Japonya Sanayi Bakanlığı’ndan 13 Mayıs Cuma günü yapılan açıklamada, 2050 yılı için hedeflenen karbon nötr seviyesinin gerçekleşebilmesi için önümüzdeki on yıl içerisinde kamu ve özel sektörce yapılması gereken yatırım tutarının 1,2 trilyon dolar civarında olduğu bildirildi.
Bakanlık tarafından yapılan bu söz konusu öngörü, ülkenin yeşil enerji stratejisine ilişkin hazırlanan ve yıl sonunda son halini alması beklenen bir ara raporun içerisinde yer aldı.
Sanayi Bakanı Koichi Hagiuda, temiz enerji stratejileri üzerinde tartışan uzmanların katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada, dekarbonizasyon alanında ilk adımı atan tarafın avantaj sağlayacağı büyük bir rekabet ortamının başlamış bulunduğu söyledi.
Hükümetin bu konuda alacağı destek tedbirlerinin sadece araştırma ve geliştirme alanları ile sınırlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Hagiuda, özel sektörün önümüzdeki dönemde yatırımlar konusunda önünü görmesine ve doğru kararlar almasına yardımcı olacak şekilde daha birçok alanı da kapsaması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz Nisan ayında Sanayi Bakanlığından yapılan bir açıklamada, 2030 yılına gelindiğinde 2013 yılındaki karbon seviyesinin %46 oranında azaltılmasını hedefledikleri hatırlatılmış ve bunun gerçekleşebilmesi için 17 trilyon yen (yaklaşık 150 milyar dolar) tutarında bir yatırıma ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti.
Dekarbonizasyon sürecinin gerçekleşebilmesi için, yenilenebilir enerji, hidrojen ve amonyak gibi temiz yakıtlar, şarj edilebilir bataryalar, elektrikli araçlar ve enerji verimliliğini esas alan akıllı binalar gibi birçok teknolojinin bir arada yaygınlaşması gerekiyor.
Özel sektörün yatırım yapmasını cazip kılmak için, hükümetin çeşitli ödenek ve teşvikleri devreye sokmasının yanı sıra, özellikle yeni teknolojiler geliştirilmesi ve yeni nesil yakıtlar için küresel tedarik zincirleri oluşturulması doğrultusunda, gerekli finansman ve mevzuatları da sağlamayı planladığı bildirildi.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni