Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)

Fed Yetkilileri, Cuma Günü de; Daha Az Şahin Kanattaydı!
Geçtiğimiz Cuma gününe, önceki akşam Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın pozitif açıklamalarının etkisi ile risk alma iştahı yüksek başladık. Gün içerisinde, Avrupa seansında ECB yetkililerinin açıklamalarını takip ettik. ECB Başkan Yardımcısı Guindos: Tahvil alımlarının Temmuz ayında kesinlikle sona ereceğini ve faiz artırımının ise projeksiyonlarına bağlı olduğunu belirtti. Guindos, faiz artışının başlangıç zamanı ve miktarına dair görüşünü açıklamayacağını da sözlerine ekledi. ECB Yönetim Kurulu üyesi Centeno da: Aktif tahvil alımlarının üçüncü çeyreğin ilk haftasında sona ermesi gerektiği ve faiz oranının bundan bir süre sonra artırılmasını söyledi.
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvuruları konusu ile önceki gün jeopolitik riskler artış göstermişti. Cuma günü ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu iki ülkenin NATO’ya üyeliklerini istemediklerini söyledi. Rusya-Ukrayna meselesi için, Kremlin Sözcüsü Peskov’dan gelen açıklamada ise: Putin ve Zelensky arasındaki bir toplantıyı reddedememekle birlikte, bunun hazırlıklı bir şekilde olması gerektiğinin belirtilmesi dikkat çekti.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; Euro Bölgesi Sanayi Üretimi, aylık bazda yüzde 1.8 oranında daralma gösterirken; yıllık bazdaki daralma ise yüzde 0.8 oldu. ABD’de Michigan Üniversitesi Anketleri’nde Tüketici Güveni, 59.1 ile 2011 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini test etti. Ancak, bu kötü verilere karşın; akşam saatlerinde Fed yetkililerinden gelen açıklamalar yine piyasaları rahatlattı. Cleveland Fed Başkanı Mester, "Büyük sürprizler olmadıkça, önümüzdeki iki toplantımızın her birinde politika faizini 50 baz puan daha artırmanın uygun olacağını umuyorum." dedi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, yaptığı açıklamada: Federal Rezerv'in çok yüksek enflasyonu düşürmek için yapması gerekenleri yapacağını, ancak ne kadarının yapılması gerekeceğinin; kısmen enerji ve diğer arz kısıtlamalarının ne kadar çabuk dağıldığına bağlı olduğunu söyledi.
Gün içerisinde, Tesla ve SpaceX Ceo’su Elon Musk’ın: Twitter anlaşmasının askıya alındığına dair açıklaması ise, Twitter hisselerine satış getirirken; Tesla hisselerine pozitif yansıdı.
Yurt içinde ise, Cuma günkü ekonomik takvimde; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerini takip ettik. Sanayi Üretimi, yıllık bazda yüzde 9.6 oranında artış gösterse de; aylık bazda yüzde 1.8 oranında daralma yaşadı. Perakende Satışlar ise; aylık yüzde 0.3, yıllık yüzde 2.5 oranlarında artış gösterdi.

Çin Verileri, Oldukça Kötü Gerçekleşmeler Gösterdi!
Hafta sonunda, Türkiye’nin İsvsç ve N.orveç’in NATO üyeliklerine rest çekmesi nedeniyle; NATO Dışişleri Bakanlarının gayri resmi toplantısını takip ettik ve Türkiye’nin kaygılarının giderilmesine yönelik NATO ve ilgili ülkelerin yetkililerinden açıklamalar gördük. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise, şimdiye kadar; Japonya ve Çin’den gelen önemli ekonomik verileri takip ettik. Çin’de, Sabit Varlık Yatırımları, Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar gibi kritik verilerde daralmalar ortaya çıkarken, İşsizlik Oranı da artış gösterdi.
Günün kalanında da; Türkiye’nin Cari İşlemler Dengesi ve Bütçe Dengesi ,Euro Bölgesi Ticaret Dengesi ile ABD Empire State İmalat Endeksi verilerini izlemede olacağız. Ayrıca, Fed ve ECB gibi majör merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar, AB yetkililerinin yeni Rusya yaptırımlar konusunda yapacakları toplantılar ve jeopolitik risklere dair gelişmeler de önem arz edecek.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, Dünya, İnvesting

          Yusuf Kavak - Araştırma Müdürü
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Geçtiğimiz haftayı son 20 haftanın en yüksek seviyesinden kapatan kur’da, yeni haftanın ilk işlem gününde de şuan için 15.45 civarından alıcılı işlemler görmekteyiz. Geçtiğimiz haftanın en yüksek seviyesi olan 15.4790’ın kalıcılıkla aşılması durumunda; teknik olarak alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Diğer yandan, bu bölge altında kalıcılıklarda ise; kısa vadede TL lehine fiyatlamalar ortaya çıkabilir.
 
EURUSD
Yeni haftaya bir miktar satıcılı başlayan paritede, şuan için 1.0395 civarında fiyatlama görülmekte. Gün içerisinde devam edebilecek Dolar lehine işlemlerde, 1.0350 kritik destek bölgesi yine takibimizde olacak. Öyle ki, buranın da kırılması durumunda; teknik olarak Euro üzerindeki baskının devamını bekleyebiliriz. Diğer yandan, görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0460-1.0470 bariyeri, kısa vadede kritik bir direnç olarak izlemeye alınabilir.
 
GBPUSD
Son 4 haftada görülen düşüşler sonrasında, yeni haftanın ilk işleme gününde de; şuan için 1.2235 civarında bir miktar satıcılı fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 1.2175-1.2165 kritik destek bölgesini takipte olacağız Özellikle de, 1.2165 seviyesinin kırılması durumunda; paritedeki satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise;1.2250, 1.2300, 1.2350 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
 
BRENT PETROL
Yeni haftaya, AB yetkililerinin İran ile Nükleer Anlaşma konusunda bir anlaşma sağlanabileceği söylemleri ve Dünya’nın en büyük ithalatçı ülkesi Çin’den gelen zayıf verilerin etkisi ile satıcılı başladık. Şuan için kritik 109 Dolar seviyesindeki emtiada, buranın kalıcılıkla kırılması halinde; teknik olarak satış baskısının devamı beklenebilir. Bu durunda, 106, 102 ve 98 Dolar seviyeleri ilk etapta takibimizde olacak. Diğer yandan, 109 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılıkta ise; yeniden 115 Dolar seviyesine doğru alıcılı işlemler kısa vadede ön plana çıkabilir.
 
ONS ALTIN
Şuan için 1810 seviyesinde fiyatlanan Değerli Metal’de, geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışların devam etmesi halinde; 1802, 1794, 1784 ve 1776 destek noktaları takip edilebilir. Özellikle de, 1776 seviyesinin kırılması durumunda; satıcılı işlemler derinleşerek devam edebilir. Diğer taraftan, yukarı yönlü ataklarda ise; 1833 ve 1849-1855 direnç bölgelerini izlemede olacağız. Özellikle de, 1855 seviyesinin geçilmesi durumunda; kısa vadede alıcılı işlemler daha fazla ön plana çıkabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Son 4 haftada satıcılı fiyatlama görülen emtiada, yeni haftanın ilk işlem gününde de; şuan için 21.00 Dolar civarında fiyatlama hâkim. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; geçtiğimiz haftanın en düşük seviyesi olan 20.45 bölgesi kritik olacak. Öyle ki, buranın da kırılması durumunda; 19.50-19.30 destek bölesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 21.35-21.55 bölgesinin ilk etapta izleyeceğiz. Bu tarafta da, 21.55’in kalıcılıkla aşılması durumunda; kısa vadede alıcılı işlemler ön plana çıkabilir.
 
S&P500
Son 6 haftada oluşan satış baskısı sonrasında, yeni haftaya da bir miktar satıcılı başlayan endekste; şuan için 4000 civarında fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 3920 ve 3850 destek bölgeleri bir kez daha izlenebilir. Diğer taraftan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 4028 ve 4060 direnç bölgeleri takip edilebilir.
 
DAX40
Geçtiğimiz haftayı 14052 seviyesinden kapatan endekste, yeni haftaya da pozitif başlangıç halinde; 14140 direnç bölgesinin kalıcılıkla aşılıp aşılmayacağı kritik olacak. Öyle ki, bunun başarılması halinde; alıcılı işlemler biraz daha ivme kazanabilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ilk etapta takip edeceğimiz 13950’nin kırılması durumunda ise; 13510 bölgesine doğru kısa vadede satış baskısı oluşabilir.
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş