haber akışları dikkat çekerken, ABD tarafından da gelen açıklama da; risklerin daha fazla artabileceği endişesiyle piyasalarda morallari iyice bozdu. ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon) Sözcüsü Kirby, yaptığı açıklamada: “Rusya'nın gelecekte komşularını tehdit edemez olmasını istediklerini” söyledi.
Rusya’nın Ruble ile ödeme yapmayan Polonya ve Bulgaristan’a yönelik gaz akışını kesmesi; enerji fiyatlarını artırırken, Dünya Bankası’nın dün yayımladığı 'Emtia Piyasalarında Görünüm' adlı raporunda da; enerji fiyatlarındaki artışın 1973 yılındaki petrol krizi seviyelerine ulaştığı, fiyat artışlarının 2022'de yüzde 50'yi aşacağı, 2023 ve 2024'te ise yavaşlayacağı belirtildi. Raporda, ayrıca; 2022 yılında tarımsal emtia ve metal fiyatlarının da, yaklaşık yüzde 20 yükseleceği, sonraki yıllarda ise yavaşlayacağı öngörüldü.
Enflasyon oranı en düşük gelişmiş ülke olan Japonya’da da; hükumet, yükselen petrol ve gıda fiyatlarıyla mücadele için 6.2 Trilyon Yen (48.5 Milyar Dolar) değerinde yeni bir paket açıkladı. Başbakan Kishida, BoJ(Japonya Merkez Bankası)’a enflasyonu yüzde 2 hedefinde tutması çağırısında bulunurken, rezerv fonu kullanımına karar vereceklerini de söyledi.
Ekonomik takvime göre takip ettiğimiz verilerde; ABD’nin Dayanıklı Mal Siparişleri, manşet veride aylık bazda beklenti altında artış gösterirken; Çekirdek data ise öngörülerden iyiydi. Yine, ABD’de açıklanan verilerde; S&P/CS 20 Önemli Şehir Konut Fiyat Endeksi, tahminlerin üzerinde artışa işaret ederken; Conference Board tarafından açıklanan Tüketici Güveni ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Yeni Konut Satışları verileri ise beklentilerin altında kaldı.
ABD seansı bitiminde açıklanan önemli finansallardan; Google’ın çatı şirketi Alphabet’in gelirindeki artışa karşın; piyasa beklentisinin altında kalması ve yine şirketin kârının geçen yılın aynı dönemine göre azalması, şirket(Google) future kontratlarında satış baskısına neden oldu. Diğer önemli teknoloji şirketi Microsoft ise, 3.Çeyrek olarak kabul ettiği Ocak-Mart döneminde; gelir ve kâr rakamlarında beklentileri aştı.
Yeni Günde Dikkatler; ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşmasında da Olacak!
Yeni işlem gününe; Rusya Devlet Başkanı Putin’in, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede: müzakere kapısının açık tutulduğuna yönelik yapmış olduğu açıklama ve Çin hükumetinin yeni finansaman destekleri ile bir miktar pozitif başladık. Günün devamında da; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler gündemin en üst sırasında olacak. ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, Çin’de etkisini artıran Covid-19 salgınındaki son durum, ekonomik takvimdeki bazı önemli veriler ve açıklanacak olan şirket finansalları da; tahvil fiyatlamaları ile birlikte önemli olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.76 civarındaki kurda, teknik olarak 14.75 üzeri kalıcılıkta devam edebilecek yukarı yönlü hareketlerde; 14.85-15.00 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Özellikle de, 15.00 TL seviyesi; hareketlerin devamlılığı açısından çok önemli olacak. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise; 14.64 ve 14.57 destek noktalarını izlemeye alacağız. Bu tarafta da; 14.57’nin kırılması durumunda; yeni hedef haline gelebilecek 14.42 bölgesi çok daha kritik olacak.
 
EURUSD
Dün, 1.0680 bölgesinin de kırılması ile 1.0635 destek bölgesini test eden paritede; yeni güne sınırlı yukarı yönlü hareketler ile başladık. Olası geri çekilmelerde; 1.0635 destek noktasını ilk etapta takipte olacağız. Buranın da kırılması(altında kalıcılık şart) halinde; 1.0565 ve 1.0525 destek noktaları sırasıyla gündeme gelebilir. Yeni günün başlangıcındaki sınırlı alımların devam etmesi halinde ise; 1.0680 ve 1.0725 direnç bölgeleri izlenebilir.
 
GBPUSD
Dün, satıcılı işlemlerin derinleştiği paritede; 1.2570 ile 2020 Temmuz ayından bu yana en düşük seviye test edildi. Bu kapsamda, bugün de görülebilecek satış baskısında; 1.2540-1.2500 bölgesi kritik olacak. Öyle ki, burası da kırılacak olursa; teknik anlamda 1.2350 bölgesine doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir. Diğer taraftan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.2625, 1.2660 ve 1.2680 direnç bölgelerini takibe alacağız.
 
BRENT PETROL
Rusya’nın enerjide Ruble dayatmasının sonucu olarak Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını kesmesi, dün petrol fiyatlarını da yukarı çekti. Şuan için 104 Dolar seviyesindeki emtiada, bugün de yukarı yönlü hareketler oluşması durumunda; 106 ve 109 Dolar direnç bölgeleri takibe alınabilir. Özellikle de, 109 Dolar direnç bölgesi kritik olup, buranın kalıcılıkla aşılması halinde; alıcılı işlemler 115-120 Dolar bandına doğru ivme kazanabilir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde ise; aşağı taraftaki 102-98 Dolar bariyeri yine önemli olacak. Özellikle de, 98 Dolar seviyesinin kırılması durumunda; ilerleyen süreçte önce 92, sonra 86 Dolar seviyelerine doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir.
 
ONS ALTIN
Dün, bir miktar güvenli liman talebi gören emtiada; bugün ise, şuana kadar; hem ABD tahvil faizlerindeki, hem de borsalardaki kısmi yukarı yönlü harekete istinaden bir miktar satıcılı işlemler görmekteyiz. Teknik olarak 1906-1902 bölgesinin altında kalıcılıklarda; 1888-1877 destek bölgesi yeni hedef haline gelebilir. İlerleyen süreçte, 1877 seviyesinin de kırılması durumunda da; 1855-1849 bariyerini izlemeye alabiliriz. Öte yandan, gün içerisinde 1906 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde ise; 1912 ve 1918 ara direnç noktaları ilk etapta takip edilebilir. Yeniden alıcılı işlemlerin kısa vadede etkili olması için ise; daha yukarıdaki 1927-1935 bölgesi üzerinde kalıcılık gerekmekte.
 
ONS GÜMÜŞ
Şuan için 23.50 destek bölgesine yakın fiyatlanan emtiada, teknik olarak buranın kırılması halinde; 23.00 Dolar seviyesine doğru satış baskısı oluşabilir. Burası da kırılacak olursa; 22.60 destek bölgesini takibe alabiliriz. Diğer taraftan, 23.50 üzerinde kalıcılıklarda görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 23.90 direnç bölgesi ilk etapta önemli olacak. Burası kırılacak olursa; bir sonraki takip edeceğimiz seviye 24.45 olacak.
 
S&P500
Dün, Şubat ve Mart aylarında test edilen 4150-4110 bariyerini bir kez daha test eden endekste; yeni günde ise, şuan için 4200 civarında alıcılı işlemler görülmekte. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 4235 direnç bölgesi ilk etapta takibimizde olacak. Burası kırılacak olursa; 4255, 4275 ve 4303 direnç bölgeleri de izlemeye alınabilir. Diğer yandan, yeniden oluşabilecek satıcılı işlemlerde takip edeceğimiz 4150-4110 bandının kırılması durumunda ise; 3850 bölgesine doğru derinleşebilecek satışlar söz konusu olabilir.
 
DAX40
Dünü, 13632 seviyesinden; Mart ayınının ortasından bu yana en düşük seviyeden kapatan endekste, yeni güne ise; ABD vadelilerine paralel yukarı yönlü açılış beklemekteyiz. Bu kapsamda, yukarı tarafta; 13950-14140 direnç bariyeri takibimizde olacak. Olası aşağı yönlü açılışta ise; 13510 destek bölgesi önemli olacak. Öyle ki, buranın da kırılması halinde; 13000-12750 bölgesine doğru satışların derinleşmesi söz konusu olabilir.
 
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Polonya enerji güvenliğinden sorumlu Bakan Naımskı: Yüzer LNG terminalini planlanandan erken 2025'te bitirmek istiyoruz
Bulgaristan Enerji Bakanı: Bulgaristan Nisan ayı gaz teslimatı için ödeme yaptı, gaz tedariklerinin durdurulması mevcut sözleşmeyi ihlal olur
Gazprom: Rusya'dan kaçak gaz çekilmesi durumunda Polonya ve Bulgaristan üzerinden gaz geçişi kesilebilir
Gazprom: Bulgaristan ve Polonya'ya gaz tadariki ruble ödeme eksikliği nedeniyle durduruldu
Gazprom: Bulgaristan ve Polonya'ya ödemeler yapılana kadar gaz arzı sağlanmayacak
Facebookta Paylaş